PiterosWeb
15.11.2010, 21:06:36
Witam
Nie wiedziałem gdzie to dać więc tutaj piszę ;D
A konkretnie to rozchodzi się o to że mam pewny pomysł i nurtujące mnie pytanko bez którego ani rusz.
Więc chodzi o to, Czy jakbym chciał np. zrobić grę przeglądarkową typu Eurobiznes oczywiście strona będzie darmowa tylko jakieś reklamy na niej itd.
I chodzi o to czy mogę to zrobić czy to będzie jakieś złamanie praw autorskich czy coś
Daiquiri
15.11.2010, 21:09:51
Łamiesz prawo (jeżeli kopiujesz grę, jej zasady lub inne charakterystyczne cechy, logo, nazwę itd.). Żadnego wpływu na to nie ma fakt, że strona będzie "darmowa". Aczkolwiek w Polsce nie obowiązuje (z tego co wiem) patent na "pomysł".
d3ut3r
15.11.2010, 21:16:52
z tymi zasadami mnie zaciekawiłeś, eurobiznes (zasady monopoly) gra "detektyw" (zasady Cluedo), takich przykładów można mnożyć, czy te gry są nielegalne ponieważ opierają się na podobnych zasadach ? czy też ich wydawcy musieli zapłacić za możliwość wydania takich gier?
PiterosWeb
15.11.2010, 21:18:12
aha,

to lipa lekka bo miałem pomysł żeby zrobić gierkę taką jak eurobiznes tylko przez neta żeby można było grać z innymi osobami z całej Polski i nie tylko.
Bo nie raz chciałem w to zagrać i nie miałem z kim i założe się że nie tylko ja a to by załatwiało całą sprawę.
Też własnie fajnie by było znajść jakąś lukę dzięki której mógł bym zrobić coś takiego.
Daiquiri
15.11.2010, 21:23:45
Tak jak napisałam, z tego co wiem nie ma w Polsce patentu na pomysł. Nie możesz "przenieść" eurobiznesu w postaci takiej jaka jest do sieci. Pomysł to co innego.
PiterosWeb
15.11.2010, 21:25:19
a gdyby nazwać to inaczej i pozmieniać troche wygląd gry i zasady to by to przeszło jak myślicie

Bo ja chciałem zrobić taki portal z dużą ilością takich gier planszowych
Adam_
15.11.2010, 21:30:22
na kurnik.pl jest podobna gra, nazywa się netopol (
http://www.kurnik.pl/netopol ), zasady praktycznie takie same, ale nie mam pojęcia czy musieli wykupować jakąś licencję czy coś podobnego.
PiterosWeb
15.11.2010, 21:34:32
I właśnie o coś w tym stylu mi chodzi tylko teraz muszę się dowiedzieć jak to jest z tym dokładnie bo chciałem zrobić wiele gier takich właśnie
np.(Eurobiznes, Scrable, Chińczyk itd).
Bo moim zdaniem to by było popularne gdyż tego typu gier w sieci nie ma jakoś bardzo dużo a ludzi chętnych do zagrania w takie gry by trochę było.
Przynajmniej tak mi się wydaje.
Daiquiri
15.11.2010, 21:35:47
Cytat(PiterosWeb @ 15.11.2010, 21:25:19 )

a gdyby nazwać to inaczej i pozmieniać troche wygląd gry i zasady to by to przeszło jak myślicie

Bo ja chciałem zrobić taki portal z dużą ilością takich gier planszowych B)
Jeżeli nie chcesz wydawać na prawnika, to chociaż skonsultuj się z takowym na np. forum prawnym.
Osobiście uważam, że możesz podchwycić koncepcję.
PiterosWeb
15.11.2010, 21:40:25
OK. Dzięki za opinie ;D
Na razie napisałem do kurnika na ten temat może mi odpowiedzą
d3ut3r
15.11.2010, 22:08:51
PiterosWeb
16.11.2010, 15:22:12
Dzieki za pomoc ;D ten artykuł odpowiada na wszystkie moje pytania ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.