Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eurobiznes - prawa autorskie PYTANKO
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PiterosWeb
Witam

Nie wiedziałem gdzie to dać więc tutaj piszę ;D

A konkretnie to rozchodzi się o to że mam pewny pomysł i nurtujące mnie pytanko bez którego ani rusz.
Więc chodzi o to, Czy jakbym chciał np. zrobić grę przeglądarkową typu Eurobiznes oczywiście strona będzie darmowa tylko jakieś reklamy na niej itd.
I chodzi o to czy mogę to zrobić czy to będzie jakieś złamanie praw autorskich czy coś questionmark.gif cool.gif
Daiquiri
Łamiesz prawo (jeżeli kopiujesz grę, jej zasady lub inne charakterystyczne cechy, logo, nazwę itd.). Żadnego wpływu na to nie ma fakt, że strona będzie "darmowa". Aczkolwiek w Polsce nie obowiązuje (z tego co wiem) patent na "pomysł".
d3ut3r
z tymi zasadami mnie zaciekawiłeś, eurobiznes (zasady monopoly) gra "detektyw" (zasady Cluedo), takich przykładów można mnożyć, czy te gry są nielegalne ponieważ opierają się na podobnych zasadach ? czy też ich wydawcy musieli zapłacić za możliwość wydania takich gier?
PiterosWeb
aha, worriedsmiley.gif to lipa lekka bo miałem pomysł żeby zrobić gierkę taką jak eurobiznes tylko przez neta żeby można było grać z innymi osobami z całej Polski i nie tylko.
Bo nie raz chciałem w to zagrać i nie miałem z kim i założe się że nie tylko ja a to by załatwiało całą sprawę.

Też własnie fajnie by było znajść jakąś lukę dzięki której mógł bym zrobić coś takiego.
Daiquiri
Tak jak napisałam, z tego co wiem nie ma w Polsce patentu na pomysł. Nie możesz "przenieść" eurobiznesu w postaci takiej jaka jest do sieci. Pomysł to co innego.
PiterosWeb
a gdyby nazwać to inaczej i pozmieniać troche wygląd gry i zasady to by to przeszło jak myślicie questionmark.gif
Bo ja chciałem zrobić taki portal z dużą ilością takich gier planszowych cool.gif
Adam_
na kurnik.pl jest podobna gra, nazywa się netopol ( http://www.kurnik.pl/netopol ), zasady praktycznie takie same, ale nie mam pojęcia czy musieli wykupować jakąś licencję czy coś podobnego.
PiterosWeb
I właśnie o coś w tym stylu mi chodzi tylko teraz muszę się dowiedzieć jak to jest z tym dokładnie bo chciałem zrobić wiele gier takich właśnie
np.(Eurobiznes, Scrable, Chińczyk itd).

Bo moim zdaniem to by było popularne gdyż tego typu gier w sieci nie ma jakoś bardzo dużo a ludzi chętnych do zagrania w takie gry by trochę było.
Przynajmniej tak mi się wydaje.
Daiquiri
Cytat(PiterosWeb @ 15.11.2010, 21:25:19 ) *
a gdyby nazwać to inaczej i pozmieniać troche wygląd gry i zasady to by to przeszło jak myślicie questionmark.gif
Bo ja chciałem zrobić taki portal z dużą ilością takich gier planszowych B)
Jeżeli nie chcesz wydawać na prawnika, to chociaż skonsultuj się z takowym na np. forum prawnym.

Osobiście uważam, że możesz podchwycić koncepcję.
PiterosWeb
OK. Dzięki za opinie ;D

Na razie napisałem do kurnika na ten temat może mi odpowiedzą cool.gif
d3ut3r
Znalazłem ciekawy artykuł o tym temacie, http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/3976...utorskiego.html
PiterosWeb
Dzieki za pomoc ;D ten artykuł odpowiada na wszystkie moje pytania ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.