![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój pierwszy post, więc na początku chciałbym wszystkich serdecznie pozdrowić : ) w php coś juz tam kiedyś pisałem i nie miałem nigdy większych problemów, aż do dzisiaj.. wziąłem się za "większy" projekt i juz od samego początku pojawiają się schody, sprawa wygląda tak: stworzyłem sobie w html-u stronke która miała mi służyć jako szablon do dalszego projektu, starałem się jak mogłem, zeby strona wyglądała w każdej przeglądarce identycznie i powiedzmy ze uzyskałem zadowalający efekt. Problem pojawia się niestety, gdy ten kod chce sobie wrzucić w np. include'a albo require'a.. formatowanie wówczas zmienia się diametralnie i uprzedzam juz pytania, css formatuje zaincludowane znaczniki, ale jakby nie do konca... troche mnie to zdziwiło, ale pomyslałem ze jakos to "obejde" i w sumie mi sie udało, zaincludowałem 1 plik z funkcjami tworzącymi mi strukture dokumentu html i wszystko ok, zadowolony wziałem sie dalej do pracy, napisałem kolejny plik z funkcją łączenia się z bazą danych (nie zawierał on żadnego elementu który mógłby wpływać na formatowanie strony) i znowu po zaincludowaniu zmienia się formatowanie.. po kilkudziesięciu próbach wysnułem generalny wniosek, jeżeli includuje wiecej niż 1 plik z funkcjami (niezależnie od tego co zawierają te funkcje), zmienia mi sie formatownie strony.. WHY? bardzo proszę o jakies sugestie, bo czas goni a ja stoje w miejscu.. dziękuje i pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli mozesz to wrzuc kod, sprubuje ci pomoc
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy przypadkiem nie masz wyłączonych errorów w PHP?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam postawionego Wampa i szczerze mowiac nic w nim nie grzebałem, ale wątpie zeby o to chodziło, bo juz wcześniej jakis tam sklep internetowy napisałem, i wszystko działało.. nie mialem takich akcji chorych, za chwile lece na labore, jak wróce to wrzuce kod to obadacie..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wrzucania całej stronki jako szablonu nie polecam bo później dzieją się dziwne akcje. Ja to robiłem tam że szablon strony tworzyłem w xhtml 1.1 dzieliłem go na 2 sekcje tz. pierwsza zawieraz znacznik html wszystko to co jest w nagłówku body i dalsze powtarzające się części, druga sekcja zawierała znacznik zamykający body, html i inne typ div jak były. Jak to miałem tworzyłem sobie taki plik:
i nigdy nie było problemów. Spróbuj w ten sposób polecam. |
|
|
![]()
|
|
problem w tym ze dokładnie tak robiłem, niestety gdy 'sekcja1.php' zawierała znaczniki html, meta idt od początku strony do treści właściwej, a 'sekcja2.php' stopke i znaczniki zamykające dokument strona sie sypała (miałem 2x require), dopiero w momencie gdy sekcje 1 i 2 wrzuciłem do 1 pliku 'funkcje_serwis.php' wszystko działało jak należy, niestety taki sposób mi nie odpowiada, bo wtedy w tym pliku robi sie straszny balagan, a funkcji troche bede miał i widze ze na samym początku juz jest ciężko sie połapać, a co to będzie gdy dojdzie ich jeszcze kilkanaście.. zazwyczaj do strony wrzucałem 1 funkcje
np. funkcje_serwis.php
ona dopiero zawierała includy do plików z funkcjami, podzielonymi w jakiś logiczny sposób.. taki sposób bardzo mi odpowiadał, był przejrzysty i względnie zrozumiały, nie wiem czemu teraz tak nie moge zrobić, podejrzewam że błąd jest trywialny, ale siedze juz któryś dzień z kolei i nie moge go znaleźć.. a więc tak, żeby nie zaśmiecać forum daje linki do strony, skryptów i css-a potrzebnych do odpalenia całości www.nimda.za.pl/temporary/jquery.easing.min.js www.nimda.za.pl/temporary/jquery-1.4.2.min.js www.nimda.za.pl/temporary/jquery.lavalamp.min.js www.nimda.za.pl/temporary/lavalamp_test.css www.nimda.za.pl/temporary/main.css www.nimda.za.pl/temporary/forummain.php kod sobie wyciągniecie z ostatniego pliku, chciałem wrzucic w posta, ale sie pluło ze za długi jest.. widze ze jest tego strasznie dużo, za co z góry przepraszam.. i teraz problem jest taki, jeżeli odpale w jakiejkolwiek przeglądarce wszystko działa, formatuje tak jak powinno.. nie wygląda to za dobrze, bo nie ma grafiki, ale jest w pełni skalowalne, wszystko tak jak należy.. przy próbie dołączenia czegokolwiek, nawet pustego pliku z rozszerzeniem .php formatowanie sie sypie.. Ten post edytował nimda 2.11.2010, 16:56:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 20 Dołączył: 20.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze - popraw sobie kodowanie znaków, bo się sypie.
Po drugie - waliduj. Nic dziwnego, że Ci się stronka sypie, jak nie masz poprawnego HTML-a. Jak już będziesz przechodził walidację bez problemu, to się zgłoś z poprawionym kodem do analizy. Po trzecie - wiesz, że pliki PHP są wykonywane na serwerze i nikt nie zobaczy Twojego kodu PHP na podstawie podanego pliku? -------------------- -wdev-
|
|
|
![]()
|
|
Wiem z php jest wykonywane po stronie serwera, ale zlinkowany plik nie ma kodu php w ogole, nadałem mu rozszerzenie .php zeby móc dodać require.. a co sie później dzieje to juz napisałem wcześniej.. postaram sie ogarnąć kod i dam znać
temat do zamknięcia, po pomyślnie wykonanej walidacji problem nadal ten sam, na localhoscie strona sie sypie, jednak po wrzuceniu na serwer wszystko działa jak należy, wina tkwi najwidoczniej w Wampie. pozdrawiam, dziękuje za odpowiedzi i przestrzegam innych z podobnymi problemami pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 01:29 |