![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Proste pytanie: czy captcha przy logowaniu jest niezbędna, lub potrzebna? Rozumiem, że przy rejestracji powinna być, ale czy przy logowaniu? Jeżeli jest niezbędna, lub potrzebna, to dlaczego? Pozdrawiam! -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy logowaniu nie trzeba dodawać captchy, z prostego i logicznego powodu - tylko zarejestrowany użytkownik ma po co się logować, a ty teoretycznie przesiałeś boty od realnych userów na etapie rejestracji.
Na logowanie, ewentualnie, założyłbym jakieś ograniczenie na ilość prób, coby nikt nie chciał się bruteforcem włamać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zastosować podobną filozofię jak Gmail - po parokrotnym (2, 3 razy) błędnym podaniu danych z danego IP wymagają podania captcha. Prawdopodobnie zabezpiecza ich to przed atakiem brute-force.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no i zacznijmy od tego po co w ogóle captcha? Jest tyle innych przyjemnych metod, niektóre nawet nie inwazyjne dla uzytkownika
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie np. ~nospor?
~everth - tak wiem, ale nie wpadłem na to by to u siebie zastosować ![]() -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Choćby liczenie, czy rozpoznawanie zwierzęcia. Mi się podobało też coś na zasadzie przepisz wspak, albo wpisz co drugą literę, gdzie tekst był wyraźny
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat no i zacznijmy od tego po co w ogóle captcha? Jest tyle innych przyjemnych metod, niektóre nawet nie inwazyjne dla uzytkownika Ja kiedyś zrobiłem zabezpieczenie polegające na dodaniu do formularza jednego pola js'em, które było wymagane przy walidacji i tyle. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja kiedyś zrobiłem zabezpieczenie polegające na dodaniu do formularza jednego pola js'em, które było wymagane przy walidacji i tyle. Tutaj właśnie trzeba rozróżniać. Czy zabezpieczamy się przed masowymi botami spamującymi, czy może przed botem pisanym konkretnie na naszą aplikację ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy może przed botem pisanym konkretnie na naszą aplikację ![]() Jeżeli ktoś pisze bota pod naszą aplikację a jest doświadczony w tym co robi nie mamy ŻADNYCH ale to ŻADNYCH szans, aby obronić się przed takim atakiem. Na nic tutaj zabezpieczenia etc. Wystarczy, że zaloguję się w przeglądarce, cookie skopiuję do skryptu, wszystkie nagłówki i sesję utrzymam. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fifi209 przy założeniu że znasz hasło i login (czyli właściwie jesteś uwierzytelniony) to żadne zabezpieczenia (poza czasową ważnością) nie mają sensu. Chyba że chcesz zniechęcić każdego do korzystania z usług serwisu. Tu chodzi o przełamanie zabezpieczeń za pomocą brute-force, czy ataku słownikowego. Bot może przeprowadzić na niezabezpieczonej stronie logowania tysiące takich ataków, aż w końcu je przełamie (biorąc pod uwagę idiotyzm niektórych haseł jest to prawie pewne).
Poza tym co do sesji - można próbować się zabezpieczyć dokładając ciasteczko z sumą kontrolną po IP i konfiguracji przeglądarki (browser fingerprint). Ale to też da się to ominąć. @strife - fajne, ma tylko jedną zasadniczą wadę - odrzuca przeglądarki z wyłączonym JSem, lub takie które ten skrypt zablokowały (nie wspominam Lynxa, bo kto go jeszcze dzisiaj stosuje ![]() @bim2 - metoda z liczeniem jest także łatwa do obejścia, zwłaszcza jeśli bot został dostosowany do naszej strony. Dobra captcha nie jest zła ![]() Dlatego stosuje się przekształcone ciągi tekstowe - analfabetów w internecie raczej nie uświadczysz (może poza wtórnymi ![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:56 |