![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z bazy danych dostaje zmienną liczbę kolumn (może być jedna, a może być wiele) (funkcja Pivot)
Czy jest możliwość stworzenia tabeli w raporcie która wyświetli wszystkie kolumny jakie dostanie z bazy? - nie znając ich nazw? Ten post edytował tryhp3 26.08.2010, 10:52:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To pomyśl tak, że do wyników w tabeli możesz odnosić się nie tylko poprzez nazwę kolumny ale i jej index. Jeśli więc wiesz, że coś ma zmienna liczbę kolumn, to logiczniejsze jest przejście z nazw na indeksy lub wyciągnięcie nazw kolumn zanim przystąpisz do operacji jakichkolwiek.
Niczym niezwykłym nie jest choćby składnia WHERE 2 = 'wartosc' To oznacza: gdzie zawartość 2 kolumny tabeli jest równa 'wartosc' Po stronie PHP takie podejście też jest możliwe w choćby funkcjach pokroju mssql_fetch_row -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale w ASP.NET mam komponent table, i to właśnie on wyświetla dane, jak mu przekazać te kolumny które ma wyświetlić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast używać ASP.NET WebForms z gotowymi komponentami możesz użyć ASP.NET MVC gdzie takich cudów nie ma i wszystko tworzysz sam dzięki czemu otrzymujesz dokładnie to czego potrzebujesz
![]() |
|
|
![]()
|
|
to jest raport,
plik .rdl mam procedurę w bazie która zwraca mi dane w raporcie tworze tabele a w niej odpowiednie kolumny, a potem, np do kolumny "January" podpinam wartość z bazy np. "=Fields!January.Value" z tym że teraz będę miał różna liczbę miesięcy + rok( np. Jan. 2009 do Dec2010) ja nie widzę w raportach dostępu do kodu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:31 |