![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, że potrzebuję napisać skrypt, który odczyta plik WORDa znajdujący się na serwerze, wyszuka w nim podany ciąg znaków i zamieni na inny, po czym edytowany plik zapisze w innym miejscu (na serwerze lub dysku)
Miło byłoby też zrobić coś podobnego z plikiem EXCELa Czy da się to zrobić? Jeśli tak, to proszę o jakieś wskazówki. najlepiej z plikami nowego Office'a (rozszerzenia *.docx oraz *.xlsx) zależy mi na edytowaniu, bo pliki które mają służyć jako źródło będą zawierały nagłówki, stopki, zdefiniowane style itp. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ależ wyczerpująca odpowiedź
![]() szukałem w googlu i znalazłem jakieś biblioteki COM, tak więc wiem, że operowanie na plikach doc jest możliwe. Tyle, że dowiedziałem się jak utworzyć nowy dokument, a nie edytować już istniejący. sprawdzałem naprawdę wiele fraz i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pytam tutaj nie google mym wrogiem, a to forum przyjacielem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
No to jak mamy zostać przyjaciółmi, to popracuj i wróć z kodem, który stwarza problemy. A że masz problemy z szukaniem niech będzie przykład: co kryje się pod
![]() ![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
mylisz szukanie informacji z jej przekazywaniem...
![]() no ale jak najbardziej dzięki - jakiś postęp jest ![]() tyle tylko, że jak zmienię rozszerzenie docx na zip, żeby dostać się do plików XML, które są w środku, to wyskakuje mi, że archiwum jest uszkodzone. Przy próbie zapisu Worda na stronę www tracę całe formatowanie. rozwiązaniem jest zapis bezpośrednio do pliku XML - wtedy w źródle widzę jakiś zakodowany kod, ale to już mniejszy problem ![]() dzięki, pomyślę jeszcze nad tym [edit] no i już wszystko wiem. Jeśli ktoś będzie miał kiedyś podobne pytanie, to: edytując plik XML możemy zmieniać tekst, tyle tylko, że kod źródłowy tego tekstu jest bardzo chaotyczny - jedna linijka tekstu potrafi być kilkakrotnie kodowana tymi samymi tagami temat wyczerpany ![]() Ten post edytował sylar 20.04.2010, 14:04:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:37 |