![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zwracam się z uprzejmą prośbą do doświadczonych użytkowników forum i rozeznanych w sprawie książek o tematyce związanej z działem programowanie/webmastering
![]() Moja wiedza z zakresu PHP i MySQL nie jest totalnie znikoma - znam podstawy, jednak chciałbym umieć więcej, zdecydowanie więcej. Książki o których myślałem: 1) Vademecum - znane na pewno większości "Vademecum profesjonalisty". Co do tego wyboru jestem praktycznie pewniem 2) Smarty - system szablonów SMARTY. Nie wiem o tym nic - jak zainstalować, czym to "się je", jak coś zrobić dlatego ten wybór bo wydaje mi się że smarty są popularne. 3) Zend, cakePHP, Symfony - z tego co czytałem to dużo ludzi odradza tę książkę, ale podobnie jak w przypadku smarty - o frameworkach nie wiem totalnie nic, a chciałbym je poznać. Dlatego myślę, że mimo, że zawiera ona opisy starszych wersji to nie przeszkodzi mi to chyba w zrozumieniu podstawowych rzeczy ? 4) PHP i Flash - W tej książce omówiony PHP z wykorzystaniem Flasha, myślę, że w przyszłości mogło by mi się też przydać urozmaicenie strony o elementy Flasha. Kolejna tematyka to JavaScript i AJAX. W JavaScripcie umiem podstawowe rzeczy: komunikaty itp. a o AJAXie nie wiem totalnie nic. Mój wybór (nie wiem czy słuszny) padł na : 1) Podstawy JavaScript - Myślę, że na początek znajomości z JavaScript mogłoby się przydać. 2) JavaScript i AJAX - Jak mówiłem, AJAXa też chcę się nauczyć, dlatego po pozycji nr 1. myślałem o "wzięciu" się za to. Na koniec Flash. Myślałem raczej o ActionScripcie 3.0 niż o samej obsłudze programu macromedii co w sumie nie jest zbyt skomplikowane a i w takiej książce z pewnością można znaleźć co nieco o programie : 1) AS 3.0 - Z tym, że AS to już może na znaczne później. Tak więc to jest mniej więcej to co mnie interesuje. Oczywiście wiem, że nie "ogarnę" tego wszystkiego w 1, 2, 10, 20 dni ![]() Dlatego prosiłbym uprzejmie o pomoc, fachowe porady oraz możliwie jak najlepsze doradztwo w tej sprawie. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam. Ten post edytował Mefiuu 9.04.2010, 14:10:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:05 |