![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich forumowiczów.
Jako, że kończę pisać swoją stronę(została do zrobienia grafika) w wyszukiwarce chciałbym ograniczyć ilość wyświetlanych rekordów na jedną stronę. Korzystam ze skryptu, który już mam napisany i działa przy innych plikach tutaj coś jest nie tak. Ograniczył do wyświetlania 5 rekordów, ale pokazuje tylko pierwszą stronę. Rekordów w bazie jest 36 więc podzielić na 5=7 i trochę czyli 8 stron, a on pokazuje tylko 5 ostatnich. Nie bardzo wiem co jest źle. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam ![]() szukaj.php
PS. Nie pokazuje nawet napisów Następna strona, Poprzednia strona, a wpisując w adres przeglądarki /szukaj/subpage/2 wyświetla komunikat: Formularz został wypełniony niepoprawnie! Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania! Ten post edytował adrianozo 7.02.2010, 15:18:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Daj kod w tagi php bo niezla kiszka wyszla i nie idzie sie doczytac.
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tagi dodane
![]() Jak na razie udało mi się pokazać Liczbę stron, napis poprzednia strona i napis następna strona, ponieważ usunąłem z zapytania
Teraz pytanie. Jak ustalić limit w zapytaniu z UNION? Ok zmieniłem. Z zapytania zupełnie usunąłem
I zmieniłem na
EDIT: No to pojawił się problem z tym kodem
Przypuśćmy, że znajdzie mi 4 rekordy. To co wtedy? 1. pierwszy rekord 2. drugi rekord 3. trzeci rekord 4. czwarty rekord 5. A poza tym nie działa stronicowanie tj. Wyszukując np. frazę technologia znajduje 36 rekordów. Dzieli je po 5 na stronę, ale chcąc przejść do następnej podstrony tj. szukaj/subpage/2 wyświetla komunikat Formularz został wypełniony niepoprawnie! Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania! Nie bardzo wiem jak temu zaradzić. Przypuśćmy, że znajdzie mi 4 rekordy. To co wtedy? 1. pierwszy rekord 2. drugi rekord 3. trzeci rekord 4. czwarty rekord 5. To tak: ten problem rozwiązany jeszcze tylko to: chcąc przejść do następnej podstrony tj. szukaj/subpage/2 wyświetla komunikat Formularz został wypełniony niepoprawnie! Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania! Ten post edytował adrianozo 7.02.2010, 16:32:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat To tak: ten problem rozwiązany jeszcze tylko to: chcąc przejść do następnej podstrony tj. szukaj/subpage/2 wyświetla komunikat Formularz został wypełniony niepoprawnie! Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania! Wedlug mnie problem polega na tym ze jak przechodzisz na druga strone to POST masz puste i dlatego warunek czy $_POST['wynik'] jest pusty zwraca ci true dlatego masz error. Albo dodaj szukana fraze do sesji i sprawdzaj sesje albo bardziej adekwatywne do wyszukiwarki bylo by uzyc $_GET'a. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Ok zmieniłem i działa
Taki adres działa: strona.pl/index.php?page=szukaj&wynik=technologia&subpage=2 a chciałbym taki strona.pl/szukaj/wynik/technologia/subpage/2 .htaccess za to odpowiadający: Kod RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-s RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^szukaj/wynik/([a-z0-9_-]+)/subpage/([a-z0-9_-]+) index.php?page=szukaj&wynik=$1&subpage=$2 i teraz mam problem bo nie wiem co dać
Ok już mam
Dzięki za pomoc ![]() Teraz pozostało pytanie jak zmienić formularz Formularz próbuje wyszukać tak: szukaj/wynik?=+tutaj a chciałbym szukaj/wynik/tutaj Coraz to nowe poprawki wprowadzam bo nie zawsze działa jak chcę i teraz mam problem: Otóż: 1. Dzieli na strony i wyświetla Poprzednia strona 1 2 3 4 5 6 7 Następna strona Ale na każdej podstronie to samo i tyle samo 2. Wyświetla: jeśli jest 7 stron i 36 rekordów to wyświetla 7 razy 36 rekordów. szukaj.php
To tak: 1. pokazuje Znaleziono: 36 i 1 2 3 4 5 6 7 Następna strona Tylko, że na każdej stronie pokazuje to samo i jeszcze zamiast 5 wyników na każdej to wszystkie 36 na każdej Mam problem z formularzem.
i robi tylko takie coś: adres.pl/szukaj/wynik/ a powinien adres.pl/szukaj/wynik/to_co_wpisze_w type="text" nie wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień method=post na method=get
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
To nic nie daje
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:40 |