![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę pracę licencjancką (teoria i aplikacja w PHP i MYSQL),
Jak wygląda plagiat z kodami PHP i MYSQL? (program antyplagiatowy sprawdza to?) czy raczej sprawdza teorię (opisówkę)? Ten post edytował boy76 28.01.2010, 17:18:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A chciałbyś w swojej pracy użyć kawałek (bądź cały) czyjegoś kodu i się obawiasz, czy Cie nie złapią?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym użyc fragment kodów np logowanie lub rejestracja z książek...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Piszę pracę licencjancką (teoria i aplikacja w PHP i MYSQL), To zależy od uczelni.Jak wygląda plagiat z kodami PHP i MYSQL? (program antyplagiatowy sprawdza to?) czy raczej sprawdza teorię (opisówkę)? Nie rozumiem w czym masz generalnie problem. Praca licencjacka jest z zasady odtwórcza, więc wykorzystujesz konkretną część skryptu (o ile zezwala na to jego autor) i podajesz źródło w pracy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze, możesz napisać coś własnego, bo temat nie jest trudny, a skoro piszesz na ten temat pracę licencjacką, to chyba możesz pochwalić się czymś lepszym niż jakieś proste przykłady z książek ;>
po drugie, zawsze możesz dopisać tę książkę do bibliografii, a po trzecie, oczywiście jedynie moim zdaniem, pisać pracę licencjacką na temat związany z Informatyką, jest co najmniej dziwne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Inżynier Informatyki brzmi odpowiedniej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plagiat.pl sprawdź czy twoja uczelnia korzysta z tego programu jak tak to za opłatą możesz sprawdzić swoją pracę przed oddaniem
|
|
|
![]()
|
|
Ale chyba nie da się pisać po swojemu funkcji wbudowanych?
Jest taki przykład z książki
drugi przykładowy z tego forum php
To można powiedzieć, że napisałem coś własnego? (inne nazwy zmiennych, zapytania (łaczenie z bazą) utworzyć jako funkcję w innym pliku) Ten post edytował boy76 29.01.2010, 13:35:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można tak powiedzieć, ale właściwie czego tak się boisz?
|
|
|
![]()
|
|
Że wykryją plagiat. W internecie i książkach jest dużo kodów podobnych do siebie
Ten post edytował boy76 29.01.2010, 13:38:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Do systemu plagiat.pl przekazywana jest wersja pracy zapisana w pliku tekstowym czyli bez żadnego formatowania. Dobrym pomysłem byłoby napisanie pod kodem (który w dużej mierze byłby czyjegoś autorstwa) źródła jego pochodzenia czyli np. "Opracowanie własne na podstawie XYZ". W przypadku ewentualnego wychwycenia takiego fragmentu jako plagiat pozostaje jeszcze jego "ręczna" weryfikacja.
Ja broniłem się w lipcu Ten post edytował phpion 29.01.2010, 13:43:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbym był recenzentem i byś mi wkleił taki kod z tej książki to bym Cię uwalił, przecież ten kod jest tak wstrętnie napisany, że ja bym się wstydził go na świat pokazywać ... nie mówiąc o tym, że zawiera tyle błędów, że wystarczyłoby na uwalenie Cię za nieznajomość tematu ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@Kocurro:
Również jestem tego zdania co Ty hehe ale nie nam oceniać. Jeżeli ów kod zostanie przyjęty to będzie to jedynie świadczyło o poziomie wiedzy promotora. Nie ma się co oszukiwać: na uczelniach raczej nie ma osób ukierunkowanych tylko w stronę PHP (w tym przypadku). Działa? Działa (załóżmy) - więc jest do przyjęcia. |
|
|
![]()
|
|
Jakbym był recenzentem i byś mi wkleił taki kod z tej książki to bym Cię uwalił, przecież ten kod jest tak wstrętnie napisany, że ja bym się wstydził go na świat pokazywać ... nie mówiąc o tym, że zawiera tyle błędów, że wystarczyłoby na uwalenie Cię za nieznajomość tematu ... W którym miejscu są błędy z książki? Jak wygląda dobry kod logowania wg Ciebie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod jest dziurawy jak sito:
1. wstawiasz zmienne bezpośrednio do zapytania, więc atak sql injection jest możliwy do przeprowadzenia 2. hasło trzymasz w bazie w postaci zwykłego tekstu, bez hashowania (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) 3. w sesji zapisujesz łatwą do odgadnięcia zmienną o nazwie USERNAME Generalnie bezpieczeństwo tego skryptu to jego najsłabsza strona. To są naprawdę poważne rzeczy, a takie lekceważenie kwestii bezpieczeństwa jest olbrzymią ignorancją, żeby nie napisać głupotą. Ten post edytował darko 29.01.2010, 14:39:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na szybko błędy:
1) przechowywanie niezahashowanych haseł 2) brak wyłączenia wyświetlania komunikatów o błędach dla zapytania zawierającego hasło 3) użycie session_register 4) brak inicjacji wartości zmiennych w sesji jeśli nie były ustawiane 5) podatność na atak SQL injection 6) nadmiarowość kodu, niepotrzebne tworzenie zmiennych 7) brak obsługi błędu połączenia z bazą danych 8) brak wyłączenia wyświetlania komunikatów o błędach dla połączenia z bazą danych i wybierania bazy danych 9) złe nazewnictwo zmiennych - piszesz pracę z informatyki a co za tym idzie kod powinien charakteryzować się dbałością o zasady dobrego kodowania 10) brak sprawdzania czy $_POST['submit'] jest ustawiony To tak na szybko. Przykładowy kod wkleję jak wrócę z pracy bo nie mam przy sobie. Pozdrawiam, Łukasz -- edit -- Widzę, że kolega mnie ubiegł i też napisał. Powiedz co to jest za książka bo już domyślam się jakiego autora. Ten post edytował Kocurro 29.01.2010, 14:42:32 |
|
|
![]()
|
|
PHP i MySQL. 8 komponentów dla kreatywnych webmasterów
Autor: Jono Bacon Byłbym wdzięczny za przykładowy kod. Są jakieś książki o PHP z dobrymi przykładami? http://cyfron.pl/news/logowanie - dobry kod logowania? Ten post edytował boy76 29.01.2010, 15:21:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcesz pisac prace magisterska a nie masz zadnego pojecia ?
przeciez logowanie to podstawy ... |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Zacząłem uczyć się php od niedawna i chyba powinienem dać spokój z tym.
Teraz jestem na 2 roku i chyba nie dam rady opanować dobrze php w rok. Dzięki za odpowiedzi chłopaki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 9 Dołączył: 7.03.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacząłem uczyć się php od niedawna i chyba powinienem dać spokój z tym. Teraz jestem na 2 roku i chyba nie dam rady opanować dobrze php w rok. Dzięki za odpowiedzi chłopaki! Nie dołuj się. PHP to nie staroarabska poezja nierymowana, żeby był trudny do nauczenia. Wolisz pisać pracę dyplomową w np. Javie ? a po trzecie, oczywiście jedynie moim zdaniem, pisać pracę licencjacką na temat związany z Informatyką, jest co najmniej dziwne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Inżynier Informatyki brzmi odpowiedniej. No raczej nie jest to dziwne. To chyba tylko uczelnie prywatne nadają tytuł inżyniera informatykom. One z resztą nawet marketingowcom ten tytuł nadają. Informatyk tak jak matematyk czy fizyk to nie jest inżynier (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Owszem nie jest też humanistą - to oczywiste, ale ogólnie informatyce do nauki czysto inżynierskiej wiele brakuje. To raczej nauka o obsłudze i zastosowaniu konkretnego urządzenia. Są książki o teorii nauk. Informatyka jest w tym samym zbiorze co ekonomia, czyli nie pasuje ani do nauk humanistycznych ani do inżynierskich, oczywiście nie pasuje też do nauk medycznych. Ten post edytował korkie 29.01.2010, 21:41:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 06:07 |