|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że |
Witam. Nie mogę poradzić sobie z problemem. Mam komunikat błędu:
Cytat Warning: in_array() [function.in-array]: Wrong datatype for second argument in (...)\search.php on line 305 Od linii 305:
Dane z tablic: CODE Array ( [articles] => Array ( [enabled] => Array ( [0] => datelimit [1] => fields1 [2] => fields2 [3] => fields3 [4] => sort [5] => order1 [6] => order2 [7] => chars ) [disabled] => Array ( ) [display] => Array ( ) [nodisplay] => Array ( ) ) [custompages] => Array ( [enabled] => Array ( [0] => fields1 [1] => fields2 [2] => fields3 [3] => order1 [4] => order2 [5] => chars ) [disabled] => Array ( [0] => datelimit [1] => sort ) [display] => Array ( ) [nodisplay] => Array ( ) ) [faqs] => Array ( [enabled] => Array ( [0] => fields1 [1] => fields2 [2] => fields3 [3] => order1 [4] => order2 ) [disabled] => Array ( [0] => datelimit [1] => sort [2] => chars ) [display] => Array ( ) [nodisplay] => Array ( ) ) [members] => Array ( [enabled] => Array ( [0] => order1 [1] => order2 ) [disabled] => Array ( [0] => datelimit [1] => fields1 [2] => fields2 [3] => fields3 [4] => sort [5] => chars ) [display] => Array ( ) [nodisplay] => Array ( ) ) [news] => Array ( [enabled] => Array ( [0] => datelimit [1] => fields1 [2] => fields2 [3] => fields3 [4] => sort [5] => order1 [6] => order2 [7] => chars ) [disabled] => Array ( ) [display] => Array ( ) [nodisplay] => Array ( ) ) [photos] => Array ( [enabled] => Array ( [0] => datelimit [1] => fields1 [2] => fields2 [3] => fields3 [4] => sort [5] => order1 [6] => order2 [7] => chars ) [disabled] => Array ( ) [display] => Array ( ) [nodisplay] => Array ( ) ) [tutoriale] => Array ( [enabled] => Array ( [0] => datelimit [1] => fields1 [2] => fields2 [3] => fields3 [4] => sort [5] => order1 [6] => order2 [7] => chars ) [disabled] => Array ( ) [display] => Array ( ) [nodisplay] => Array ( ) ) [weblinks] => Array ( [enabled] => Array ( [0] => datelimit [1] => fields1 [2] => fields2 [3] => fields3 [4] => sort [5] => order1 [6] => order2 [7] => chars ) [disabled] => Array ( ) [display] => Array ( ) [nodisplay] => Array ( ) ) ) Niestety, mało znalazłem informacji na temat tego błędu w Googlach (nie znam angola, tam jest więcej). EDIT: spoiler nie działa, więc wrzucam w codebox. Ten post edytował Kshyhoo 25.01.2010, 22:20:01 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Cytat (nie znam angola, tam jest więcej). Pozwól więc, że Cię wyręczę i Ci przetłumaczę: Cytat Warning: in_array() [function.in-array]: Wrong datatype for second argument in (...)\search.php on line 305 Ostrzeżenie: w funkcji in_array() drugi argument jest nieprawidłowego typu (w jej wywołaniu w 305 linijce skryptu (...)/search.php) Patrzymy do linijki 305: Drugim argumentem in_array() jest $form_elements[$_GET['stype']]['disabled'] Patrzymy do dokumentacji in_array() na php.net: http://pl.php.net/in_array I czytamy: Cytat in_array ? Sprawdza czy wartość istnieje w tablicy Opis bool in_array ( mixed $igła , array $stóg_siana [, bool $ścisłe ] ) Przeszukuje stóg_siana w poszukiwaniu parametru igła i zwraca TRUE jeśli wartość została znaleziona lub FALSE w przeciwnym przypadku. Jeśli trzeci parametr ścisły jest ustawiony na TRUE to in_array() porówna także typy parametru igła z tymi z parametru stóg_siana . Drugim argumentem f-cji in_array() jest array, czyli tablica. Dodajemy 1+1 i mamy 2: $form_elements[$_GET['stype']]['disabled'] nie jest tablicą. Robimy var_dump($_GET) i szukamy elementu 'stype', sprawdzamy, jakiego jest typu i poprawiamy błąd. Ten post edytował blooregard 25.01.2010, 22:31:03 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że |
Treść błędu wiem co oznacza, nie umiem sobie poradzić z jego usunięciem. var_dump użyłem, ale chyba nieumiejętnie, bo nie wyświetliło mi niczego. Znalazłem taki kod:
I za jego pomocą wylistowałem zawartość tablic. Problemowy kod podpatrzyłem w innym skrypcie i tam działa bez problemów... Ten post edytował Kshyhoo 25.01.2010, 22:39:06 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
|
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Cytat Problemowy kod podpatrzyłem w innym skrypcie i tam działa bez problemów... Widocznie tam in_array() otrzymuje jako drugi argument tablicę, a nie inny typ. Cytat Treść błędu wiem co oznacza, nie umiem sobie poradzić z jego usunięciem. Napisałem Ci wszystko, co jest potrzebne do usunięcia tego rodzaju błędu. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
|
|
|
Znalazłem problem, po prostu:
$settings['default_search'] pobierało z bazy danych... Dzięki za pomoc. Jedyny teraz problem, że nie ustawia domyślnej wartości. Ten post edytował Kshyhoo 26.01.2010, 00:11:36 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
nie jestem specjalistą ale do $_GET'u można zapisywać dane w ten sposób?:
bo ja zawsze robie tak, jak chce mieć wartość domyślną:
sądze ze taki kod by działał (ale jestem laikiem
Ten post edytował palonek 26.01.2010, 08:13:47 |
|
|
|
|
|
nie jestem specjalistą ale do $_GET'u można zapisywać dane w ten sposób?:
A dlaczego nie? Można... Twoja wersja selekta pomogła, łapie teraz ładnie domyślną wartość. Dzięki za pomoc. + -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:40 |