![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam oto moje dwa pliki. Nie wiem czemu, ale nie dodaje mi rekordów do bazy.....szok jakiś :/
Ma być to prosta rezerwacja, ale nie wiem dlaczego nie zapisuje tych danych w bazie. Połączenie jest na pewno dobrze....... Bardzo proszę o pomoc...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj po zapisie do bazy mysql_error() i sprawdz co ci zwraca
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '\'1\', \'\', \'2022-02-11\', \'9211-21-21\', \'2\', \'\' )' at line 3
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może tak?
Ten post edytował evolucja 19.01.2010, 19:11:46 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Jak tak, to tak:
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home/miszarus/domains/megahotel.unl.pl/public_html/rezerwacjadobazy.php on line 14 Kur.... wlaczę z tym już 3dzień, i nie mogę wygrać. Jestem już w pełnej desperacji ![]() Teraz wywala błąd taki: Wystšpił błšd. Przepraszamy za utrudnienia (czyli ten co sam ustawiłem) a kod jest taki
HIHI, dodaje rekordy ale wyświetla "wystąpil bląd". jak się tego pozbyć ![]() aha, i co zrobić aby pobierał dane o zalogowanym użytkowniku? Ten post edytował miszarus 19.01.2010, 19:25:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta instrukcja zawsze będzie prawdziwa, bo nie ma w kodzie nigdzie zmiennej $result
![]() A dane pobierasz normalnie, np. po nicku usera. itd... -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Żeby wrzucał zalogowanego usera, zaloguj go wpierw, wrzuć np. do sesji i potem $_SESSION['login'] do bazy.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Wielkie, dzięki.
ale z tym if ($result) do dowaliłem. Dzięki serdeczne ![]() to aby pobierał mi id_usera muszę zrobić sesje i żeby z nich pobierał id_usera? dobrze rozumiem?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
No gdzieś musisz "trzymać" zalogowanego, możesz w sesji... Np.:
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Przy logowaniu wrzucasz $id_usera do sesji lub ciastka, a potem na innych stronach z niego korzystasz. Chodź kod który podałem wyżej również mógłbyś wykorzystać, z tym, że generowało by to dodatkowe zapytania...
Np, gdy nick usera trzymasz w ciastkach, id pobierasz w ten sposób:
Ten post edytował evolucja 19.01.2010, 20:04:41 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
OK, myślę że sobie poradzę, ale mam kolejne pytanie...mianowicie.
Chodzi mi o datę pobytu od-do. Chodzi mi o to, aby nie można było dokonać rezerwacji danego pokoju, jeżeli ktoś w tym czasie ma go zarezerwowanego? |
|
|
![]()
|
|
To jest proste. Dodajesz do tabeli kolumnę, w której trzymasz stan pokoju, który sprawdzasz. Jeżeli jest 1 to zajęty, jeżeli =0, to można wynająć...
Ten post edytował Kshyhoo 19.01.2010, 20:26:14 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Ale jeśli ktoś zarezerwuje pokój o 12 godzinie na datę 12.01.2009-20.01.2009 a ktoś dwie minuty później na datę 21.01.2009-23.01.2009 to jaka będzie wtedy wartość w tabeli?? jak będzie ustalana??
|
|
|
![]()
|
|
To nie takie proste. Źle pomyślałeś po prostu, zapomniałeś o fakcie takim, iż pokój rezerwowany jest w różnych przedziałach czasowych.. Tzn. w tabeli może być kilka rezerwacji tego samego pokoju, ale o różnych datach.
W takim razie musisz pobrać wszystkie wpisy, a następnie porównywać datę wynajmu każdego z nich... to już trochę cięższe będzie. Ten post edytował evolucja 19.01.2010, 20:30:36 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robiłem coś podobnego wraz z nazwą id_hotelu , id_numerem pokoju ,itd .. zapisywałem do bazy datę w systemie unix, to wystarczyło po odpowiednim zapytaniu stwierdzić czy pokój jest zajęty, wszystkie wpisy z poprzedniego miesiąca po zapisaniu do archiwum były kasowane.
zobacz stronę noce.pl, to nie jest moje dzieło ale podglądałem funkcjonalność, ciekawy jest kalendarz. |
|
|
![]()
|
|
A więc nie będzie tak łatwo jak myślałem, ale cóż...tego się spodziewałem
![]() Czyli muszę zrobić oddzielną tabelę, i połączyć ją z rezerwacją. W tabeli umieścić kilka rekordów. Ale nie ma możliwości zapisania daty jakoś inaczej, żeby to było prościej?? |
|
|
![]()
|
|
Ale właśnie taka metoda jest najprostsza.
|
|
![]()
|
|
Wszytko pięknie, ale jaką metodą porównywać przedział czasowy??
O to się rozchodzi....bo te same daty to pryszcz, ale jak rozwiązać przedział czasowy... Bo sama data nic nie da....jeżeli ktoś zamówi dzień później na dzień dłużej pokój zostanie zarezerwowany, a w rzeczywistości nie będzie dostępny :/ Kurka wodna....z deszczu pod rynnę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pokoje wynajmuje się zazwyczaj na doby lub godziny, więc przedziały czasowe to nie problem. Zapisujesz w bazie zawsze koniec zdarzenia, czyli koniec rezerwacji. W warunkach sprawdzasz przedziały czasowe, w których są wolne pokoje.
|
|
![]()
|
|
No dobra....
mam kolejne pytanie, w jaki sposób porównywać dane?? I co umieścić w tabeli?? czy wolny pokój,? Czy jak? "nie bardzo to widzę" :/ Może ktoś mi rozjaśni umysł ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:40 |