![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisałem wczoraj mały skrypt, który ma pobierać i wyświetlać wiersze z mojej bazy.W bazie mam 4 kolumny : id, nik, data i komentarz. wierszy ok 15. Chcę wyświetlić po kolei każdy wiersz w osobnej lini. Niestety nie wychodzi mi to ![]() Marek
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pisane z palca:
Możesz też wrzucić dane w tabele i pokolorować wiersze (zakładam, że znasz nieco css i dorobisz sobie klasy):
Ten post edytował Kshyhoo 8.01.2010, 09:01:32 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście można to wszystko wstawić do tabelki. Ale powyższy przykład to najprostsze wyświetlenie danych w jednym wierszu. -------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie idzie
![]()
dostaję komunikat : Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in C:\serwer\strony\testowa.php on line 62 LInia 62 Kod echo ".$dane['id']." | ".$dane['nik']." | ".$dane['data']." | ".$dane['komentarz']."; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 10 Dołączył: 3.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może
? -------------------- "the quieter you become, the more you are able to hear"
|
|
|
![]()
|
|
skrypt się nie uruchamia ![]() Jak otwieram przez Mozille to otwierają mi się puste okienka i tak bez końca (Ctrl+alt+del) jedynym rozwiązaniem ![]() Nie maM pojęcia co mam źle ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj zamiast tego:
Napisać:
Na początku tworzysz obiekt klasy mysqli, więc to na tym obiekcie (u ciebie $baza) musisz działać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Podaj strukturę tej tabeli w bazie...
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A ja radzę spojrzeć jakich metod używacie,a jak się łączycie
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Święta racja... czas chyba odespać Sylwestra ;p
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w odpowiednch miejscach wpisz hasło itp.... podłącz swoją bazę i tabelę. na podstawie php4 |
|
|
![]()
|
|
Cytat
Wydaje mi się że problem powstaje od momentu użycia pętli for... Do tego momentu wszystko raczej działa poprawnie. Jeżeli w zapytaniu dam
a w pętli for :
Wyświetla mi daty poprawnie... Jak w zapytaniu dam * a w wyświetlaniu wszystkie kolumny wiersza to przeglądarka się wysypuje (otwietają się cały czas nowe okna) Zależy mi, żeby ktoś powiedział mi co robię źle a nie dawał mi gotowy skrypt na to wyświetlanie. Chcę to zrozumieć, by móc iść dalej ![]() Jakby ktoś miał jakieś pomysły to z góry dzięki ![]() Ten post edytował Marek89 9.01.2010, 09:59:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod masz poprawny, fakt że "brzydki". Zamiast fora możesz dać while.
Albo masz inną strukturę tabeli, albo inne pola, albo błąd masz w innej części skryptu, tak więc wytnij kawałek ten co wkleiłeś, daj do pustego pliku i sprawdź. Zobacz też to:
|
|
|
![]()
|
|
chyba rzeczywiście mam coś w tej bazie.
baza : proba Tablice założyłem tak: Kod create table kom ->(id int unsigned not null auto_increment primary key, ->nik char(50), ->data date not null, ->komentarz text); Tak wygląda u mnie tabela kom Ten post edytował Marek89 9.01.2010, 15:45:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
marku89 czemu sam robisz sobie problemy, podesłałem Tobie skrypt ,który z bazy-tabeli mysql, odczytuje dane. jest sprawdzony i działa Ok. mam pytanie, czy sprawdziłeś go? jeśli działa , to baza jest OK.
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli w zapytaniu dam
select `id` from `kom` bez problemu pobiera i wyświetla mi to id Jak napiszę select `id`,`data` from `kom` to niestety już sobie nie radzi. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Podczas uruchomienia skryptu wyskakuje mi "Wystąpił problem z aplikacją Apache HTTP Server." W sygnaturze błędu dostaję informację: szAppName:httpd.exe szAppVer:2.2.14.0 szModName:php_mysqli.dll szModVer:5.2.11.11 offset : 00002b5b Może ktoś się orientuje co może być powodem takiego błędu ? |
|
|
![]()
|
|
Może napisz, co chcesz osiągnąć, jakie dane chcesz wyświetlić? Mnie się wydaje, że powinno być:
czyli bez ciapków ![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Ok daję jeszcze raz cały kod. Ma on wyświetlić dane (nik, komentarz i date) w określonym miejscu.
Moja baza danych "proba" zawiera 2 tabele 1 to ocena druga to kom Tabelę kom założyłem w ten sposób: Kod create table kom ->(id int unsigned not null auto_increment primary key, ->nik char(50), ->data date not null, ->komentarz text); Może sypie się mój server ? Ps. tak jak wspomniałem wcześniej potrafię wyświetlić jedną kolumnę (obojętnie jaką) z mojej bazy. Problem powstaje jak chcę ich wyświetlić więcej. |
|
|
![]()
|
|
Zobacz to w nowym skrypcie:
|
|
![]()
|
|
Zobacz to w nowym skrypcie:
Cytat
Call to undefined method mysqli::query_select() Ten post edytował Marek89 9.01.2010, 18:22:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:33 |