![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@darko - tak świata nie zbawisz niestety (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) ludzie piszą jak chcą, na co w firefoxie/operze/[w ie moze tez jest/będzie] automatyczne sprawdzanie pisowni, skoro nikt na to nie patrzy i potem jest "muj skrypt sie nie uruchamia, powiedzcie gdzie jest błond"?
a publiczne poniżanie w sumie nie jest za dobre, pomimo jakże szczytnej idei.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Narzekacie, jakiś poziom i tak tutaj jest.
Źle się czuję z tym, że Polacy normalnie sami siebie poniżają w Tibi. Gram w tą grę, bo jest ciekawa, ma klimat i gra mi się przyjemnie, jednak spotkałem jak dotąd jedynie dwie osoby z tzw. kulturą. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Przykład mojej rozmowy z pewną osobą: Cytat 19:55 stanislawmaslach: Zathar'ka muj name 19:55 stanislawmaslach: jak cos 19:56 bimusiek: nie moge... wez sie chlopie za slownik wez ... 19:56 stanislawmaslach: do mnie? 19:56 bimusiek: Tak, do ciebie. 19:56 stanislawmaslach: wes spierdalaj dzieciaku z tad jak ci sie cos nie podoba 19:57 bimusiek: Nie podoba mi sie. jesli "spierdalaj" to jedyne na co cie stac, moze zdaj juz ta podstawowke? 3 rok kiblowac w 6 klasie troche smiesznie, co? 19:58 stanislawmaslach: poeto huj mnie obchodzi jezyk polski i ty 19:58 bimusiek: Po pierwsze, mOj, a nie mUj . Po drugie STAD a nie Z TAD. Po trzecie weZ a nie weS. 19:58 stanislawmaslach: jebie mnei to moge miec nawet hujowa pisownie i mnei to jebie 19:58 stanislawmaslach: a twoje zdanie tyle sie liczy co nic 19:58 bimusiek: Jak cie nie obchodzi jezyk polski to nie pisz w tym jezyku dzieciaczku. 19:59 stanislawmaslach: jestes jednym wielkim lamusem 19:59 stanislawmaslach: zaloze sie ze msz z 12 lat 19:59 stanislawmaslach: i cwaniak jestes 19:59 bimusiek: Wiesz w ogole co znaczy lamus? 19:59 bimusiek: Bo ja watpie. 19:59 stanislawmaslach: ciekawe czy bys mi tak w twarz powiedzial 19:59 stanislawmaslach: a w co ty nie watpisz 19:59 bimusiek: Mam 12 lat i jestem madrzejszy od ciebie, lal! 19:59 stanislawmaslach: zacznijmy od tego 20:00 bimusiek: Ha, powiedzialbym ci w twarz jedno, ale nie zrozumialbys. 20:00 Macio Giss: ej jak chcecie sie wyzywac to na inny cast ;/ 20:00 Getan: macio 20:00 stanislawmaslach: zajebal bym ci nozem w leb i bys byl w piachu 20:00 stanislawmaslach: i ja bym byl wtedy cwanik Czy tak się zachowują normalni ludzie? Przecież wystarczy przyznać się do błędu i po sprawie... :/ Dlatego nie narzekajcie na użytkowników tutaj, bo są gorsi od nich. : \ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczas rozmowy na gg, gdzie dyskusja niejednokrotnie jest dynamiczna używam skrótów typu: imo, btw, wtf, gl, hf (te ostatnie popularne w grach online) i nie widzę w nich nic złego, ani nie uważam za przejaw zidiocenia społeczeństwa. Akronimy ułatwiają życie, po to istnieją i są już częścią języka internetu. Bardziej może drażnić przenoszenie tych zwrotów poza internet. Najgorshe yest pism0 pokemonoffe, jednak nie spotykam go za często, bo nie odwiedzam serwisów typu fotka.pl ani blogasków nastolatek. Myślę, że to jest problem określonego przedziału wiekowego, no przynajmniej ja nie znam żadnej starszyzny używającej języka pokemonów.
Błędy ortograficzne stawiam na równi z pokemonami, uważam je za skrajne lenistwo, a tłumaczenie się dysortografią za debilizm. Co do wplatania angielskich słówek to mam mieszane uczucia, osobiście nigdy nie stworzyłem zdania typu "why on poszedł do niej", jednak parę razy zdarzyło mi się w rozmowie przez komunikator na przeczytaną wiadomość odpisać skromne "why". O ile pierwszy przypadek wydaje mi się głupi i głupio brzmi razem z resztą zdania to w tym drugim nie widzę większego problemu. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kazdy kto mial stycznosc z multiplayerowką (och! z grą w którą może grać wiele graczy naraz, mój błąd) gdzie daje sie mozliwosc klepania tekstów przez graczy wie jak to wygląda. ale z takimi nie podejmuje sie dyskusji, palce mogą przydać Ci się do czegos innego niz do nic nie wnoszącej dyskusji (bo ona naprawde nie zostawi po sobie NIC w głowie tego ludzika)..
ale POETO rządzi (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) widać, że kreatywny @nmts - "why on poszedł do niej" to nawet dla mnie za durnie brzmi (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował varez 16.12.2009, 23:09:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A kto jest winny rozpowszechnieniu się słówka why w polszczyźnie? Leo Binhacker. Dlaczego? Dla pieniędzy. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem że "spadnę z krzesła". (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Cytat 20:00 stanislawmaslach: zajebal bym ci nozem w leb i bys byl w piachu 20:00 stanislawmaslach: i ja bym byl wtedy cwanik Znam różne opinie na ten temat. Zabijać przed urodzeniem, zamykać w więzieniach. Jako katolik nie mogę nikogo zabijać, choć czasami aż samo przychodzi: "Zamorduj gnoja! jesteś je*anym gangsterem, jesteś zabójcą! Zamorduj, gnoja! ZAMORDUJ!". I co tu robić? Powiem takiemu, że tak się nie pisze? I co? Zmieni się? Nie, nie zmieni się. Głupota jest nabywana po drodze od dziecka. Jest głupota płytka i zwykła. Jak ktoś jest głupi żeby być fajnym, to ma szanse. Przy odrobinie silnej woli będzie normalny. Lecz jeżeli ktoś jest fajny dla innych bo jest głupi, to sie już nie zmieni. Od dziecka nabywał głupie nawyki, zapisywał a teraz używa. Ja sam pamiętam: przeklinałem i w ogóle takie. Mówiłem np. jak był jakiś sprawdzian: "O ku*wa, ja pie*dole!". I wszyscy się śmiali a ja się cieszyłem, że oni się śmieją. Ale chyba z tego wyrosłem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Temat ciekawy, szkoda tylko, że nie mam czasu by go przeczytać. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Odpowiem tylko w wolnej minutce na to co mi się rzuci w oczy i tyle... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Z polskimi dzieciakami w grach on-line normalnie strach gadać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ogólnie staram unikać polskich serwerów gdziekolwiek gram. Ja rozumiem, że można być początkującym, ale to nie zwalnia z konieczności używania mózgu przy czymkolwiek. Przepraszam, ale nawet gdy widzę jak ktoś młodszy ode mnie coś robi lepiej lub sprawniej to przyglądam mu się by podpatrzyć technikę (tyczy nie tylko gier, ale i reala). Dlatego mnie śmieszy wszelkie rzucanie tekstami typu "n00b" czy "pr0". To ostatnie używam jedynie w kontekście wyrażenia uznania dla kogoś ("You are pro" lub jak kto woli: "u r pr0"), kto gra naprawdę dobrze, ale nie wobec siebie samego, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto wyglądając niepozornie Cię zamiecie pod dywan (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Sam tak robiłem wchodząc swoim nekrosem na arenę gier eventowych. Goście się śmiali "Z czym do ludzi?", a po kilku chwilach patrzyli na swoje zwłoki i kilku obok już na milimetrach. Wielu zapomina, że w grach MMO liczą się nie jednostki, ale zgranie i znajomość terenu + dobór skilli. Niejednokrotnie wchodząc na konkretną mapę słyszy się w chacie konkretną komendę w stylu "2-2-1" (liczba to ilość graczy biegnących i zdobywających określony punkt mapy), "no solo" ( unikać starć samotnie z przeważającymi siłami - chodzi o czasem długi czas respawnu) i kto gra ten wie o co chodzi, ale reszcie trzeba tłumaczyć taktyki i owe zwroty z "języka zaawansowanego" na "język początkujących" jakby nie potrafili wejść na stronę oficjalna gry, gdzie mają je, jeśli nie wytłumaczone, to wspomniane co z grubsza oznaczają.
Co ciekawe grałem nieco w Guild Wars na polskich serwerach i nie ma szans bym grał tam choć chwilę ponownie. Przekleństwa, wyzwiska, brak jakiejkolwiek kultury języka i nie tylko. Na zagranicznych też jest podobnie, ale o rząd (lub kilka) wielkości rzadziej. Normą jest też pozdrawianie na wejściu, po rozgrywce "gg" lub "gl". Niby drobiazg, ale od razu jest przyjemniej, a nie, że ledwo się zalogujesz to widzisz w czacie wyzwiska od noobów i jeden wielki dom publiczny ( wielokrotnie słowo na k (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Już nawet nie wspominam o "żebrakach". Czasem mam wrażenie, że co drugi koleś błagający o sprzęt lub kasę jest naszej narodowości. Swój mam lamerski w porównaniu do wielu (niektórzy herosi biegają bez zmiany sprzętu od czasu ich dołączenia do drużyny), ale wszystko co mam, jest zdobyte uczciwą grą i okupione wielokrotnym zdychaniem, choć nieraz znajomym dawałem sprzęt, którego zdobycie jest niezwykle rzadkie (szansa rzędu 1% z konkretnego bossa czy zadania) bo mi nie był potrzebny. Gdy swego czasu grałem w Sacred, była niepisana zasada: "niepotrzebny sprzęt wyrzucaj na miejscu startu graczy multiplayer by początkujący mogli się uzbroić". Oczywiście najczęstszy widok to koleś z dopiskiem PL w nicku na poziomie jakoś 140 (na max 216) zbierający wszystko i lecący do kupca to sprzedać, a po zwróceniu uwagi jeszcze bluzgający i dziwiący się, że mu coś każesz położyć z powrotem. Niestety kultura i język ludzi z naszego kraju pozostawia nieraz wiele do życzenia. Sam nieraz to widziałem, pisząc z premedytacją po angielsku. Miałem w kontaktach jednego kolesia z Warszawy, który nie dość, że pisał kompletnie bez stosowania się do zasad ortografii i interpunkcji, to jeszcze pisał lowercase-pokemon pomieszanym z "pr0" bez zwracania uwagi na spacje. Czasem przebicie się przez 70-literowy zbitek było zadaniem niemal na poziomie kryptograficznym (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) PS: a teraz zgodnie z życzeniem niektórych (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jednym zdaniem: "Może ktoś powiedzieć, że mam pewnego rodzaju kompleks narodowościowy, ale jeśli mam rozmawiać z kimś kto nie potrafi się w swoim własnym języku wysłowić i pisze z masą błędów, to po prostu mi wstyd, że jestem jego pobratymcą i wolę się do nie przyznawać, że jestem Polakiem, a po prostu milczę w tym momencie lub odchodzę." EDIT: Myślę, że cechą osoby dojrzałej jest to, że potrafi się uczyć na swoich błędach, umiejącą przyznać do błędu każdej osobie, także młodszej. Ten post edytował thek 17.12.2009, 12:02:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A taki mały cytacik na odswiezenie tematu
Cytat I chce zrobić, że jak naduszę guzik to all z "baza.txt" się wyczyści. Mnie rozbawił to i z wami się chciałem podzielić. A może i autor tego cytaty tu zajrzy to może do niego dotrze to i owo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Jabol... właśnie powinieneś dostać +10%... :|
PS. Cytat <HunGrY(zŁy)>
Ten post edytował Crozin 1.02.2010, 23:41:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Haha jaki pokemon zal jak taka laska moze znalesc swoja druga polowe? Tylko wtedy gdy druga polowa to ewolucja pikachu buhahaha. Swiat zchodzi na psy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) a "my" razem z nim. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat albo to jakiś "JokE" Nie no, joke ofcourse. przeciez nie mozna być aż taką [zmoderowane by nospor].... czy można?@Jabol jakim cudem żeś trafił natego bloga, he? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie rozwaliło cytuję:
" aLe Nie DoOkOoŃcCa wieM o cOo w niM [w filmie, przyp. mój] chOodzi BoO niE nadAnżaŁaM z reAd (cZytaNieM) naPisÓów. x/. " (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) edit: "wESzłoO 859703 oSób sKomCiałoO 12422 osÓb" hahahahahahhahhha Ten post edytował LBO 2.02.2010, 08:41:51 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Chociaż czy ja wiem, czy to joke...
Jak zaprowadzam rano córkę do przedszkola, przechodzę obok gimnazjum, akurat w porze "spędu" na pierwszą lekcję. Obok jest śmietnik, taki osiedlowy, wiecie, murowany z daszkiem. No i w tym śmietniku dwie takie może 12,13-letnie siksy, paląc sobie niespiesznie jakieś Vouge'i czy inne She, zdawały sobie chyba relację z jakiegoś ważnego w ich życiu wydarzenia z soboty. Zapis ich rozmowy byłby bardzo zbliżony do tego, co można na przytoczonym blogu zobaczyć, z tym, że one jeszcze obficie okraszały swoją opowieść słowami na "k.." i ja "p..." Starzeję się, nie ma wątpliwości... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za to boli mnie każdy ortograf który tu widzę, i potem w nocy nie spię (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Jeśli Cię interpunkcyjne też bolą, to chyba nie spałeś tamtej nocy... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Błędy ortograficzne stawiam na równi z pokemonami, uważam je za skrajne lenistwo, a tłumaczenie się dysortografią za debilizm. Ktoś duużo starszy, który pamięta dawny system edukacji powiedział mi tak: "kiedyś dostawałeś po łapach i nie było dysleksji, dysortografii i innych dys-g*wien" Co do tematu, jeżeli widzę, że na przykład post ma wiele błędów ortograficznych, to nawet go nie czytam... A błędy typu "muj, twuj" widać naprawdę z daleka (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Najśmieszniejsze jest to, że wiele osób przeklina, a nawet tego nie potrafią bez błędu napisać. Nikogo nie będę zmieniać, nie umieją pisać po polsku, no to trudno, ale ja nie mam zamiaru z takim kimś rozmawiać. I jeszcze zdanie o tym wtrącaniu zagranicznych słówek do polskiego języka. Może niech taka osoba pójdzie do sklepu i powie "Trzy Broetchen und masło bitte" przecież to jest durne.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No interesuje się kÓltÓron, wiEnC sn@laSłem. Też się zastanawiam, czy to ktoś z onetu po prostu robi przekręt i udaje, czy to strona z serii "stare pokolenie tego nie zrozumie".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat <amanda99> cze <amanda99> z kad jestes???? <amanda99> poklikamy? <amanda99> jestes tam??? <amanda99> haloooooo!!!!!!!!11 <DisIsOut> ? <amanda99> co tak wolno?????? <DisIsOut> bo nie widzi mi sie dostosowywanie do twojego indywidualnego trybu intelektualnego <amanda99> do czego????? <amanda99> nie qmam cie koles <DisIsOut> I wlasnie dlatego mi sie nie widzi <amanda99> niekcesz zebym sqmala o co ci cohdzi?????/ <DisIsOut> powiedz mi, czy rodzice cie kochaja ? <amanda99> TAK <DisIsOut> no to jednak masz jakis pozytywny akcent w zyciu <amanda99> masz dziewczyne?????? <DisIsOut> NIE MAM A KCESH NIOM BYC????????????????????? <amanda99> wreszcie mowish po lucku <DisIsOut> wiesz, jak tak z toba tu "rozmawiam" to mnie nachodzi pewna mysl <DisIsOut> mam ochote poprzegryzac kable od internetu wszystkim uzytkownikom ponizej 12 roku zycia <amanda99> JA MAM 14 LAT!!!!!!! <DisIsOut> to podniose limit do 16 <amanda99> A TY ILE MASH LATEK????????// <DisIsOut> za 3 dni stuknie mi 10 <amanda99> dzieciak jestes <amanda99> nara *** quit: <amanda99> <~ergf@bbi124.neoplus.adsl.tpnet.pl> <DisIsOut> boze drogi, czemu na komunie nie daja juz dzieciom zegarkow i rowerow Bardzo stare i bardzo na temat... Mam problemy z poprawną pisownią a mimo to się staram. Przerażające jest to że wiele osób z premedytacją łamie jej zasady, bo to takie fajne. :| A z emotikonami bym nie przesadzał. W piśmie ciężko jest wyczuć intencje rozmówcy i kontekst wypowiedzi. Zwłaszcza podczas różnicy zdań. Emotikony trochę to upraszczają. Zresztą stosowanie zwrotów anglojęzycznych też mnie jakoś nie razi. No byle z tym nie przesadzać. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mam problemy z poprawną pisownią a mimo to się staram. Czasem wystarczy, że się palec ześlizgnie z ALT-a i juz jest błąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat A z emotikonami bym nie przesadzał. W piśmie ciężko jest wyczuć intencje rozmówcy i kontekst wypowiedzi. Zwłaszcza podczas różnicy zdań. Emotikony trochę to upraszczają. Też tak sądzę. //edit: a cytat faktycznie klasyka, ale jak komedie Barei - za każdym razem smieszą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował blooregard 2.02.2010, 10:42:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 20:42 |