![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Muszę napisać kilka prościutkich aplikacji okienkowych pod linux'a - w większości proste nakładki na bazę danych + wysłanie czegoś do portu com. W zasadzie nigdy nie pisałem aplikacji desktopowych nie licząc krótkiej przygody z C#. Chciałbym was zapytać w czym najłatwiej napisać takie aplikacje, aby chodziły pod linux'em - podstawowe kryterium to prostota pisania, tak aby po lekturze krótkiej książki mieć na tyle podstaw aby "coś" napisać - jednym słowem taki odpowiednim Visual Basic - jak największa abstrakcja od warstwy sprzętowej. Wiem, że to dziwne założenia, ale chce skupić się na celu i nie zamierzam rozwijać się dalej w "tej gałęzi", z drugiej strony nie wiem czego dokładnie będę potrzebował więc nie chcę tego zlecać. Będę wdzięczny za podpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
C++ wraz z wxwidgets / QT. Obie biblioteki są multiplatformowe i łatwo się na nich pisze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
a może adobe AIR , piszesz w javascriptcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma być tylko pod Linuksa? Może Java?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 7 Dołączył: 17.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może Python + gtk
|
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
albo python i wxwidgets (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) air tez jest ciekawy az sporo ramu zjada przy małych aplikacjach to zwłaszcza widać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 5 Dołączył: 23.10.2006 Skąd: Gda?sk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli już pisałeś w c# to może Mono? Całkiem w porządku IDE (MonoDevelop) i możesz pisac w GTK# albo w znanych ci już WinForms-ach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli konsensusu nie będzie ;-) Muszę w takim razie pogoglować trochę po wspomnianych przez was technologiach.
Wstępnie skłaniałem się ku Javie, ale nie wiem czy nie jest to przysłowiowe strzelanie z armaty do wróbla. Myślałem też o wykorzystaniu mono, ale mam trochę uraz do portów na linuxa - kiedyś próbowałem się mono bawić i była to porażka, ale było to baaaaardzo dawno temu - skoro abusiek tak zachwalasz to może w tym kierunku spróbuję pójść. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 5 Dołączył: 23.10.2006 Skąd: Gda?sk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@athabus
To rzeczywiscie musialo byc dosyc dawno temu, bo w pracy bardzo czesto korzystam z mono (xsp2, winForms), wszystko odbywa sie bez wiekszych problemow i niespodzianek. Dodatkowo jako warstwe bazy danych polecam Castle Active Record (http://www.castleproject.org/activerecord/index.html), oparte na NHibernate tylko bez pisania 10 tys. liniejek xml-a (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował abusiek 13.12.2009, 21:18:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
adobe air i port com?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 27 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli C++ i Qt jest proste, to co powiedzieć o PyQt, jeszcze przyjemniej się pisze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Poziom abstrakcji chyba odpowiednio wysoki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ten post edytował antyqjon 13.12.2009, 22:22:22 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
zdecydowanie Java. polecam
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również polecam Javę - bo prosta.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No może bez przesady. Polecam Jave choć Swing do przyjemnych nie należy. Ja osobiście nie narzekam, ale podobnych do Twojej opinii w sieci można znaleźć sporo, więc coś na rzeczy jest. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Przy czym o prostotę chodziło mi nie tyle co Swinga, a ogółu - mimo iż Java jest "rozbudowana" to osobiście bardzo... naturalnie mi się w niej pisze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstępnie skłaniałem się ku Javie, ale nie wiem czy nie jest to przysłowiowe strzelanie z armaty do wróbla. Myślałem też o wykorzystaniu mono, ale mam trochę uraz do portów na linuxa - kiedyś próbowałem się mono bawić i była to porażka, ale było to baaaaardzo dawno temu - skoro abusiek tak zachwalasz to może w tym kierunku spróbuję pójść. Aktualnie srodowisko opensource(szczegolnie to zwiazane z gnome) ma duze parcie na pisanie aplikacji w mono. Chociazby: mediaplayer banshee, notatki w tomtomie, launcher gnome-do. Dodatkowo bardzo duzo aplikacji powstaje na silniku pythonowym w polaczeniu z wxwidgets, gtk i qt. Jest to po prostu prostsze i tansze w utrzymaniu niz dlubanie w c++. Od baaaaaaaardzo dawna nie widzialem aplikacji tworzonych w javie - za wyjatkiem tych z zalozenia wieloplatformowych jak np IDE (Eclipse, Netbeans). Sam niedawno musialem napisac prosta aplikacje okienkowa dzialajaca pod windowsem i po krotkim zastanowieniu wybralem mono i winforms. O dziwo - aplikacja zadzialala od razu, i dziala tak samo zarowno pod windowsem jak i linuxem. Tak wiec na twoim miejscu jesli mialbym wybierac wybralbym mono - poniewaz jest to srodowisko ktore juz troche znasz (c#). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:05 |