Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacje okienkowe pod linuxem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witam,

Muszę napisać kilka prościutkich aplikacji okienkowych pod linux'a - w większości proste nakładki na bazę danych + wysłanie czegoś do portu com.
W zasadzie nigdy nie pisałem aplikacji desktopowych nie licząc krótkiej przygody z C#.

Chciałbym was zapytać w czym najłatwiej napisać takie aplikacje, aby chodziły pod linux'em - podstawowe kryterium to prostota pisania, tak aby po lekturze krótkiej książki mieć na tyle podstaw aby "coś" napisać - jednym słowem taki odpowiednim Visual Basic - jak największa abstrakcja od warstwy sprzętowej.

Wiem, że to dziwne założenia, ale chce skupić się na celu i nie zamierzam rozwijać się dalej w "tej gałęzi", z drugiej strony nie wiem czego dokładnie będę potrzebował więc nie chcę tego zlecać.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.
l0ud
C++ wraz z wxwidgets / QT. Obie biblioteki są multiplatformowe i łatwo się na nich pisze smile.gif
Spawnm
a może adobe AIR , piszesz w javascriptcie smile.gif
darko
Qt ?
1.
2.
vokiel
Ma być tylko pod Linuksa? Może Java?
baranek77
Może Python + gtk
kwiateusz
albo python i wxwidgets smile.gif air tez jest ciekawy az sporo ramu zjada przy małych aplikacjach to zwłaszcza widać
abusiek
Jesli już pisałeś w c# to może Mono? Całkiem w porządku IDE (MonoDevelop) i możesz pisac w GTK# albo w znanych ci już WinForms-ach.
athabus
Czyli konsensusu nie będzie ;-) Muszę w takim razie pogoglować trochę po wspomnianych przez was technologiach.

Wstępnie skłaniałem się ku Javie, ale nie wiem czy nie jest to przysłowiowe strzelanie z armaty do wróbla.

Myślałem też o wykorzystaniu mono, ale mam trochę uraz do portów na linuxa - kiedyś próbowałem się mono bawić i była to porażka, ale było to baaaaardzo dawno temu - skoro abusiek tak zachwalasz to może w tym kierunku spróbuję pójść.
mike
Cytat(athabus @ 13.12.2009, 20:13:50 ) *
Wstępnie skłaniałem się ku Javie, ale nie wiem czy nie jest to przysłowiowe strzelanie z armaty do wróbla.
Nie.
abusiek
@athabus

To rzeczywiscie musialo byc dosyc dawno temu, bo w pracy bardzo czesto korzystam z mono (xsp2, winForms), wszystko odbywa sie bez wiekszych problemow i niespodzianek.

Dodatkowo jako warstwe bazy danych polecam Castle Active Record (http://www.castleproject.org/activerecord/index.html), oparte na NHibernate tylko bez pisania 10 tys. liniejek xml-a winksmiley.jpg
seth-kk
adobe air i port com?
antyqjon
Jeśli C++ i Qt jest proste, to co powiedzieć o PyQt, jeszcze przyjemniej się pisze smile.gif Poziom abstrakcji chyba odpowiednio wysoki winksmiley.jpg
piotrooo89
zdecydowanie Java. polecam
Crozin
Również polecam Javę - bo prosta.
mike
Cytat(Crozin @ 13.12.2009, 23:10:01 ) *
Również polecam Javę - bo prosta.
No może bez przesady. Polecam Jave choć Swing do przyjemnych nie należy.
Crozin
Cytat
No może bez przesady. Polecam Jave choć Swing do przyjemnych nie należy.
Ja osobiście nie narzekam, ale podobnych do Twojej opinii w sieci można znaleźć sporo, więc coś na rzeczy jest. winksmiley.jpg

Przy czym o prostotę chodziło mi nie tyle co Swinga, a ogółu - mimo iż Java jest "rozbudowana" to osobiście bardzo... naturalnie mi się w niej pisze.
occulkot
Cytat(athabus @ 13.12.2009, 21:13:50 ) *

Myślałem też o wykorzystaniu mono, ale mam trochę uraz do portów na linuxa - kiedyś próbowałem się mono bawić i była to porażka, ale było to baaaaardzo dawno temu - skoro abusiek tak zachwalasz to może w tym kierunku spróbuję pójść.

Aktualnie srodowisko opensource(szczegolnie to zwiazane z gnome) ma duze parcie na pisanie aplikacji w mono. Chociazby: mediaplayer banshee, notatki w tomtomie, launcher gnome-do.
Dodatkowo bardzo duzo aplikacji powstaje na silniku pythonowym w polaczeniu z wxwidgets, gtk i qt. Jest to po prostu prostsze i tansze w utrzymaniu niz dlubanie w c++.

Od baaaaaaaardzo dawna nie widzialem aplikacji tworzonych w javie - za wyjatkiem tych z zalozenia wieloplatformowych jak np IDE (Eclipse, Netbeans).

Sam niedawno musialem napisac prosta aplikacje okienkowa dzialajaca pod windowsem i po krotkim zastanowieniu wybralem mono i winforms. O dziwo - aplikacja zadzialala od razu, i dziala tak samo zarowno pod windowsem jak i linuxem.

Tak wiec na twoim miejscu jesli mialbym wybierac wybralbym mono - poniewaz jest to srodowisko ktore juz troche znasz (c#).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.