![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Proszę o wszelkie oceny oraz sugestie do serwisu http://www.salonIT.pl. OPIS: Serwis salonIT poświęcony jest szeroko pojętej informatyce. Umieszczone są tutaj pytania/porady dotyczące programowania, administracji, grafice, reklamie, optymalizacji, itd. Oczywiście każde z nich może zostać opisane tagiem. W serwisie istnieją dwie grupy użytkowników - zarejestrowani oraz użytkownicy anonimowi. Dla tych pierwszych przewidziano większą ilość opcji, np. głosowania, komentowanie wypowiedzi lub gromadzenie swoich pytań,odpowiedzi,komentarzy w archiwum. Stworzono również (dla użytkowników zarejestrowanych) system reputacji. Wpływ na jej poziom ma aktywność danego użytkownika w serwisie. Zatem, im więcej użytkownik doda pytań, udzieli odpowiedzi, doda komentarzy, tym większą będzie miał reputację. Udogodnieniem dla programistów (aczkolwiek nie tylko) jest funkcja kolorowania kodów źródłowych. Niby proste, jednak często pomaga w analizie problemu. Użytkownicy zarejestrowani mogą dodawać pytania oraz odpowiedzi do ulubionych. Pomoże to w przyszłości na szybkie znalezienie porady. Jeżeli ktoś nie zgadza się z daną odpowiedzią lub chce ją rozwinąć, może dodać komentarz (tylko zalogowani). Serwis zintegrowany jest z flakerem oraz blipem. Użytkownik dodający pytanie może umieścić je na podanych mikroblogach. Dodatkowo, jeżeli osoba przeglądająca pytanie stwierdzi, że jest ono interesujące, może również dodać je do swojego konta na podanych mikroblogach. -------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to ja zacznę od wyglądu. moim zdaniem na tej stronie jest za dużo wszysrkiego naćpane. jak dla mnie strona jest absolutnie nieczytelna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm.. Większość osób mówiła mi, ze serwis jest bardzo czytelny. Oczywiście co osoba to gust.
-------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 4 Dołączył: 16.07.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na pierwszy rzut oka to źle dobrałeś kolory. Jaskrawym kolorami dałeś to co jest mało istotne czyli ilość głosów a ciemniejszym treść co w rezultacie daje efekt przytłumienia i nie pozwala się skupić na tym co nas interesuje czyli na treści pytania. Na podstronach jest trochę lepiej ale te żółte kwadraty nadal walą po oczach. Daj je mniejsze i w łagodniejszym kolorze a powinno być ok.
-------------------- devFactor
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
I see blue, blue and only blue... Dobór kolorów masakra. Układ poprawny, ale popracuj nad kolorami. Propozycje:
![]() Pozdro -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skupię się na kodowaniu:
Ogólnie chyba masz małą wiedzę o mniej popularnym znacznikach, a bardzo przydatnych! Np. linki w stopce można napisać na liście i wiele innych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A więc tak:
Cięcie i style robił koder, nie ja. Nie mam na to czasu. h1 - Rzeczywiście na głównej stronie został pominięty adres. Na reszcie podstron wiadomo, że tego nie będzie. Bo chyba wiadomo ? Uwagi o kodowaniu raczej nie są kierowane do mnie, wiem jak to wygląda ;] -------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 16.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co osoba to gust.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nagłówek został poprawiony. Grafika zostanie ta co jest, ewentualnie lekkie modyfikacje zostaną wdrożone. Macie jakieś sugestie/pomysły na dalszy rozwój funkcjonalności ?
-------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na "+":
Na "-":
Ten post edytował nexis 17.10.2009, 12:23:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście język poprawię.
Css'em potem zajmę się. Tak kompresja css/js została wykonana. Jeśli chodzi o optymalizację to nie tylko została ona zrobiona po stronie użytkownika ![]() Btw. w zasadzie błędy css dotyczą jqModal (nie mówię o ostrzeżeniach). -------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uwagi o kodowaniu raczej nie są kierowane do mnie, wiem jak to wygląda ;] To mógłbyś chociaż w pierwszym poście napisać, że ocenie nie podlega kodowanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popraw lekko grafike i dodaj jakieś uwierzytelnienie przy rejestracji
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() Co do grafiki to na razie zostanie, na pierwszym planie jest dodanie kilku funkcjonalności. -------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o optymalizację to nie tylko została ona zrobiona po stronie użytkownika ![]() A co jeszcze? Bo można zrobić jeszcze więcej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Co jeszcze ? Chodziło mi o optymalizację po stronie serwera, czyli memcache, wyszukiwanie na podstawie zewn. bibliote, np. sphinx.
Nie będę pisał o optymalizowaniu samej bazy danych jak nakładanie indeksów, wyjaśnianie zapytań itp. -------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:54 |