![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, nurtuje mnie takie pytanie. Piszę sobie programy w visual c#, i chciałbym je sprzedawać, dlatego moje pytanie brzmi, jakie muszę spełnić warunki, aby móc je legalnie sprzedawać? Zaznaczam, że korzystam z własnych bibliotek itp i programy piszę od zera? Pytam ponieważ kończę powoli program do obsługi hotelu z masą funkcji, i chciałbym go sprzedawać. Zdążyłem już napisać jeden program, dostępny za darmo do zarządzania listą katalogów, program przydatny dla osób zajmujących się pozycjonowaniem, a dokładnie katalogowaniem stron www. Program można zobaczyć tutaj: Zarządzanie katalogami v2.0
Zależy mi na wypowiedziach osób które sprzedawały już oprogramowanie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Piszę sobie programy w visual c#, i chciałbym je sprzedawać, dlatego moje pytanie brzmi, jakie muszę spełnić warunki, aby móc je legalnie sprzedawać? Musisz używać komercyjnej wersji środowiska. W związku z tym - nie możesz sprzedawać oprogramowania utworzonego w edycji Express VS. Szczegóły są zawarte w EULA. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a mi sie wlasnie wydawalo ze express edition mozna uzywac do celow komercyjnych, tylko z racji mocnego okrojenia słabo sie do tego nadaje
![]() o nawet m$ potwierdza: http://www.microsoft.com/express/support/faq/ pkt. 7 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a mi sie wlasnie wydawalo ze express edition mozna uzywac do celow komercyjnych, tylko z racji mocnego okrojenia słabo sie do tego nadaje smile.gif No i właśnie dlatego się zdziwiłem, bo czytałem na stronie M$ że program można używać do zastosowań komercyjnych ![]() Wielkie dzięki Panowie za pomoc. Aha mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli chciałbym używać Visual C# 2008 we własnej firmie, to jakie dokumenty muszę posiadać, aby go w pełni legalnie używać, i żeby nikt się nie przyczepił o to. Ten post edytował ExPlOiT 10.10.2009, 21:47:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Powiem Ci jaka jest nasza kochana rzeczywistość jeżeli chodzi o legalność oprogramowania. Jeżeli będzie kontrola - to jest to kwestia urzędnika. Sytuacja z życia (niestety wzięta): istnieje sobie firma. Napatoczyła się kontrola, wszystko fajnie, ale na niektórych kompach były linuksy. I tu zaczęły się schody, bo Panom urzędnikom nie wystarczył fakt, że jest licencja taka a nie inna i wszelkie tłumaczenia. Poleciała kara. Rozwiązanie? Wystarczyło "kupić" tego linuksa na płycie wraz z jakąkolwiek gazetą, która to wydaje.
![]() Powodzenia w sprzedaży! Będziesz na płytach dystrybuował? Bo to chyba już pod fiskal podchodzi? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat o nawet m$ potwierdza: http://www.microsoft.com/express/support/faq/ pkt. 7 To albo to zmienili, albo mi się coś pomyliło. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienili
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a mi sie wydaje ze to było od poczatku EE ale zadnej konczyny nie dam
ja bym polecal na infolinie microsoftu zadzwonic i spytac czy jakies dokumenty mozesz dostac na wypadek kontroli czy nic nie musisz robic ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nic nie musisz robic, oswiadczasz ze oprogrmaownie jest wolne od praw osob trzecich w umowie srpzedazy i juz
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Maciek... Jeśli nie masz o czymś pojęcia to chociaż nie spamuj w całym serwisie i nie wkurzaj ludzi. Nawet nie zadałeś sobie trudu by sprawdzić czy oprogramowanie jakiego używa jest na licencji, która by na to pozwalała. Wiesz czym różnią się przykładowo licencja Creative Commons od LGPL i jakie z tego wynikają konsekwencje? Bo formułkę to ja sobie mogę trzasnąć gdziekolwiek i jakąkolwiek, a żadnej mocy prawnej to mieć nie będzie. Wielokrotnie musisz się trzymać licencji narzędzia jakiego używasz i takie swobodne podejście o jakim wspominasz to łamanie prawa. Swoją drogą widzę, że moderatorzy już licznik postów Ci pojechali na minus za pisanie głupot i bezsensowny spam
![]() Co do Express się wyjaśniło, zaś co do Visual i wszelkiej maści software'u komputerowego kontrole zawsze wymagają dowodów zakupu, czyli formy umożliwiającej wyryfikację legalności. Najczęściej wystarcza faktura lub tego typu świstek papieru. Nawet jeśli masz płatności dokonane on-line to i tak czasem się burzą, że nie jest to drukowane i dlatego większość firm, nawet na usługi stricte wirtualne (wykupienie oferty czy wpisu w komercyjnych serwisach), chce by przysyłać im faktury. Oczywiście dla części oprogramowania zazwyczaj wystarczy inny dowód, choćby naklejki z hologramem będące oznaczeniem legalności produktu i jednocześnie licencją na jedno stanowisko. Ale jak już wspomniano... Wiele zależy od humoru kontrolera. Jeśli go nie ma to uprzykrzyć potrafi życie zanim uzna, że wszystko jest w porządku i nie będziesz musiał szukać w tonie papierów w szafie z dokumentami jakiegoś drobnego świstka, bo akurat zechce mu się sprawdzić, czy na ten akurat uruchomiony w tle program masz dowód zakupu. Nienawidzę biurokracji. A w Polsce niestety jest ona ogromna potęgowana chorym poczuciem, że to człowiek jest dla urzędnika i to łaskę nam on robi, że zechce pomóc. Bieganie od stanowiska do stanowiska "bo pani przy stanowisku X się pomyliła i dla takiej sprawy potrzebne jest wypełnienie wniosku A1, a nie B3". Wielu zapewne oprócz kompetentnej nieraz pomocy (nie ukrywam, że spotkałem urzędników, którzy sami dzwonili do kierownika urzędu, bo sytuacje z jakimi przychodziłem były dla części z nich egzotyczne, nawet gdy teoretycznie byli w nich przeszkoleni ) i takie przypadki zna. Ten post edytował thek 12.10.2009, 23:12:59 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszelkiej maści software'u komputerowego kontrole zawsze wymagają dowodów zakupu, czyli formy umożliwiającej wyryfikację legalności. Najczęściej wystarcza faktura lub tego typu świstek papieru. Proszę nie siać FUDu, na wolne oprogramowanie, czyli wszelkiego rodzaju linuksy, gimpy czy inne openofficy nie trzeba żadnych bzdurnych faktur na kwotę 1zł. Tak było dawno temu i nieprawda ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
A sprawdzałeś to w życiu? Bo ja mam inne doświadczenia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem po niedawnej kontroli
![]() thek nie opowiadaj bajek. Jak masz burdel w firmie to później musisz szukać świstka po szufladach. KAŻDE oprogramowanie jest środkiem trwałym w firmie i jeżeli jest bezpłatne to nie znaczy że nie ma być ujęte w spisie. Jak się prowadzi ewidencję środków trwałych to niech już Wam księgowa powie. Ja wiem jedno. Od początku jak założłyem działalność gospodarczą prowadzę ewidencję środków trwałych. Mam tam wymienione każdą sztukę oprogramowania z zaznaczeniem, ze jest to oprogramowanie bezpłatne (+ wydrukowana licencja), albo z dołączoną kopią faktury zakupu (dobrze, zeby pozycja w księdze rachunkowej była zaznaczona - łatwo odszukać wtedy). Nikt mi się nie przyczepił na kontroli. Koleś stwierdził, że bardzo dobrze prowadzona dokumentacja. Zapuścił aplikację, która wyszukała zainstalowane oprogramowanie. Porównał z listą i wyszło mu, że mam zainstalowane ponad to co na liście Tlen i wersja OpenOffice się nie zgadzała. To mu pokazałem kiedy aktualizowałe OpenOffice i więcej nie marudził. Co do EE Visual Studio to od wersji 2005 jest do użytku komercyjnego. Co do sprzedaży włąsnego oprogramowania. Masz dwa rozwiązania: 1. Zarejestrować działalność gospodarczą i wystawiać normalnie rachunek / fakturę VAT 2. Z każdym klientem zawierać umowę kupna sprzedaży na papierze i latać z każdą taką umową do Urzędu Skarbowego celem opodatkowania się. Generalnie US może się przyczepić, że uzyskujesz przychód z działalności wytwórczej a to podlega pod działalność gospodarczą. |
|
|
![]()
|
|
KAŻDE oprogramowanie jest środkiem trwałym w firmie i jeżeli jest bezpłatne to nie znaczy że nie ma być ujęte w spisie. Jeżeli wartość początkowa jest niższa niż 3.500zł? Jeżeli nie amortyzujesz jest to koszt uzyskania przychodu. Uwierz mi, że jest to kwestia urzędnika. Podobnie jak z nadaniem NIPu. Ja musiałam latać po urzędzie z papierem, że NIP mi jest potrzebny bo jakaś firma chce ze mną współpracować, gdy mój znajomy w innym mieście NIP po prostu otrzymał. Ot, dobra ciocia się znalazła w urzędzie. I jeszcze jedno: Generalnie US może się przyczepić, że uzyskujesz przychód z działalności wytwórczej a to podlega pod działalność gospodarczą. Zastanawia mnie tylko czy to nie podchodzi właśnie pod fiskal? Jeżeli oprogramowanie jest np. na płytach? ![]() Ten post edytował Daiquiri 13.10.2009, 11:54:18 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daiquiri - co teraz Ty za bajki opowiadasz? żeby NIP dostać składasz formularz NIP3 w US i dostajesz oO - normalna procedura.
Co do oprogramowania - nie amortyzujesz - to nie jest sprzęt który się zużywa...... fiskal? co rozumiesz pod tym słowem? Ten post edytował jmail 13.10.2009, 12:08:27 |
|
|
![]()
|
|
Daiquiri - co teraz Ty za bajki opowiadasz? żeby NIP dostać składasz formularz NIP3 w US i dostajesz oO - normalna procedura. Wniosek o NIP składałam bodajże 4 lata temu. I uwierz mi, że kobieta nie chciała nic zrobić dopóki nie zobaczyła, ze faktycznie istnieje firma, która będzie ze mną współpracować. Skończyło się tak, że umowa poszła na ojca, który NIP posiadał. A ja zdobyłam go później ![]() Co do oprogramowania - nie amortyzujesz - to nie jest sprzęt który się zużywa...... Pomijam wartości niematerialne i prawne (amortyzacja liniowa?). Jeżeli oprogramowanie kosztowało poniżej 3.500zł nie musi być uwzględnione w amortyzacji w związku z czym może wchodzić w koszty uzyskania przychodu. Ja rozumiem, że powinno się prowadzić ewidencję, wtedy ma się numery, KTŚ, i inne. I tak, wiem, że istnieje ewidencja wyposażenia powyżej 1,500zł. fiskal? co rozumiesz pod tym słowem? Ciekawi mnie czy sprzedaż oprogramowania na płytach nie podchodzi pod kasę fiskalną. Z ciekawości. |
|
|
![]() ![]()
|
|
a kiedy kasa fiskalna jest wymagana? wyobrażasz sobie na przykłąd Dell Polska sprzedającego na kasę fiskalną?
![]() sugeruję poczytać ustawę o podatku dochodowym i ustawę o podatku od towarów i usług (VAT). co do tego Twojego NIP'u to ja bym ten US skarżył ![]() co do amortyzacji. Oprogramowanie wchodzi w koszty uzyskania przychodu i trafia do ewidencji środków trwałych jako wartość niematerialna ^^ i się nie amortyzuje. bo jak by to brzmiało o mój Windows wykorzystał się w 50% ![]() |
|
|
![]()
|
|
@jmail Mam parę pytań bo chyba mam bałagan w firmie.
Czy ty masz jeden komputer w firmie? Twoja dokumentacja jest trochę hmm, nadgorliwa ![]() Nawet jak bym to wszystko zrobił to i tak to później jest nie do sprawdzenia przez pana kontrolera. |
|
|
![]()
|
|
a kiedy kasa fiskalna jest wymagana? wyobrażasz sobie na przykłąd Dell Polska sprzedającego na kasę fiskalną? ![]() Widzisz ja czytałam, że jeżeli jest to sprzedaż na płytach jest wymagany fiskal. Nie wiem jak to wygląda aktualnie. Nie rozumiem co niewyobrażalnego jest w tym, że skoro sprzedajesz gotowy produkt to dajesz paragon/fakturkę. Nie jest to umowa o dzieło np. Paragon wystawiony przez program do fakturowania jest de facto tylko rachunkiem. Stąd pytanie. sugeruję poczytać ustawę o podatku dochodowym i ustawę o podatku od towarów i usług (VAT). W kwestii czego? co do tego Twojego NIP'u to ja bym ten US skarżył ![]() Jakbym miała te kilka lat doświadczenia więcej wtedy... ![]() co do amortyzacji. Oprogramowanie wchodzi w koszty uzyskania przychodu i trafia do ewidencji środków trwałych jako wartość niematerialna ^^ i się nie amortyzuje. bo jak by to brzmiało o mój Windows wykorzystał się w 50% ![]() Jeżeli oprogramowanie kosztowało mniej niż 3.500zł nie musi trafić do ewidencji środków trwałych a do wyposażenia. Czyli wrzucasz w koszty. Program nie jest również traktowany jako wartość niematerialna i prawna. Możesz go za to amortyzować jak wartość niematerialną i prawną. Jeżeli masz fantazję możesz uznać oprogramowanie wartości poniżej 3,500zł jako środek trwały lub WNiP. Wybór nalezy w tym przypadku do Ciebie. Istenieją również minimalne okresy amortyzacyjne dla WNiP. Zły przykład podałeś bo Windows to system operacyjny, który wchodzi w skład tzw. "komputera". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:26 |