![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szukałem na forum i na necie informacji na ten temat, niestety żadne z podanych porad nie rozwiązało mojego problemu. Żadne imagealphablending, imagecolorallocatealpha, imagesavealpha nic nie robi. Może coś źle robię? Mam skrypt który zmniejsza zdjęcia do podanych rozmiarów. Przy przeźroczystych plikach PNG tło zamienia się na czarne. Jak zrobić żeby tło wciąż było przeźroczyste? Oto kod:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Spróbuj pokombinować poniższy sposób:
lub:
Ten post edytował Kshyhoo 8.10.2009, 08:55:03 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki działa pierwszy sposób
![]() Hmm... a jest coś co działa na GIF? Bo w GIFie też czarne tło się robi. Ten post edytował deha21 8.10.2009, 09:59:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
imagealphablending na true.
imagesavealpha nie dajesz. Jeżeli coś bedzie nie tak to pisz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Działa. Myślałem, że nie działa ale pomyliłem kolejność i teraz jest ok. Dzięki
![]() Kurde osobno dla PNG i GIFów działa ale gdy chcę to rozdzielić na 'jeżeli GIF to sposób taki, jeżeli PNG to taki' wszystko się pasuje :/
Ten post edytował deha21 8.10.2009, 11:02:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A sprawdź czy na pewno wykonują się odpowiednie linie kodu w zależności od typu zdjęcia. Dodatkowo porównaj sobie czy aby na pewno twój kod jest "taki sam" jak twoje poszczególne próby.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Kurde osobno dla PNG i GIFów działa ale gdy chcę to rozdzielić na 'jeżeli GIF to sposób taki, jeżeli PNG to taki' wszystko się pasuje :/ Zrób to w osobnych plikach i inkluduj... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Wiem co mi skomplikowało sprawę. Mam dwa pliki - jeden od kadrowania a drugi od resize'u zdjęć. Niechąco z jednego przekopiowałem kawałek kodu z drugiego i dlatego się psuło. Teraz już wszystko poprawiłem. Jednak dla GIFów nie działa dalej - dziwne bo wcześniej działało :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2012 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbadaj sprawę z ImageMagick, jest bardziej rozbudowane niż GD:
http://www.php.net/manual/en/book.imagick.php http://www.phpro.org/tutorials/Imagick.html Opisałem na swoim blogu jak łączyć warstwy PNG ze sobą oraz zmieniać kolor tła. http://krakiewicz.pl/png-laczenie-obrazow-...php-imagemagick |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następującą prościutką funkcyjkę resajzującą wyłącznie gify i jest tak problem bo pojawia się czarne tło i nie wiem o co chodzi:
uprzejmie proszę o pomoc co źle robię z góry dziękuję za pomoc Ten post edytował Mrokodajny 6.05.2017, 20:45:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:00 |