![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Witam,
pytanie trochę głupkowate, ale nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Jakiś czas temu projektowałem tabelę, która przechowywała adresy klientów. Chciałem maksymalnie oddzielić poszczególne części adresu, mianowicie osobne pole dla kraju, miasta, kodu pocztowego i... no właśnie, jak nazwać ulice, osiedle, plac? ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ulica, plac, aleja, osiedle, rondo - wedle mojej wiedzy wiecej nie ma
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuję nazwać ulica - tych jest najwięcej.
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu powinna być lista wszystkich takich "typów": http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Urbanistyka (nie ma dużo to można po kolei sprawdzać :])
A w bazie? Pole ENUM, ewentualnie jakieś TINYINT PS. Pamiętaj, że można mieszkać "na nie ulicy, ani niczym innym" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, wioski mogą nie mieć ulicy, a jedynie numer domu w wiosce.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 5 Dołączył: 9.04.2008 Skąd: W-WA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Imo ulica jest ok. Myślę, że nawet osoby mieszkające na placach, czy alejach nie zauważą tego, że muszą podać ulicę. Jak jedziesz do znajomego to też się pytasz o ulicę...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym są kompletne jaja. Rodzice założyli sobie w jednoulicowaje (tak to nazwijmy) wsi. Chodzi mi o to, że wieś to prosty odcinek asfaltu z domami po bokach.
I teraz wystawianie faktur. Firma zarejestrowana jest we wsi Wrońsko 12 (dla przykładu), ale urząd pocztowy mieści się w Ziemienicy 22-999. Na fakturze jako miasto trzeba wpisać Ziemienica, Wrońsko 44. Kod pocztowy 22-999 a ulice pustą. I np home.pl się pogubiło bo pole ulica musi mieć minimum 6 liter ... ;/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
webdice poruszyłeś dość interesujący problem, ponieważ ja miałem podobny problem z jednym formularzem rejestracyjnym. Moje rozwiązanie było takie:
- dodatkowa tabela z opisem lokalizacji (nazwa_lokalizacji: id_nazwy_lokalizacji | nazwa_lokalizacji); - w treści formularza była lista rozwijalna do określenia nazwy lokalizacji z domyślnym wyborem "ulica"). -------------------- SzamanGN
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bim2 A to ciekawe co piszesz...
Osobiście nigdy nie miałem z tym problemu. Standardowo jeśli jest to wieś to podaje się jako ulica nazwę wsi + nr, a jako miejscowość tą z kodem pocztowym. W przypadku wydruku czy to koperty, czy jakiegokolwiek adresu i tak wyjdzie dobrze: ul: Wrońsko 44 miejscowość: Ziemienica kod: 22-999 Wydruk: Wrońsko 44 22-999 Ziemienica -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niektórzy drukują ul. autmatycznie i wtedy są schody. Tak jak mówisz zadziałało na home.pl ale już fakturka z jakiejś innej firmy dodała sobie ul. ;/ I wtedy faktura jest nieważna.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu nie po prostu Adres na 3 linijki + miast + kod pocztowy i tyle. Wtedy w adres wpisuje się np. "ul. Pierwsze", albo "aleja Druga" i nie ma problemu. Nie ma też problemu jak ktoś np. w akademiku ma adresowany nawet pokój... Ostatnio gdzie się nie rejestruje jest dokładnie taki system.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Ostatecznie problem rozwiązałem następująco. W bazie mam pola ulica, kod pocztowy, miasto. W formularzu mam listę rozwijaną z wartościami ulica, osiedle, plac oraz pole puste (która w bazie dodawana jest jako prefiks do nazwy ulicy), miasto, oraz kod pocztowy. W takiej sytuacji z wypełnieniem formularza nie powinno być problemu dla osób z miast i wsi. Nie podoba mi się jednak edycja ponieważ formularz musi być już inny (bez rozwijanej listy), bądź trzeba kombinować wydzielaniem prefiksu.
Pisząc tego posta wpadłem na pomysł, aby nazywać to prefiksem lub przedrostkiem. Zostaje jeszcze w bazie pole ulica, ewentualnie lokalizacja (aczkolwiek dziwnie to brzmi i chyba zostanę przy ulicy). Co do wypełniania formularzy przez ludzi mieszkających na wsi to sytuacja wygląda rożnie. Kontaktowałem się z koleżanką, która wpisywała w nazwie ulicy oraz nazwie miasta tą samą wartość. Ulica, plac, aleja, osiedle, rondo - wedle mojej wiedzy wiecej nie ma ![]() Nie chodziło mi o to jakie są jeszcze nazwy, tylko jak to ogólnie nazwać. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja u siebie mam pole adresu oraz pole poczty
Czasami adresy wyglądają tak: Mała Wieś 23b 12-345 Kraków Czasami tak Mała Wieś ul. Kwiatowa 23b/2 12-345 Kraków Więc moja odpowiedz: adres, poczta -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no
![]() zobaczcie sobie na formularzach do Urzędu Skarbowego ![]() kraj, województwo, powiat, gmina, miejscowość, kod pocztowy, poczta, ulica, nr budynku, nr lokalu wszystko trzeba wpisać ![]() Ten post edytował bogdan89 23.09.2009, 08:13:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:24 |