Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ulica, osiedle, plac...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
webdice
Witam,

pytanie trochę głupkowate, ale nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Jakiś czas temu projektowałem tabelę, która przechowywała adresy klientów. Chciałem maksymalnie oddzielić poszczególne części adresu, mianowicie osobne pole dla kraju, miasta, kodu pocztowego i... no właśnie, jak nazwać ulice, osiedle, plac? winksmiley.jpg

Pozdrawiam.
NuLL
Ulica, plac, aleja, osiedle, rondo - wedle mojej wiedzy wiecej nie ma smile.gif
AxZx
proponuję nazwać ulica - tych jest najwięcej.
Crozin
Tu powinna być lista wszystkich takich "typów": http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Urbanistyka (nie ma dużo to można po kolei sprawdzać :])
A w bazie? Pole ENUM, ewentualnie jakieś TINYINT

PS. Pamiętaj, że można mieszkać "na nie ulicy, ani niczym innym" smile.gif
sztosz
Dokładnie, wioski mogą nie mieć ulicy, a jedynie numer domu w wiosce.
Shadowsword
Imo ulica jest ok. Myślę, że nawet osoby mieszkające na placach, czy alejach nie zauważą tego, że muszą podać ulicę. Jak jedziesz do znajomego to też się pytasz o ulicę...

bim2
Z tym są kompletne jaja. Rodzice założyli sobie w jednoulicowaje (tak to nazwijmy) wsi. Chodzi mi o to, że wieś to prosty odcinek asfaltu z domami po bokach.

I teraz wystawianie faktur. Firma zarejestrowana jest we wsi Wrońsko 12 (dla przykładu), ale urząd pocztowy mieści się w Ziemienicy 22-999. Na fakturze jako miasto trzeba wpisać Ziemienica, Wrońsko 44. Kod pocztowy 22-999 a ulice pustą. I np home.pl się pogubiło bo pole ulica musi mieć minimum 6 liter ... ;/
SzamanGN
webdice poruszyłeś dość interesujący problem, ponieważ ja miałem podobny problem z jednym formularzem rejestracyjnym. Moje rozwiązanie było takie:
- dodatkowa tabela z opisem lokalizacji (nazwa_lokalizacji: id_nazwy_lokalizacji | nazwa_lokalizacji);
- w treści formularza była lista rozwijalna do określenia nazwy lokalizacji z domyślnym wyborem "ulica").
vokiel
@bim2 A to ciekawe co piszesz...
Osobiście nigdy nie miałem z tym problemu. Standardowo jeśli jest to wieś to podaje się jako ulica nazwę wsi + nr, a jako miejscowość tą z kodem pocztowym. W przypadku wydruku czy to koperty, czy jakiegokolwiek adresu i tak wyjdzie dobrze:
ul: Wrońsko 44
miejscowość: Ziemienica
kod: 22-999

Wydruk:
Wrońsko 44
22-999 Ziemienica
bim2
Niektórzy drukują ul. autmatycznie i wtedy są schody. Tak jak mówisz zadziałało na home.pl ale już fakturka z jakiejś innej firmy dodała sobie ul. ;/ I wtedy faktura jest nieważna.
Jabol
A czemu nie po prostu Adres na 3 linijki + miast + kod pocztowy i tyle. Wtedy w adres wpisuje się np. "ul. Pierwsze", albo "aleja Druga" i nie ma problemu. Nie ma też problemu jak ktoś np. w akademiku ma adresowany nawet pokój... Ostatnio gdzie się nie rejestruje jest dokładnie taki system.
webdice
Ostatecznie problem rozwiązałem następująco. W bazie mam pola ulica, kod pocztowy, miasto. W formularzu mam listę rozwijaną z wartościami ulica, osiedle, plac oraz pole puste (która w bazie dodawana jest jako prefiks do nazwy ulicy), miasto, oraz kod pocztowy. W takiej sytuacji z wypełnieniem formularza nie powinno być problemu dla osób z miast i wsi. Nie podoba mi się jednak edycja ponieważ formularz musi być już inny (bez rozwijanej listy), bądź trzeba kombinować wydzielaniem prefiksu.

Pisząc tego posta wpadłem na pomysł, aby nazywać to prefiksem lub przedrostkiem. Zostaje jeszcze w bazie pole ulica, ewentualnie lokalizacja (aczkolwiek dziwnie to brzmi i chyba zostanę przy ulicy).

Co do wypełniania formularzy przez ludzi mieszkających na wsi to sytuacja wygląda rożnie. Kontaktowałem się z koleżanką, która wpisywała w nazwie ulicy oraz nazwie miasta tą samą wartość.

Cytat(NuLL @ 20.09.2009, 02:04:28 ) *
Ulica, plac, aleja, osiedle, rondo - wedle mojej wiedzy wiecej nie ma smile.gif

Nie chodziło mi o to jakie są jeszcze nazwy, tylko jak to ogólnie nazwać. winksmiley.jpg
SHiP
Ja u siebie mam pole adresu oraz pole poczty

Czasami adresy wyglądają tak:

Mała Wieś 23b
12-345 Kraków

Czasami tak
Mała Wieś
ul. Kwiatowa 23b/2
12-345 Kraków

Więc moja odpowiedz: adres, poczta
bogdan89
no winksmiley.jpg
zobaczcie sobie na formularzach do Urzędu Skarbowego winksmiley.jpg

kraj, województwo, powiat, gmina, miejscowość, kod pocztowy, poczta, ulica, nr budynku, nr lokalu
wszystko trzeba wpisać biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.