![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że to pewnie lamerskie pytanie, ale mam pytnie co to jest (ogólnie wystarczy :wink: ) ASP? I jakie ma ciekawe funkcje, które mogą "się przydać"?
Z góry dzięki za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I jeszcze jedno :wink: :
Czy na każdym serwerze można uruchomić asp? Czy jest to jakiś problem? Bo ja dopiero zaczynam w php skrypty pisać (i próbuje poznawać inne "technologie" internetowe, których jeszcze nie znam) i mam problemy z niektórymi skrytpami php. A chciałbym też poznać asp (co to jest, do czego służy) i jeżeli mi się "przyda" :wink: to się spróbuje "dokształcić" w dziedzinie asp :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ASP(ActivServerPages) jest to prawie to samo co php z ta roznica ze ma troche mniejsze mozliwosci i dziala tylko na serwerach Microsoftu IIS.
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miedzy ASP i php roznica jest raczej minimalna, JSP jest za to (powiedzmy) "czyms wiecej"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JSP "czyms wiecej" :?: :?:
Dlaczego :?: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy, ze to bardziej "rozwiniety" jezyk...
Do dyspozycji oddaje m.in. bardzo wygodna obsluge wyjatkow, watki, no i buforowanie przyspieszajace dzialanie aplikacji. |
|
|
![]()
|
|
co za watki
![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Czyli php jest lepsze od asp?
Czyli w asp nie ma żadnych funkcji, które są "ciekawe" ("przydatne" poza tymi dostępnymi w php)? Dzięki za odpowiedzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
w ASP tez masz funkcje i to nawet dosc duzo
![]() ale php jest obszerniejsze i to o wiele. no i odpalisz na kazdym systemie ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Piastów (k. Wa-wy) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Duza przewaga php nad ASP jest cena...
Otoz zeby wyposazyc swoj server w php potrzebujesz tylko i wylacznie sam sprzet, dalej oprogramowanie jest darmowe (Linux + Apache + php)... natomiast jesli chodzi o ASP to sprawa wyjdzie Ci troche drozej.. poza sprzetem musisz kupic jeszcze jakis software M$ ... najlepiej niech to bedzie M$ Windows 2000 Advanced Server ktory nie jest tanim softem ![]() ![]() -------------------- pk@php.pl
|
|
|
![]()
|
|
No a podobno na apache ASP tez sie da odpalic...
Cytat JSP "czyms wiecej"
Dlaczego Twoj skrypt moze wykonywac kilka zeczy jednoczesnie... Np skrypt strony glownej jednoczesnie 'sciaga' z bazy ostatnie newsy i spis artykolow na stronie... Cytat w ASP tez masz funkcje i to nawet dosc duzo
To zalezy od upodoban... Jezeli ktos duzo pisal w VB to latwiej mu bedzie pisac w ASP ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Piastów (k. Wa-wy) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No a podobno na apache ASP tez sie da odpalic... Tak ![]() ![]() ![]() A tak na marginesie jesli ktos chce tanio postawic server na M$ to mam kilka oryginalnych plytek Windows 2000 Proffesional i Advanced Server EN, oryginalne pudelko (niestety otwierane), nierejestrowane, a licencja gdzies mi sie zawieruszyla... -------------------- pk@php.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2002 Skąd: Gdańśk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sun Chili!Soft ASP for: Solaris , Windows , Linux , HP-UX , AIX , Sun , Cobalt
Tyle strona firmowa. Ze swojej strony polecam następujący rozdział: - jeśli firma ma internet i korzysta z systemów MS, dla celów intranetu polecam ASP - jeśli chcemy wyszykować coś na zewnątrz (zwłaszcza jeśli nie mamy własnego hosta tylko korzystamy z cudzego) - polecam php. Do najważniejszych (dla mnie) zalet ASP należy możliwość szybkiego napisania obiektów COM, które mogą znacznie przyśpieszyć działanie serwisu. |
|
|
![]()
|
|
Czyli sie pomylilem
![]() -------------------- pk@php.pl
|
|
|
![]()
|
|
A wiecie jakie rozwiazanie jest najszybsze?
Napisac w c++ modul do apache - CM, cala strona generowana przez ten modol - najszybciej, zapewniam ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 12:00 |