Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ASP?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mac
Wiem, że to pewnie lamerskie pytanie, ale mam pytnie co to jest (ogólnie wystarczy :wink: ) ASP? I jakie ma ciekawe funkcje, które mogą "się przydać"?
Z góry dzięki za pomoc!
Mac
I jeszcze jedno :wink: :
Czy na każdym serwerze można uruchomić asp? Czy jest to jakiś problem?
Bo ja dopiero zaczynam w php skrypty pisać (i próbuje poznawać inne "technologie" internetowe, których jeszcze nie znam) i mam problemy z niektórymi skrytpami php. A chciałbym też poznać asp (co to jest, do czego służy) i jeżeli mi się "przyda" :wink: to się spróbuje "dokształcić" w dziedzinie asp :wink:
castor
ASP(ActivServerPages) jest to prawie to samo co php z ta roznica ze ma troche mniejsze mozliwosci i dziala tylko na serwerach Microsoftu IIS.
kryr
Miedzy ASP i php roznica jest raczej minimalna, JSP jest za to (powiedzmy) "czyms wiecej"
castor
JSP "czyms wiecej" :?: :?:

Dlaczego :?:
kryr
Powiedzmy, ze to bardziej "rozwiniety" jezyk...
Do dyspozycji oddaje m.in. bardzo wygodna obsluge wyjatkow, watki, no i buforowanie przyspieszajace dzialanie aplikacji.
castor
co za watki questionmark.gif?
Mac
Czyli php jest lepsze od asp?
Czyli w asp nie ma żadnych funkcji, które są "ciekawe" ("przydatne" poza tymi dostępnymi w php)?
Dzięki za odpowiedzi smile.gif!
castor
w ASP tez masz funkcje i to nawet dosc duzo biggrin.gif

ale php jest obszerniejsze i to o wiele. no i odpalisz na kazdym systemie smile.gif
admin
Duza przewaga php nad ASP jest cena...
Otoz zeby wyposazyc swoj server w php potrzebujesz tylko i wylacznie sam sprzet, dalej oprogramowanie jest darmowe (Linux + Apache + php)... natomiast jesli chodzi o ASP to sprawa wyjdzie Ci troche drozej.. poza sprzetem musisz kupic jeszcze jakis software M$ ... najlepiej niech to bedzie M$ Windows 2000 Advanced Server ktory nie jest tanim softem smile.gif bo servera na w9x chyba nie bedziesz stawial? smile.gif
kryr
No a podobno na apache ASP tez sie da odpalic...
Cytat
JSP "czyms wiecej"    
Dlaczego

Twoj skrypt moze wykonywac kilka zeczy jednoczesnie... Np skrypt strony glownej jednoczesnie 'sciaga' z bazy ostatnie newsy i spis artykolow na stronie...
Cytat
w ASP tez masz funkcje i to nawet dosc duzo

To zalezy od upodoban... Jezeli ktos duzo pisal w VB to latwiej mu bedzie pisac w ASP smile.gif A co do funkcji to z tym bywa roznie... (np sesje, ciastka sa wygodniejsze raczej w asp a nie w php)
admin
Cytat
No a podobno na apache ASP tez sie da odpalic...
Tak smile.gif pod windowsem jak masz apache'a mozesz sobie zainstalowac chyba chilisoft czy cus takiego smile.gif, ale koszty dalej beda takie same... ASP pod Linuxa z tego co sie orientuje to nie ma smile.gif
A tak na marginesie jesli ktos chce tanio postawic server na M$ to mam kilka oryginalnych plytek Windows 2000 Proffesional i Advanced Server EN, oryginalne pudelko (niestety otwierane), nierejestrowane, a licencja gdzies mi sie zawieruszyla...
carampuc
Sun Chili!Soft ASP for: Solaris , Windows , Linux , HP-UX , AIX , Sun , Cobalt

Tyle strona firmowa.

Ze swojej strony polecam następujący rozdział:
- jeśli firma ma internet i korzysta z systemów MS, dla celów intranetu polecam ASP
- jeśli chcemy wyszykować coś na zewnątrz (zwłaszcza jeśli nie mamy własnego hosta tylko korzystamy z cudzego) - polecam php.

Do najważniejszych (dla mnie) zalet ASP należy możliwość szybkiego napisania obiektów COM, które mogą znacznie przyśpieszyć działanie serwisu.
admin
Czyli sie pomylilem smile.gif
kryr
A wiecie jakie rozwiazanie jest najszybsze?
Napisac w c++ modul do apache - CM, cala strona generowana przez ten modol - najszybciej, zapewniam winksmiley.jpg laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.