Wiem, że to pewnie lamerskie pytanie, ale mam pytnie co to jest (ogólnie wystarczy :wink: ) ASP? I jakie ma ciekawe funkcje, które mogą "się przydać"?
Z góry dzięki za pomoc!
I jeszcze jedno :wink: :
Czy na każdym serwerze można uruchomić asp? Czy jest to jakiś problem?
Bo ja dopiero zaczynam w php skrypty pisać (i próbuje poznawać inne "technologie" internetowe, których jeszcze nie znam) i mam problemy z niektórymi skrytpami php. A chciałbym też poznać asp (co to jest, do czego służy) i jeżeli mi się "przyda" :wink: to się spróbuje "dokształcić" w dziedzinie asp :wink:
castor
11.04.2002, 20:20:57
ASP(ActivServerPages) jest to prawie to samo co php z ta roznica ze ma troche mniejsze mozliwosci i dziala tylko na serwerach Microsoftu IIS.
kryr
12.04.2002, 10:25:56
Miedzy ASP i php roznica jest raczej minimalna, JSP jest za to (powiedzmy) "czyms wiecej"
castor
12.04.2002, 10:34:12
JSP "czyms wiecej" :?: :?:
Dlaczego :?:
kryr
12.04.2002, 18:35:55
Powiedzmy, ze to bardziej "rozwiniety" jezyk...
Do dyspozycji oddaje m.in. bardzo wygodna obsluge wyjatkow, watki, no i buforowanie przyspieszajace dzialanie aplikacji.
castor
12.04.2002, 18:45:30
co za watki

?
Czyli php jest lepsze od asp?
Czyli w asp nie ma żadnych funkcji, które są "ciekawe" ("przydatne" poza tymi dostępnymi w php)?
Dzięki za odpowiedzi

!
castor
12.04.2002, 23:47:16
w ASP tez masz funkcje i to nawet dosc duzo
ale php jest obszerniejsze i to o wiele. no i odpalisz na kazdym systemie
admin
14.04.2002, 10:25:17
Duza przewaga php nad ASP jest cena...
Otoz zeby wyposazyc swoj server w php potrzebujesz tylko i wylacznie sam sprzet, dalej oprogramowanie jest darmowe (Linux + Apache + php)... natomiast jesli chodzi o ASP to sprawa wyjdzie Ci troche drozej.. poza sprzetem musisz kupic jeszcze jakis software M$ ... najlepiej niech to bedzie M$ Windows 2000 Advanced Server ktory nie jest tanim softem

bo servera na w9x chyba nie bedziesz stawial?
kryr
15.04.2002, 14:15:37
No a podobno na apache ASP tez sie da odpalic...
Cytat
JSP "czyms wiecej"
Dlaczego
Twoj skrypt moze wykonywac kilka zeczy jednoczesnie... Np skrypt strony glownej jednoczesnie 'sciaga' z bazy ostatnie newsy i spis artykolow na stronie...
Cytat
w ASP tez masz funkcje i to nawet dosc duzo
To zalezy od upodoban... Jezeli ktos duzo pisal w VB to latwiej mu bedzie pisac w ASP

A co do funkcji to z tym bywa roznie... (np sesje, ciastka sa wygodniejsze raczej w asp a nie w php)
admin
15.04.2002, 20:20:13
Cytat
No a podobno na apache ASP tez sie da odpalic...
Tak
pod windowsem jak masz apache'a mozesz sobie zainstalowac chyba chilisoft czy cus takiego

, ale koszty dalej beda takie same... ASP pod Linuxa z tego co sie orientuje to nie ma
A tak na marginesie jesli ktos chce tanio postawic server na M$ to mam kilka oryginalnych plytek Windows 2000 Proffesional i Advanced Server EN, oryginalne pudelko (niestety otwierane), nierejestrowane, a licencja gdzies mi sie zawieruszyla...
carampuc
16.04.2002, 09:49:19
Sun Chili!Soft ASP for: Solaris , Windows , Linux , HP-UX , AIX , Sun , Cobalt
Tyle strona firmowa.
Ze swojej strony polecam następujący rozdział:
- jeśli firma ma internet i korzysta z systemów MS, dla celów intranetu polecam ASP
- jeśli chcemy wyszykować coś na zewnątrz (zwłaszcza jeśli nie mamy własnego hosta tylko korzystamy z cudzego) - polecam php.
Do najważniejszych (dla mnie) zalet ASP należy możliwość szybkiego napisania obiektów COM, które mogą znacznie przyśpieszyć działanie serwisu.
admin
16.04.2002, 13:24:48
Czyli sie pomylilem
kryr
16.04.2002, 13:54:23
A wiecie jakie rozwiazanie jest najszybsze?
Napisac w c++ modul do apache - CM, cala strona generowana przez ten modol - najszybciej, zapewniam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.