![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem: mam dość spory formularz, w którym wszystkie pola są wymagane (co jest później sprawdzane). Jeśli jakieś pole zostanie pominięte to wyskoczy wyjątek. Bardzo bym chciał by po powrocie do formularza był już on wypełniony danymi, które wcześniej zostały wpisane (bo denerwujące jest jak się ktoś pomyli w formularzu i przez to musi od nowa wszystko wypełniać). Czy jest jakiś sposób na to? Przeszukałem internet, ale nie wiem nawet jak to nazwać :/. Po powrocie do formularza tablica $_POST jest wyczyszczona, także jak dam w jakimś polu: Kod <input type="text" name="Imie" value="<?php echo $_POST['Imie'];?>"> to niestety nie wyświetli się wpisane wcześniej imię. Myślałem, że może da się jakoś przesłać jeszcze raz tablicę $_POST... jednak nie mam pomysłu. Powrót do formularza odbywa się za pomocą przeładowania:
Czy ktoś może wie jak sobie z tym poradzić? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
rób wstępną walidacje po stronie przeglądarki - mówię tu o JavaScript, później możesz robić po stronie serwera PHP dla osób które np. wyłączyły obsługę JS'a.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Bardzo bym chciał by po powrocie do formularza był już on wypełniony danymi, które wcześniej zostały wpisane (bo denerwujące jest jak się ktoś pomyli w formularzu i przez to musi od nowa wszystko wypełniać). Czy jest jakiś sposób na to? Formularz musi być "lepki" lub "samoprzetwarzający", czyli w kodzie dajesz:
ale wydaje mi się, że najlepszym wyjściem było by wykorzystanie mechanizmu sesji... Ten post edytował Kshyhoo 12.07.2009, 14:44:43 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Cytat ale wydaje mi się, że najlepszym wyjściem było by wykorzystanie mechanizmu sesji... widzę że masz hardkorowe podejście. walidacja po stronie klienta jest naprawdę dobra. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 24 Dołączył: 18.01.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat widzę że masz hardkorowe podejście. walidacja po stronie klienta jest naprawdę dobra. tak ale wtedy musisz przeprowadzać proces walidacji dwa razy, a osoba pisząca ten temat raczej nie będzie umiała napisać jednej klasy która by jednocześnie generowała kod JS + walidowała poprzez PHP po wysłaniu formularza. Ten post edytował Pr0100 12.07.2009, 15:02:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
widzę że masz hardkorowe podejście. walidacja po stronie klienta jest naprawdę dobra. Zwłaszcza, że JS można wyłączyć ;p -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Cytat Zwłaszcza, że JS można wyłączyć ;p tak można dlatego napisałem wstępną walidacje. taka już z prawdziwego zdarzenia może (a nawet powinien) zrobić w PHP. Cytat a osoba pisząca ten temat raczej nie będzie umiała napisać jednej klasy która by jednocześnie generowała kod JS + walidowała poprzez PHP po wysłaniu formularza. dlaczego z góry zakładasz że nie będzie umiała? niech się uczy... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie podstawowe pytanie:
Czy ten twój formularz jest w pliku HTML, czy PHP? -------------------- SzamanGN
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 24 Dołączył: 18.01.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam takie podstawowe pytanie: Czy ten twój formularz jest w pliku HTML, czy PHP? jeżeli by był w HTMLu to by mu się pokazywał input o value: <?php echo $_POST['Imie'];?>... a o tym by Ciebie zapewne poinformował autor tematu Cytat dlaczego z góry zakładasz że nie będzie umiała? osoby które są jako-tako ogarnięte w temacie nie pytają się o takie rzeczy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może lepiej wklej kod swojego formularza, to będzie łatwiej.
-------------------- SzamanGN
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:26 |