![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jaka jest optymalna liczba plików jaką moge trzymać w katalogu.
Czy np wrzucenie do folderu miliona plików nie spowolni ich wyszukiwania i odczytywania? Swego czasu słyszałem teorię iż optymalna liczba plików w katalogu na serwerze apache to 1000 - 1500, niestety nie wiem czy jest prawdziwa i nie mam nawet jak sprawdzić. Niestety nie jestem specem od hardware'u oraz systemów plików dlatego zwracam się z tym problemem do was. Ten post edytował wookieb 30.06.2009, 08:41:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Im mniej w katalogu tym lepiej. Znam kogoś, kto miał 15tys. plików w katalogu (raporty z walk w .txt). Serwer stanął oczywiście w końcu...
Polecam Ci lekturę tego. Niestety płatne... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Na szczęście wiem jak sobie poradzić z takim czymś, lecz nie wiedziałem, czy to w ogóle ma sens. Co prawda nie będą to pliki dostępnie publicznie, do ściagnięcia, tylko pliki cache z danymi wczytywane przez zwykły include.
Dzięki za link. Akurat pliki to wartości liczbowe wiec dziele je na podkatalogi np 1 234 567 na 1/234/567.php W takim razie problem rozwiązany. Ten post edytował wookieb 30.06.2009, 08:51:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Niestety, nie mogę wkleić Ci kodu z tej strony ;p Ale napiszę, jakie operacje:
Cytat zostawiam same cyfry
zamieniam łańcuch znaków na liczbę zapobiegam przekroczeniu zakresu konwertuję liczbę na 6-znakowy łańcuch preg_replace return -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swego czasu słyszałem teorię iż optymalna liczba plików w katalogu na serwerze apache to 1000 - 1500 Tutaj twierdzą, że trochę mniej ![]() Ten post edytował sowiq 30.06.2009, 09:13:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
http://www.techtalkz.com/suse-linux/156660...-directory.html
Cytat If your application know the name and call the file, it will not be so slow, it's just the other way, when listing the contents of a directory. A tak w ogóle, mogłeś poszukać. ![]() http://www.google.com/search?hl=pl&cli...=Szukaj&lr= -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Maksymalna liczba plików jest ograniczona systemem plików. Optymalna - zależy od serwera, im mniej tym prawdopodobnie lepiej, ale nie chodzi o to że jak mamy x plików to tworzymy (x-(x%10))/0 katalogów a w nich po 10 plików 0-9.php - to też nie jest optymalne
![]() |
|
|
![]()
|
|
Znam bardziej zawiłe
![]() Mówisz że sposób z podkatalogami nie jest też ok ale jest to chyba jedyne najbardziej optymalne rozwiązanie, przy którym zostaje. Chciałem tylko potwierdzić jego słuszność. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:37 |