![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc, mam nastepujacy problem: zalozmy ze mam sciezke ..../images/mini .
Jest skrypt, który przy ładowaniu obrazka do folderu images np obrazek.jpg stworzy automatycznie jego miniaturke o nazwie obrazek_mini.jpg w podfolderze /mini - z tym nie mam problemu. Moj problem tkwi w tym, ze kiedy np ktos wrzuci kilka obrazkow przez FTP a nie przez formularz, to tych miniaturek nie bedzie. Chce stworzyc formularz dla tej 'galerii' , ktory po wcisnieciu submita (1 submit na wszystkie obrazki) utworzy miniaturki tych obrazow z folderu /images/, ktorych miniaturek nie ma w podfolderze /mini/. Schemat nazewnictwa j/w: glowny: image.jpg - miniatura: image_mini.jpg. (np. w /images/ sa img1.jpg, img2.jpg, img3.jpg a w /mini/ jest tylko img1_mini.jpg - po wcisnieciu przycisku skrypt ma wykonac 2 pozostale miniaturki :] ) Jakies pomysly? : )) Ten post edytował starter91php 30.06.2009, 00:58:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi bardziej o motyw, kiedy skrypt porownuje liste plikow z folderu /mini/ z ta z folderu /images/ - i na jej podstawie tworzy miniatury.
Proces samego zmniejszania obrazka nie jest problemem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Tworzenie miniaturek w locie przy wyświetlaniu? Sprawdzasz, czy istnieje - nie ma, generujesz...
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
no to daj np glob" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na katalog z obrazami , potem foreach i file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Jak nie znajdzie , to funkcja generuj miniaturkę. |
|
|
![]()
|
|
1 male pytanko jeszcze:
Pliki jpg maja 4 rozne rozszerzenia (jpg JPG jpeg JPEG), jesli dla kazdego rozszerzenia zrobie nowa petle, to w przypadku niewystapienia pliku z tym rozszerzeniem caly skrypt wywala blad :] (funkcja glob). Macie jakis pomysl na ta petle? (wolalbym zostac przy tym ;p) Czy moze przemianowac wszystkie obrazki na np *.jpg? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej tą pętle jako kod - zobaczymy o co b z tym błędem.
|
|
|
![]()
|
|
Prosze bardzo:
:] i to obejmuje tylko jpegi z rozszerzeniem .jpg, kiedy wrzuce np. a plików z roszerzeniem .jpeg nie ma w folderze /galeria to wywala error, ze zly argument globe'a - a ja chcialbym byc przygotowany na wszystkie roszerzenia jpegow ; p |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 24 Dołączył: 18.01.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pobierz wszystkie pliki
Ten post edytował Pr0100 1.07.2009, 02:51:56 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ograniczam sie tylko do jpegow, wiec tylko pierwszy przypadek wykorzystam - dzieki : ]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:40 |