Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> E-mail na własnym serwerze www
ffk
post 23.02.2004, 16:51:34
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam pytanie Czy da się na własnym serwerze www stworzyć pocztę e-mail i czy da się ustawić jej adres np. 'FFK@ALENUMER.PL"? jak się da to jak?
Go to the top of the page
+Quote Post
Ozzy
post 23.02.2004, 19:59:30
Post #2

-----

masz na myśli podszywanie się pod kogoś innego?
+Quote Post
ffk
post 23.02.2004, 22:19:44
Post #3

-----

chodzi mi o to żeby na moim serwerze www znajdował się najprawdziwsza poczta e-mail i adres taki jaki chcę a nie ustawiony przez inny da się tak że każda poczta przychodzi na mój serwer na którym była by poczta
+Quote Post
Sh4dow
post 23.02.2004, 22:48:01
Post #4

-----

da sie tak zrobic, zeby miec server pocztowy, musisz go zainstalowac. Aby miec wlasny adres pocztowy, musisz miec zarejestrowana domene, ktora moze ci posluzyc odrazu dla servera www.

--------------------
Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota
Zarządzaj swoim budżetem domowym
+Quote Post
CyklOP
post 23.02.2004, 23:02:25
Post #5

-----

Da się i bez domeny, na localhoscie albo IP, ale odradzam - kup domene i będzie sprawa z głowy.
http://nazwa.pl <-- tam masz szczegóły
http://mailenable.com <-- tutaj masz serwer email.

P.S. jeśli nie kupisz domeny to:
a) będziesz miał adres: cochcesztosobiewpisz@localhost
i będziesz widoczny tylko ze swojego kompa albo:
cool.gif bedziesz mial adres: cochcesztosobiewpisz@[213.25.czy cos w tym stylu, twoje ip zewnetrzne.24] i będziesz widziany z neta, ale nikomu nie będzie się chciało wpisywać takiego adresu ;D

--------------------
This page is 100% valid MSHTML. We guarantee it will only view in MSIE.
Na warsztacie: replays.pl
+Quote Post
ffk
post 24.02.2004, 08:27:34
Post #6

-----

A jak się robi server pocztowy bo wiem że do serwera www potrzeba program apache (czy jakoś tak nie pamiętam jak to się pisze) to jaki trzeba mieć program do obsługi serwera pocztowego i czy trzeba mieć jakieś przekierowanie (jak w serwerach www) na jakiś port czy wystarczy już wcześniejsze przekierowaniez serwera www ? a można jakoś załatwić za darmo domene bo słyszałem o jakiejś stronie www.no-ip.pl nie jestem pewien czy to ten adres i nie wiem o co chodzi w tamtej stronie kompletnie nie znam angielskiego. kto wie o co tam chodzi?
+Quote Post
CyklOP
post 24.02.2004, 15:54:06
Post #7

-----

Bez angielskiego nic nie zdziałasz... Link do serwera podałem wyżej, ale skoro nie skorzystałeś to znaczy, że rzeczywiście znasz go na bardzo słabym poziomie smile.gif Nie sądze aby ktoś dał ci tu wszystko przygotowane na tacy, bo przecież serwer też jest po angielsku i byś nic nie zrozumiał więc potrzebujesz tłumacza tongue.gif Najlepiej poszukaj w google "serwer email windows" czy pod podobnym hasłem w językach które znasz, inaczej to nie ma sensu.

P.S. http://no-ip.info , ale wtedy będziesz miał domenę:

cochcesz@twojanazwa.no-ip.info
np.
cyklop@cyklop.no-ip.info

Więc nie wiem czy Cię taka 'darmowa' domena satysfakcjonuje smile.gif

Aha, najlepiej nie pytaj wciąż "czy można, a może" itp, tylko najpierw sam spróbuj. Troche samodzielności!

--------------------
This page is 100% valid MSHTML. We guarantee it will only view in MSIE.
Na warsztacie: replays.pl
+Quote Post
ffk
post 24.02.2004, 17:34:43
Post #8

-----

oki poprubuję dzięki wam za pomoc ale tylko 1 z was może dostać punkt niestety sad.gif
+Quote Post
spuavick
post 24.10.2004, 14:53:40
Post #9

-----

Z mailenable sam kiedys korzystalem stawiajac serwer poczty na windzie 2000 server, wczesniej korzystalem z communigate (czy jakos podobnie heh) aktualnie dla znajomych i rodziny korzystam z postfixa.
Serwer konfigurujesz recznie, zazwyczaj jesli chodzi o porty o jakie sie pytales, to odpowiedz brzmi NIE, serwer pocztowy nie korzysta z tego samego co serwer www.
Pocztowy wykorzystuje porty 25 (do wysylania SMTP) i 110 (do pobierania) (serwer www najczesciej 80) oczywiscie mozna je pozmieniac, ale nalezy liczyc sie z tym, ze wiekszosc uzytkownikow jest przyzwyczajona do 25 i 110 portu i nie bedzie zapewne chciala recznie ich zmieniac winksmiley.jpg Lenistwo to nasza cecha narodowa.
Jezeli masz windoze to... serwery pocztowe z mozliwoscia zakladania kont przez strone www sa platne. Polecalbym w tym wypadku communicate (chyba jednak taka nazwa) i odpowiedni skrypt w perlu (nie tylko dodajacy nowych uzytkownikow, ale rowniez i zarzadzajacy nimi)... Jednak jezeli planujesz stawiac serwer poczty zastanow sie czy nie lepiej jest wykorzystac zwykly serwer www i odpowiednie oskryptowanie (webmail) i dac uzytkownikom mozliwosc odbioru i wysylania poczty z ich juz istniejacych kont. Tak byloby bezpieczniej... Zwlaszcza, ze jak sam piszesz jestes poczatkujacy winksmiley.jpg
Zeby Cie jeszcze bardziej dobic... dodam tylko, ze posiadajac serwer poczty powinienes takze zaopatrzyc sie w antyspama i program antywirusowy sprawdzajacy poczte na serwerze...
Co do domeny...
Jezeli masz zewnetrzne i stale IP mozesz skorzystac z www.one.pl wtedy istnieje szansa, ze bedziesz posiadal adres twoja_domena.one.pl i taki adres bedzie moglbyc wykorzystany zarowno przez serwer poczty jak i www (u mnie dziala juz od 3 lat bez zarzutu...)

--------------------
Warsztat: Apache 2.2.11 | PHP 5.2.6 | MySql | Postfix
Narzędzia: Kate | Geany | svn | Gimp 2.6.6 | ISPConfig 3 | OpenOffice 3.0.1
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.07.2025 - 14:04