Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MYSQL] pobieranie co minutę kolejnego rekordu
sirkus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

stoję przed problem napisania skryptu który będzie mi co minutę pobierał kolejny rekord z bazy (dokładnie adres www) i wykonywał na nim pewne operacje. Odpalanie skryptu co minutę rozwiążę za pomocą CRONa bo nic innego nie przychodzi mi do głowy,
natomiast zastanawiam się jak rozwiązać problem pobierania kolejnych rekordów z bazy ?

wymyśliłem że mógłbym zapisywać id rekordu do pliku i przy kolejnym wywołaniu skryptu zapisywać do pliku wartość o 1 większą ?

jednak rekordy nie są idealnie po kolei bo często są też usuwane i są luki np, id 1,2,3,5,8,9,10,12,14,15,16 itd...

wtedy musiałbym sprawdzać czy taki rekord istnieje jeśli nie to zwiększać o 1, do czasu aż znajdę istniejący rekord i jego id zapisać wtedy do pliku aby za minutę znać id ostaniego rekordu

jednak jak rozwiązać problem gdy dojdzie do ostatniego rekordu i ma wrócić spowrotem i zacząć od nowa

a czy może jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemy(czyli jak co minutę pobierać kolejny rekord z bazy aż do ostatniego i od nowa) ?
Go to the top of the page
+Quote Post
Fishu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie kolumny np. lastupdate (domyślą wartość ustaw 0), gdzie przy wykonywaniu operacji skrypt by zapisywał wynik funkcji time(). Następnie, by pobrać następny rekord, wyciągamy pierwszy z wartością 0 w polu last update, lub jeżeli wyrzuci false to wyciągamy rekord po prostu sortując kolumne lastupdate (z najmniejszą liczbą wypisaną z funkcji time(), czyli najwcześniej zmodyfikowanym). Dzięki temu, rekordy będą obrabiane w kółko.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.08.2025 - 14:43