![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
stoję przed problem napisania skryptu który będzie mi co minutę pobierał kolejny rekord z bazy (dokładnie adres www) i wykonywał na nim pewne operacje. Odpalanie skryptu co minutę rozwiążę za pomocą CRONa bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, natomiast zastanawiam się jak rozwiązać problem pobierania kolejnych rekordów z bazy ? wymyśliłem że mógłbym zapisywać id rekordu do pliku i przy kolejnym wywołaniu skryptu zapisywać do pliku wartość o 1 większą ? jednak rekordy nie są idealnie po kolei bo często są też usuwane i są luki np, id 1,2,3,5,8,9,10,12,14,15,16 itd... wtedy musiałbym sprawdzać czy taki rekord istnieje jeśli nie to zwiększać o 1, do czasu aż znajdę istniejący rekord i jego id zapisać wtedy do pliku aby za minutę znać id ostaniego rekordu jednak jak rozwiązać problem gdy dojdzie do ostatniego rekordu i ma wrócić spowrotem i zacząć od nowa a czy może jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemy(czyli jak co minutę pobierać kolejny rekord z bazy aż do ostatniego i od nowa) ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 13 Dołączył: 16.11.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie kolumny np. lastupdate (domyślą wartość ustaw 0), gdzie przy wykonywaniu operacji skrypt by zapisywał wynik funkcji time(). Następnie, by pobrać następny rekord, wyciągamy pierwszy z wartością 0 w polu last update, lub jeżeli wyrzuci false to wyciągamy rekord po prostu sortując kolumne lastupdate (z najmniejszą liczbą wypisaną z funkcji time(), czyli najwcześniej zmodyfikowanym). Dzięki temu, rekordy będą obrabiane w kółko.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 14:43 |