![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 13.01.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem ma zapewne bajecznie proste rozwiązanie ale wszystko co osiągnąłem to wywalenie serwisu na parę minut i powrót do oryginalnego zapytania:D
mam 2 tabele a) X uzytkowników ![]() i teraz przy każdym odswiezeniu pobiera mi jedną linijkę z tablicy A (dane danego uzytkownika) i z pliku dane configu, które chcialbym przeniesc do tablicy B i teraz jak wybrać danego uzytkownika oraz dolaczyc do tego jedyny rekord z tablicy config - próbowałem coś takiego ale niestety zwraca pusty wynik ![]()
-------------------- gragieldowa.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz dwie tablice, niepołączone relacyjnie, to zrób poprostu dwa zapytania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 13.01.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dwoma nie jest problem, pytanie czy da sie jednym (do jednego z wielu rekordów z tablicy A dokleic jedyny rekord z tablicy B )
Ten post edytował ChrisB 1.06.2009, 22:06:14 -------------------- gragieldowa.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co? Nie widze w tym logigi, a ile tych konfigów masz? jeden ? wiele - jak tak to na podstawie czego? Chcesz na siłe zrobić to jednym zapytaniem w dodatku bez relacji, nielogiczne
![]() Dwa zapytania, jednym zapytaniem o config servera nie ubijesz ![]() Ten post edytował melkorm 1.06.2009, 22:22:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jak sie nie da to nie zrobie:) a powód jeden - to jedno mniej zapytanie, powód drugi - krótszy kod:D (bo i tak i jedno i drugie zapytanie muszą zawsze być wykonane) no i najważniejszy powód - 3:) - nie lubie jak sie czegoś nie da zrobić:D
Ten post edytował ChrisB 1.06.2009, 22:41:33 -------------------- gragieldowa.pl
|
|
|
![]()
|
|
Takie coś u mnei działa, może źle ID'ki podałeś? Zresztą nie radze Tobie tego tak robić, gdzieś na forum było napisane ze takie łączenie tabel jest nieoptymalne a jeszcze do takiej rzeczy ... imo dwa zapytania wykonają się szybciej niż takie jedno, ale to tylko subiektywna ocena, dać się da - wszystko się da - ale po co sobie utrudniać? Najprostrze rozwiązania są najlepsze ![]() Ten post edytował melkorm 1.06.2009, 23:10:10 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:14 |