![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Z php mam styczność dopiero dwa dni i być może to co robię teraz to za szybko jak na początek lecz się zawziąłem i chciałbym to skończyć, a mianowicie skrypt logowania. Zdaję sobie sprawę, że skrypt ten nie ma najlepszej składni i zabezpieczeń lecz jest on stworzony na użytek własny a raczej naukę w php. Mój główny problem polega na tym, że nie wiem jak sprawdzić czy login oraz hasło zgadzają się z loginem i hasłem w bazie danych. Natknąłem się na pewną pomoc TUTAJ lecz w sumie akurat od tego momentu mam problem ![]() Przedstawię cały mój skrypt może komuś innemu się przyda. Mój problem jest w ostatnich linijkach w kodzie php Rejestracja (formularz rejestracja.html) plik dodający użytkownika (adduser.php)
Formularz do logowania (login.html) TUTAJ MÓJ PROBLEM weryfikacja danych,logowanie (logowanie.php)
Tutaj skrypt w przeglądarce www.php.home.pl/login.html Proszę o wyrozumiałość dopiero drugi dzień styczność z php i jakąś pomoc lub nakierowanie ![]() Ten post edytował Mcek 31.05.2009, 00:16:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze nie $_POST[login] tylko $_POST['login'].
Po drugie "// TUTAJ PROBLEM ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dołączyłem skrypt żeby każdy mógł zobaczyć . STRONA
Chodzi o to, że nie wiem jak napisać tą weryfikacje z bazą danych, po wpisaniu czego kolwiek (login,haslo) i kliknięciu zaloguj piszę że zalogowałeś się jako "login" lecz nie zweryfikowało czy taki login i hasło faktycznie istnieją w bazie danych . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 11 Dołączył: 5.10.2008 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak patrzę na ten skrypt i według mnie problem tkwi w tym, że źle sprawdzasz poprawność danych, Ty ich w ogóle nie sprawdzasz. Dając if(!result) sprawdzasz tylko czy zapytanie się dobrze wykonały, jeśli nie to wywalasz błąd. Powinienes sprawdzać if'em czy mysql_num_rows zwraca 1, wtedy logujesz. Tyle tak na moje oko.
|
|
|
![]()
|
|
W ten sposób ?
Jest już tak lepiej i jak wprowadzam złe dane to faktycznie występuje błąd "nie zalogowano" . Jednak jeśli wprowadzę dane poprawnie to wyskakują obie wiadomości. Ten post edytował Mcek 31.05.2009, 11:27:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 8 Dołączył: 30.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to zrobiłem tak i działa:
Kod $zapytanie = "SELECT login, haslo FROM user WHERE login = '" .$_POST['login']. "' AND haslo = '" .$_POST['haslo']. "'";
$idzapytania = mysql_query($zapytanie); $czy_jest = mysql_num_rows($idzapytania); if ($czy_jest == 0) { echo "Niepoprawny login lub haslo"; echo "<BR /><BR />"; //tutaj ponownie wyświetlamy formularz } else { echo "Jestes zalogowany"; } Ten post edytował Maveral 31.05.2009, 12:15:43 |
|
|
![]()
|
|
Już rozwiązałem problem dzięki pomocy lwc
skrypt login.php
Lecz dzięki za pomoc tak czy owak ![]() Teraz muszę pomyśleć jak wprowadzić haszowanie md5 oraz sesje $_SESSION hehe Ten post edytował Mcek 31.05.2009, 12:29:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najpierw naucz się standardów z html!
to nie jest poprawne! |
|
|
![]()
|
|
Nie bulwersuj się tak..
Wiem, że jest źle. Pewnie chodzi o brakujące " " . Ja się nauczę standardów, a Ty się naucz pisać pomocne posty, bo nie wiem co miałeś na celu pisząc tamtą wypowiedź. Pozdrawiam.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:27 |