Z php mam styczność dopiero dwa dni i być może to co robię teraz to za szybko jak na początek lecz się zawziąłem i chciałbym to skończyć, a mianowicie skrypt logowania.
Zdaję sobie sprawę, że skrypt ten nie ma najlepszej składni i zabezpieczeń lecz jest on stworzony na użytek własny a raczej naukę w php.
Mój główny problem polega na tym, że nie wiem jak sprawdzić czy login oraz hasło zgadzają się z loginem i hasłem w bazie danych.
Natknąłem się na pewną pomoc TUTAJ lecz w sumie akurat od tego momentu mam problem

Przedstawię cały mój skrypt może komuś innemu się przyda.
Mój problem jest w ostatnich linijkach w kodzie php
Rejestracja (formularz rejestracja.html)
plik dodający użytkownika (adduser.php)
<?php if(!$_POST[imie] || !$_POST[nazwisko] || !$_POST[login] || !$_POST[haslo]) { exit; } if(!$db) { } $query = "INSERT INTO user(imie, nazwisko, login, haslo) values('$_POST[imie]','$_POST[nazwisko]','$_POST[login]','$_POST[haslo]')"; { } ?> <style type=text/css> a { text-decoration: none; } </style> <a href="login.html"><input type=submit value="Zaloguj"></a>
Formularz do logowania (login.html)
TUTAJ MÓJ PROBLEM
weryfikacja danych,logowanie (logowanie.php)
<?php if (!$_POST[login] || !$_POST[haslo]) { exit; } if (!$db) { exit; } // TUTAJ PROBLEM :( $result = mysql_query("SELECT * FROM `user` WHERE login='".$_POST[login]."' AND haslo='".$_POST[haslo]."'"); if (!$result) { exit; } ?>
Tutaj skrypt w przeglądarce www.php.home.pl/login.html
Proszę o wyrozumiałość dopiero drugi dzień styczność z php i jakąś pomoc lub nakierowanie