Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

6 Stron V  « < 3 4 5 6 >  
Reply to this topicStart new topic
> 14lat - co dalej?
piotrooo89

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat(wookieb @ 9.02.2009, 22:07:27 ) *
Ale w pracy do tej pory mgr badz inz pytaja sie mnie jak niektóre rzeczy zrobić.

Miałem podobną sytuację, pan mgr inż (mój nauczyciel od stron www) pyta się mnie czemu się mail nie wysyła z serwera i co zrobić aby go uruchomić. Siadłem, zrobiłem mam 6 na koniec.

Cytat
Koncze wlasnie informatyke, i niewiele mnie tam nauczyli z tego co umiem i wykorzystuje na codzien

taka prawda jeśli sam nie przysiądziesz to nic nie zdziałasz.
Go to the top of the page
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

Cytat(piotrooo89 @ 9.02.2009, 21:56:16 ) *
A załóżmy taka sytuację: idziesz na rozmowę kwalifikacyjną, skończyłeś studia masz przed nazwiskiem mgr. inż. i przychodzi na tę samą rozmowę gościu który siedzi w programowaniu tyle ile Ty programowałeś freelancersko (zdobywałeś doświadczenie poprzez działanie nie tylko suchą teorię). I jak on się zapatruje na gościa który ma swą wiedzę potwierdzoną papierem a na tego który twierdzi że zjadł zęby na np. pisaniu stron?

Wg. mnie studia są bardzo ważne dla programisty, pomagają spojrzeć inaczej na zagadnienie. Jesteś w grupie osób które to rajcuje i możesz wymieniać poglądy etc...

Napisałeś parafrazuje: "jestem w stanie nauczyć się myśleć abstrakcyjnie w max 2 tygodnie", chętnie bym poznał ten Twój tajemniczy sposób.
Na wiekszosci rozmow nie pada nawet pytanie o moje wyksztalcenie, poza oczywistym "czy jest jakas szkola zeby nam cie armia nie zwinela" ewentualnie po rozmowie z ciekawosci jakie jest moje wyksztalcenie (nie mam tej zakladki w cv).
Wiem tez jak wyglada ten proces "za kulisami" i zadna rekrutacja z dobrej firmy (idiotow omijam bo i tak ich na mnie nie stac) nie decydowala po edukacji.
Na dodatek ja nie popieram tym ze twierdze, ja popieram lista projektow, wiedza i ponadprzecietna inteligencja tudziez czarem osobistym typowej szafki nocnej, bo nie wiem czy wiesz ale rozmowa sklada sie z wiecej niz obejrzenia cv, konkretnie mam na mysli rozmowe.
+Quote Post
Eagle

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To jeszcze ja dopisze coś od siebie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Właśnie kończę 3klase liceum o profilu "programowanie obiektowe". Większość osób w tej klasie znalazła się przypadkiem bo źle przeczytali ("projektowanie obiektowe" - o to coś z grafiką! Więc będzie luz!).
Przez całe 3lata nauki nauczyłem się wyjątkowo dużo (dziwne nie ?) ale tylko dla tego że chciałem. Nauczycielki od informatyki pozwalały nam (tym co się znali) robić wszystko co chcemy. Bawiliśmy się sieciami (60 stanowisk - 3 serwery) nawet sprzęt cisco się pojawił! Jako że trafiłem do bogatej szkoły to nie ma problemu z oprogramowaniem. Jeżeli był jakiś konkurs (@Zyx Ciebie kojarze chyba z Diversity ;>?) to bez problemu znalazły się pieniądze na flasha czy inne drogie rzeczy.
Na informatyce nie nauczyłem się nic... no może troche grać w q3 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ale to już inna bajka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Gdybym mógł teraz wybrać to poszedł bym do klasy mat-fiz-inf gdzie mieli godzinę mniej informatyki ale dużo więcej matmy i fizy.

Po zmianach nauczyciela pojawił się "jakiś studenciak" który ma nas nauczyć c++. Jednak kiedy tłumaczy "tutaj macie coś ale to nie istotne i tamto też" wydaje mi się że miną się z powołaniem...

Maturę początkowo miałem zdawać z matematyki i fizyki (oczywiście poziomie rozszerzony) teraz z powodu olewania nauki(już od gimnazjum) i korzystania z życia w liceum zmieniłem ostateczną deklarację tylko na matematykę i to jeszcze na poziomie podstawowym.

Polecę jeszcze uczyć Ci się c++ (z późniejszą przesiadką na php nie będziesz miał problemów) bo programistę który naprawdę zna ten język wezmą (chyba) wszędzie. Po 2 latach nauki naprawdę dobrze poznasz ten język.

Kończąc przyłóż się do matmy, fizyki i języka obcego (najlepiej angielskiego) a programowanie traktuj jako hobby.
+Quote Post
piotrooo89

Newsman

Cytat(Eagle @ 9.02.2009, 23:55:03 ) *
Maturę początkowo miałem zdawać z matematyki i fizyki (oczywiście poziomie rozszerzony) teraz z powodu olewania nauki(już od gimnazjum) i korzystania z życia w liceum zmieniłem ostateczną deklarację tylko na matematykę i to jeszcze na poziomie podstawowym.

Widzę że mamy taki sam problem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Ja przez 3 lata w tech się naprawdę opierdzielałem. Matma wchodziła mi łatwo (zawsze 4 na koniec) bez jakiejś nauki więc się zmobilizować nie mogłem. Moja siostra obecnie jest w 1 kl liceum (mat-inf-fiz) i to co ona tam robi to się nazywa matematyka a nie jakieś coś a'la matma. Dlatego polecam komuś kto poważnie myśli o studiach informatycznych (lub ogólnie technicznych) liceum gdzie porządnie matmy uczą.
+Quote Post
Spawnm

Widząc co niektóre posty prosił bym o wytłumaczenie mi po co ta fizyka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
matma się czasem przydaje, nawet w pascalu... ale po co fizyka o_O
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(Spawnm @ 10.02.2009, 09:55:40 ) *
Widząc co niektóre posty prosił bym o wytłumaczenie mi po co ta fizyka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
No jak to, nie wiesz kiedy ci sie przyda.
+Quote Post
wookieb

Cytat(Spawnm @ 10.02.2009, 09:55:40 ) *

M.in do opisywanie pewnych zjawisk za pomoca programow, tworzenia gier z fizyką.
Ale tego to się akurat uczę z książke poświeconej programowaniu fizyki.
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(Puciek @ 10.02.2009, 09:58:26 ) *
No jak to, nie wiesz kiedy ci sie przyda.

No to do programowania powinno się też świetnie znać muzykę, plastykę, W-F, KOSS, geografię, polski i inne... wkońcu nie wiadomo kiedy się przydadzą, czyż nie?

@ DOWN

moja też (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował pyro 10.02.2009, 10:37:07
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(wookieb @ 10.02.2009, 09:58:49 ) *
M.in do opisywanie pewnych zjawisk za pomoca programow, tworzenia gier z fizyką.
Ale tego to się akurat uczę z książke poświeconej programowaniu fizyki.
Od tego sa konsultanci tak zwani ktorych w projekcie wynajmuje sie przy tworzeniu silnikow fizycznych.

@pyro: ironia to kolejna usluga ktora serwuje.
+Quote Post
ucho

-----

W jednym z wywiadów twórcy FIFY powiedzieli, że oni przez wiele lat dobierali różne współczynniki, żeby piłka zachowywała się najbardziej realistycznie jak to tylko możliwe, aż jakiś nowy pracownik wziął podręcznik i oparł to wszystko na normalnych wzorach fizycznych czym wprawił w zdziwienie i zakłopotanie całą resztę zespołu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif)
+Quote Post
wookieb

Cytat(Puciek @ 10.02.2009, 10:09:54 ) *
Od tego sa konsultanci tak zwani ktorych w projekcie wynajmuje sie przy tworzeniu silnikow fizycznych.

Do prostego programu nie potrzebny ci jest cały zespół. Nie mówie, że Fizyka jest KONIECZNA. Lecz jeżeli nie chcesz zostać zwykłem programistą który zajmuje się stałymi regułkami typu (wykonaj zapytanie, pomachaj sobie tablicami i pokaz cos uzytkownikowi) a zająć się programowaniem przynoszącym prawdziwą niezwykłą radość to programowanie gier jest do tego najlepszym zadaniem.

Przyznam, że o wiele więcej radości po skończonym projekcie przynosi mi napisanie czegoś we flashu (czasem dużo matematyki nie tylko tej prostej), a w dodatku gry niż robienie innych aplikacji phpowo ajaxowych.
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(wookieb @ 10.02.2009, 11:55:36 ) *
Do prostego programu nie potrzebny ci jest cały zespół. Nie mówie, że Fizyka jest KONIECZNA. Lecz jeżeli nie chcesz zostać zwykłem programistą który zajmuje się stałymi regułkami typu (wykonaj zapytanie, pomachaj sobie tablicami i pokaz cos uzytkownikowi) a zająć się programowaniem przynoszącym prawdziwą niezwykłą radość to programowanie gier jest do tego najlepszym zadaniem.

Przyznam, że o wiele więcej radości po skończonym projekcie przynosi mi napisanie czegoś we flashu (czasem dużo matematyki nie tylko tej prostej), a w dodatku gry niż robienie innych aplikacji phpowo ajaxowych.
Przeczytaj co napisales, sprawdz jak developowane sa spore gry, i jaka role pelnia w nich konsultanci a jaka programisci, gwarantuje ci ze zaden programista nie siedzi i klepie wzorow z fizyki tylko pisze pod nie "framework" ktory konsultant uzupelnia. Jezeli kreci cie wklepywanie wzorow, to zostan konsultatnem a nie programista.

Ten post edytował Puciek 10.02.2009, 12:06:03
+Quote Post
piotrooo89

Newsman

Spotkałem się dziś z kumplem który studiuje Filologie angielską a pracuje w firmie tworzącej strony internetowe. Da się? Oczywiście, mimo to ja pozostaje przy tym aby być specjalistą w jakiejś dziedzinie musisz ukończyć odpowiednie szkoły. To jest moje prytwatne zdanie.
+Quote Post
wookieb

Cytat(Puciek @ 10.02.2009, 12:05:28 ) *
Przeczytaj co napisales, sprawdz jak developowane sa spore gry, i jaka role pelnia w nich konsultanci a jaka programisci, gwarantuje ci ze zaden programista nie siedzi i klepie wzorow z fizyki tylko pisze pod nie "framework" ktory konsultant uzupelnia.

Ale czy ja mówie o sporych grach? Mówie o prostych grach flashowych w których chce zaimplementować fizykę.
Oczywiście zaraz powiesz "Są gotowe mechanizmy itd". I co z tego skoro i tak wskazane jest żebyś wiedział jak taki mechanizm chociaż mniej więcej działa.

Cytat
Jezeli kreci cie wklepywanie wzorow, to zostan konsultantem a nie programista.

A jeżeli ciebie kręci takie gadanie to spoko. Zastąp Kube Wojewódzkiego może tam się nadasz. Nie krytykuje tutaj nikogo, ciebie też nie. Określam tylko co, gdzie może się przydac więc taki tekst to sobie możesz wsadzić głęboko.

Ten post edytował wookieb 10.02.2009, 13:30:30
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(piotrooo89 @ 10.02.2009, 13:22:32 ) *
Spotkałem się dziś z kumplem który studiuje Filologie angielską a pracuje w firmie tworzącej strony internetowe. Da się? Oczywiście, mimo to ja pozostaje przy tym aby być specjalistą w jakiejś dziedzinie musisz ukończyć odpowiednie szkoły. To jest moje prytwatne zdanie.
I klasyczna ucieczka w "to jest moje prywatne zdanie" kiedy usilujemy wyjsc z dyskusji w ktorej nie mamy zadnych sensownych argumentow na popracie swojego zdania.

@wookieb jak gleboko moge sobie wsadzic ?
Poruszyles temat gier - poglebilem go i obalilem twoja nagla potrzebe znajmosci fizyki/matematyki. Dlaczego musze wiedziec jak ten mechanizm mniej wiecej dziala ? Wiem co dac na input, wiem co wyjdzie a to co sie mieli w srodku jest dla mnie calkowicie obojetne (slowo na dzis: hermetyzacja).
To ze ty pracujesz tylko przy drobnych grach ktore robisz w jedna osobe w 3h, nie znaczy ze kazda firma tak robi i ze jest to podejscie wlasciwe.

Ten post edytował Puciek 10.02.2009, 13:33:27
+Quote Post
wookieb

Cytat
Wiem co dac na input, wiem co wyjdzie

A jak wyjdzie co innego? Zaczyna się szukanie błędu (czy to mój czy framework) i trzeba znać na ten temat teorię.

Jeszcze raz podkreślam. Studia NIE SĄ KONIECZNE do zostania programistą. Wgłębianie w poszczególne dziedziny wiedzy zależy od osoby.
Dla programisty podstawowego wystarczy matematyka z poziomu gimnazjum. A bardziej skomplikowane obliczenia matematyczne plus Fizyka zależy tylko od podejścia. Nie jest ona konieczna ale przynosi prawdziwą (przynajmniej dla mnie) frajdę jak się ją dobrze wykorzysta z programie.

// EDIT poprawka

Ten post edytował wookieb 10.02.2009, 17:35:57
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(wookieb @ 10.02.2009, 13:36:01 ) *
A jak wyjdzie co innego? Zaczyna się szukanie błędu (czy to mój czy framework) i trzeba znać na ten temat teorię.
A jak wyjdzie ci blad w php to siadasz do jego zrodla i szukasz bledu, potem robisz poprawke i commitujesz do chlopcow z zenda ? Nie, zglaszasz blad i czekasz na fix.
+Quote Post
wookieb

... A jak wywołasz funkcje mail ze złymi parametrami to co robisz? Spamujesz tutaj tematami typu "BUG W PHP!!" (co zresztą nie raz się zdarza u niektórych osobników na tym forum) czy przeczytasz manuala i dobrze użyjesz funkcji?

Podobnie z twoją teoria. Musisz wiedzieć co możesz otrzymać w wyniku operacji. Jak widzisz, że źle działa to starasz się poprawić parametry.
Dostaniesz funkcje z opisem , ten parametr to to, ten to to a tamten to to, A jak nie znasz pojęcia "to to" to giniesz.

Ten post edytował wookieb 10.02.2009, 13:44:25
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(wookieb @ 10.02.2009, 13:41:53 ) *
... A jak wywołasz funkcje mail ze złymi parametrami to co robisz? Spamujesz tutaj tematmi typu "BUG W PHP!!" czy przeczytasz manuala i dobrze użyjesz funkcji?

Podobnie z twoją teoria. Musisz wiedzieć co możesz otrzymać w wyniku operacji. Jak widzisz, że źle działa to starasz się poprawić parametry.
Dostaniesz funkcje z opisem , ten parametr to to, ten to to a tamten to to, A jak nie znasz pojęcia "to to" to giniesz.
I tym postem dyskusje uwazam za skonczona z panem wookieb z racji na jego nieumiejetnosc czytania i/lub myslenia (polecam przeczytanie ostatnich kilku postow jezeli ktos nie rozumie, zwlaszcza na fragment gdzie najpierw mowa o bledzie a potem pod ten termin wrzucenie zlego uzycia funkcji).

Ten post edytował Puciek 10.02.2009, 13:47:15
+Quote Post
wookieb

Cytat
Wiem co dac na input, wiem co wyjdzie

Chodziło mi o "błąd" w wyniku oraz analizę czy to jest mój błąd czy naprawdę frameworka.
Np spodziewasz się ze otrzymasz 5 a otrzymujesz 20.

Ten post edytował wookieb 10.02.2009, 13:51:35
+Quote Post

6 Stron V  « < 3 4 5 6 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.05.2026 - 21:42