Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> 14lat - co dalej?
ufosi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Chodzę do 1 klasy gimnazjum, w marcu będę miał 14lat. Już teraz zastanawiam się nad tym gdzie się kierować, bardzo mnie interesuje informatyka, programowanie etc. więc chciałbym iść w tym właśnie kierunku. Chciałbym zapytać co lepiej, czy iść do technikum czy do liceum o profilu informatycznym? Może jeszcze jakieś inne propozycje? smile.gif Niestety mieszkam na wsi i do jakiegokolwiek technikum czy liceum będę dojeżdzał 25km i do tego są to bardzo słabe szkoły... Może lepiej iść gdzieś dalej? Czy można znaleźć pracę związaną z informatyką bez wykształcenia, po prostu pokazując swoje portfolio?

Pozdrawiam,
Ufosi
Go to the top of the page
+Quote Post
MateuszS

-----

Chyba LO. Nie bedziesz mial za duzo infy ale potem sobie pojdziesz na studia i bedzie OK w tym czasie przygotuj sie do matury z infy ;]

--------------------
O! Zimniok :P
+Quote Post
bim2

-----

Mało kogo interesuje liceum jakie ukończyłeś. Liczy się matura jesli dostać się chcesz na studia. A jak czytałem, pracodawcy mało interesują się przedrostkiem mgr. smile.gif Wazne doświadczenie i umiejętności, bo i tak dostaniesz zadanie do rozwiązania na rozmowie kwalifikacyjnej. :]

--------------------
+Quote Post
Diwi

-----

Cytat
w tym czasie przygotuj sie do matury z infy ;]

Która w większości przypadków nic nie daje (sam mam zamiar zdawać, ale nie traktuję tego jako "karty przetargowej" na studia), skup się na matematyce i fizyce bo to najbardziej cenione przedmioty przy rekrutacji na kierunki informatyczne.
+Quote Post
sowiq

-----

Cytat(ufosi @ 15.01.2009, 20:21:44 ) *
Czy można znaleźć pracę związaną z informatyką bez wykształcenia, po prostu pokazując swoje portfolio?
Przede wszystkim pokazuje się swoje portfolio, mówi o doświadczeniu i znanych technologiach.

Ja w liceum (na profli informatycznym!) miałem informatykę z wychowawczynią - nie zrobiliśmy na niej NIC (sic!) z programowania. Nie napisaliśmy nawet kawałka kodu. Na maturze pisałem fizykę i matmę. Te przedmioty + język liczyły się przy składaniu papierów na studia (Politechnika Warszawska).

A na studiach i tak uczą wszystkiego od początku, więc przyłóż się do przedmiotów ścisłych, które pomogą Ci się dostać na uczelnię. Programowania ucz się jako hobby - nie licz, że czegokolwiek pożytecznego dowiesz się w szkole średniej. Tacy informatycy tam prowadzą zajęcia - np. moja wychowawczyni była z wykształcenia biologiem smile.gif

ps. bardzo rozsądnie, że na tym etapie myślisz już o przyszłości. Powodzenia winksmiley.jpg

pps. na pytanie "liceum czy technikum" odpowiadam oczywiście - liceum. Szkoda marnować o jeden rok więcej, bo i tak dużo więcej się nie nauczysz.

Ten post edytował sowiq 15.01.2009, 21:25:14
+Quote Post
ufosi

-----

LO w moim przypadku raczej odpada, bo chciałbym się uczyć z naciskiem na to co mnie interesuje, a w LO będzie wszystko... Ja niestety nie lubię takich przedmiotów jak:
- Geografia
- Biologia
- Historia

Neutralny jestem co do:
- Języka polskiego
- Chemia

Lubię:
- Informatyka
- Język angielski
- Matematyka
- Fizyka

Więc dlatego właśnie nie chciałbym iść do LO, wiem, że niestety nie znajdę liceum czy technikum w którym nie będzie przedmiotów wymienionych w pierwszej kategorii, lecz chciałbym aby właśnie tych przedmiotów było najmniej...
+Quote Post
sowiq

-----

Ja chodziłem do "LO", ale szkoła była ogólnokształcąca tylko z nazwy. Do wyboru było kilka profilów, m.in. informatyczny, na który poszedłem. Z tego, co pamiętam miałem około 1 godzinę geografii tygodniowo, 1 biologii i 1 historii (1 + 2 + 0 w kolejnych latach). Inne profile miały odpowiednio więcej tych przedmiotów. Wiadomo, że humaniści mieli mniej matematyki i informatyki niż ja, ale za to po 6-7 godzin polskiego tygodniowo i 3 historii.

Ale z tego co wiem, oferta szkół często się zmienia, więc to, że teraz jest tam profil X, wcale nie gwarantuje, że za 3 lata też będzie taki profil smile.gif

Ten post edytował sowiq 15.01.2009, 21:39:25
+Quote Post
GreenGo

-----

Po jednym z tych przedmiotów tygodniowo nikomu nie zaszkodziło a jednak wiedzę ogólną powinieneś jakąś mieć. A może nagle, pod wpływem tychże lekcji stwierdzisz, że jednak historia Cię interesuje smile.gif
Ja skończyłem dość dobre LO o prof mat inf i w sumie poznałem świetnie offica - nic więcej. Teraz na studiach informatycznych mam zupełnie co innego.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Chciałbym zapytać co lepiej, czy iść do technikum czy do liceum o profilu informatycznym?

Cytat
pps. na pytanie "liceum czy technikum" odpowiadam oczywiście - liceum. Szkoda marnować o jeden rok więcej, bo i tak dużo więcej się nie nauczysz.

Technikum ma tę zaletę, że więcej jest zajęć z informatyki, z doświadczenia, to liceum Cię nawet do matury z IT nie przygotuje, nie licz na to. Poza tym, po technikum dostajesz papier, że masz wyuczony zawód (technik informatyk), a po LO nie.

Cytat
Niestety mieszkam na wsi i do jakiegokolwiek technikum czy liceum będę dojeżdzał 25km i do tego są to bardzo słabe szkoły... Może lepiej iść gdzieś dalej?

Codziennie tyle dojeżdżam i da się przyzwyczaić. winksmiley.jpg A czas spędzony w "kabarynie" można wykorzystać na czytanie książek, e-booków, etc.

Cytat
Programowania ucz się jako hobby - nie licz, że czegokolwiek pożytecznego dowiesz się w szkole średniej. Tacy informatycy tam prowadzą zajęcia - np. moja wychowawczyni była z wykształcenia biologiem

Ale koduj, koduj i jeszcze raz koduj - http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...st&p=558349

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
ufosi

-----

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeśli przyjdzie mi jeszcze coś na myśl to będę pytał.

Jak na razie mam tylko jeszcze jedno pytanie, bowiem czy bez wykształcenia informatycznego, trudno o pracę w tej dziedzinie?
+Quote Post
sowiq

-----

Cytat(ufosi @ 15.01.2009, 21:51:22 ) *
[...]czy bez wykształcenia informatycznego, trudno o pracę w tej dziedzinie?
Tak samo trudno, jak z wykształceniem. Wszystko zależy od umiejętności i doświadczenia. Mnie się nikt do tej pory nie spytał jakie mam wykształcenie. Wszyscy chcą portfolio i pytają o doświadczenie.
+Quote Post
webasek

-----

Czy trudno? Nie wiem ja jestem z wykształcenia matematykiem (matematyka stosowana) a pracę znalazłem od ręki smile.gif

Idź do LO na profil informatyka lub matematyka wtedy przedmiotów których nie lubisz będzie mało. Przeskoczysz liceum jak popadnie i studia to jest ważne (choć w moim przypadku nie miało znaczenia dostałem pracę dzięki portfolio pracuję jako programista php i visual c# więc jak widzisz informatyczne studia nie są aż takie ważne).

--------------------
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein

Wirtualny Rynek Predykcyjny
+Quote Post
drucik

-----

Witam,

Potwierdzam, dla pracodawcy najważniejsze jest to co umiesz, a nie to czy masz mgr smile.gif Kiedyś rozmawiałem ze znajomym właścicielem firmy informatycznej zajmującej się tworzeniem stron i oprogramowania i na moje pytanie, jakie znaczenie ma dla niego to czy ktoś "ma studia" czy nie, stwierdził, że dla niego jest to bez znaczenia.
Osobiście pracuje jako administrator serwerów hostingowych od ponad roku i jako programista PHP/Java od pół roku i jak do tej pory nikt się mnie nie pytał o studia biggrin.gif

--------------------
"If I load this gun, would you hold in your heart and give your life for love?"
http://www.mzalewski.net/
+Quote Post
Despero

-----

Co do pytania o studia do nie jest tak fajnie jak tutaj parę osób napisało. Prawdą jest to że dla potencjalnego pracodawcy nie liczy się za bardzo kto jakie studia skończył, ale żeby miał wyższe wykształcenie. Najczęściej zwracają na to uwagę w dużych korporacjach gdzie nad kodem siedzą osoby które nie koniecznie skończyły studia techniczne... Mimo wszystko studia nie dają gwarancji zdobycia zawodu i sielanki życiowej. Studia uczą tego że na wszystko samemu trzeba zapracować i czasami pokombinować tongue.gif
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Patrząc już z pewnej perspektywy, mając 14 lat wybierasz se jakieś tam LO, najlepiej takie gdzie nie będą zabierali ci cennego czasu na własne działania, w kierunku rozwoju informatycznego (i tak "nic" nie wyniesiesz z papki którą tam zarzucają ludzi). Potem zbierasz się dopiero na ten idiotyzm zwany nową maturą, bo jak chcesz iść na polską uczelnię to niestety ... kujony mają pierwszeństwo.

Co dalej. Gdybym mógł się cofnąć...

Ja bym poszukał na której z uczelni (u nas chyba na żadnej), są dawane stypendia przez korporację inf. I tym samym starał się je dostać wraz z miejscem na tej uczelni. Po skończeniu takiej imprezy najczęściej można powiedzieć że studia coś ci dały, tym bardziej że na bieżąco wiąże się to z praktykami w tej że firmie sponsorującej, a najprawdopodobniej również z intratną posadą w w/w (zapewne za stypednium jest lojalka na 5 lat winksmiley.jpg ale to 5 lat doświadczenia zawodowego za naprawdę dużo peso).

A co wcześniej znaczy w między czasie winksmiley.jpg imprezy imprezy imprezy! ;P Jak zaczniesz pracować, będziesz miał wizję rodziny albo już ją miał, to dobrze jest mieć świadomość że przynajmniej trochę się wyszalało.
+Quote Post
lor

-----

Na tym etapie edukacji  informatyke odsuń na drugi plan i skup sie na matmie.

--------------------
+Quote Post
Dinth

-----

Jezeli chcesz spozytkowac najblizsze pare lat na nauce szkolnej, polecam Technikum Elektroniczne, specjalizacja sieci komputerowe. Zawsze to cos sie nauczysz i lykniesz troche szkolnej algorytmiki, zaawansowanej matematyki (jak calki), wiedzy z dzialania komputerow i budowania sieci. Niestety nauki jest mnostwo, ale jak bedziesz w przyszlosci programista to przynajmniej wyniesiesz cokolwiek z takiej szkoly, a jezeli sie nie uda, to wiele innych, praktycznych wiadomosci sie dowiesz (np. jak naprawic telewizor smile.gif )

Jezeli juz teraz jestes calkowicie pewny ze bedziesz zajmowac sie programowaniem, to bierz byle jakie zaoczne LO, gdzie sie chodzi raz na 2 miesiace na zajecia, za ten czas w domu sie sam nauczysz wiele i jeszcze cos sobie zarobisz, robiac przy okazji na przyszlosc sobie renome i kontakty, a za 3-4 lata... juz nie bedziesz musial myslec o jakichkolwiek studiach, tylko jak zarejestrowac wlasna DG smile.gif

Cytat
Czy można znaleźć pracę związaną z informatyką bez wykształcenia, po prostu pokazując swoje portfolio?

Szczerze to troche juz robie u roznych zleceniodawcow i nie spotkalem sie jeszcze zeby ktos mnie o wyksztalcenie spytal (a mam nie wielkie, bo srednie bez matury).

Jedyne prace zwiazane z programowaniem aplikacji webowych, gdzie widzialem wyzsze jako wymog, to byly oferty pracy pisane przez jakichs niekumatych menadzerow, za tak smieszne pieniadze, ze co najwyzej CV moglaby zlozyc moja matka i to tylko na czas nauczenia sie PHP smile.gif

Ten post edytował Dinth 20.01.2009, 11:34:13
+Quote Post
Asmox

-----

Ja ci tak powiem ufosi (też chodzę do I gimnazjum).
Jak będziesz szukał tego liceum, to się od razu popytaj kolesi co oni robią na tej informatyce. Ja na przykład jestem... może jeszcze nie jestem Webmasterem. Ale uczę się sam w domu czytając książki + robiąc przykłady.
Jak byłem w 6 klasie podstawówki to się pytałem o poziom w gimnazjum - i wyszło, że poziom na informatyce kiepawy :/.
Więc zrób tak: ucz się informatyki sam, bo ministerstwo edukacji poziom dla przedszkolaka robią w gimnajzum. Ucz się sam, a profil wybierz matematyczny (ja na przykład z matmą jestem na bierząco w szkole). Jak przyjdzie co do czego, to na studia przyjmą cie z otwartymi ramionami.
Dlaczego? Bo każdy ci powie, że informatyka to w 90% matma. A ci co chodzili na profil inf to oni się tam niczego nie nauczą, a ty ucząc się matmy zyskasz dużo.
OK, może brzmi to jakbym był kujonem, ale w zasadzie chodzi mi o to: Ja bardzo lubię informatykę i sam się jej uczę. Nie wiem po co miałbym robić to w szkole, skoro sam umiem. Dlatego mam profil matematyczny. Dzięki temu jestem dobry naraz i z informatyki i z matematyki. I polecam to wszystkim.

Ten post edytował Asmox 20.01.2009, 11:38:22

--------------------
+Quote Post
ucho

-----

Wy naprawdę zbyt dużo oczekujecie od informatyki w gimnazjum/liceum. Ja bym chciał żeby 50% ludzi kończących edukacje wiedział jak w edytorze tekstu wstawia się znak podziału strony, do czego służy tabulator i jak dodać wartość dwóch komórek w arkuszu, nie mówiąc o tak podstawowej umiejętności jak znajdowanie informacji przy użyciu wyszukiwarki.
Jak pokazuje rzeczywistość ja prawdopodobnie też zbyt dużo wymagam tongue.gif
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Wy naprawdę zbyt dużo oczekujecie od informatyki w gimnazjum/liceum.

Za dużo? To po jaką chorobę są tworzone profile z "informatyczny" w nazwie?

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:59