![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam funkcję, która pozwala wpisywać w polu formularza tylko cyfry i kropkę. Działa prawidłowo pod Firefox i Operą. Pod IE mam problem - funkcja nie odczytuje klawisza backspace.
Googlując znalazłem info, że stosując onkeypress pod IE nie odczytam znaku backspace i że należy stosować onkeydown. Wtedy wszystko działa pod FF i IE ale Opera olewa całkowicie funckcję i można wpisać każdy znak. Czy jest sposób aby przerobić tą prostą funkcję tak aby działała prawidłowo pod FF, Operą i IE? Kod var floatingPointNumber = 0;
function onlyFloat(evt) { var keyCode; if (window.event) { // DLA PRZEGLĄDARKI OPERA I IE keyCode = window.event.keyCode; if (keyCode == 8) { var sContent = document.getElementById('iMtow'); if (sContent.value.substring(sContent.value.length-1,sContent.value.length) == '.') floatingPointNumber = 0; } if ((keyCode > 47 && keyCode < 58) || keyCode < 32 || (keyCode == 46 && floatingPointNumber < 1)) { if (keyCode == 46) floatingPointNumber=1; window.event.returnValue = true; } else { window.event.returnValue = false; } } else { // FIREFOX keyCode = evt.which; if (keyCode == 8) { var sContent = document.getElementById('iMtow'); if (sContent.value.substring(sContent.value.length-1,sContent.value.length) == '.') floatingPointNumber=0; } if ((keyCode > 47 && keyCode < 58) || keyCode < 32 || (keyCode == 46 && floatingPointNumber < 1)) { if (keyCode == 46) floatingPointNumber=1; evt.returnValue = true; } else { evt.returnValue = false; evt.preventDefault(); } } } -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale kombinujesz... http://forum.php.pl/index.php?showtopic=108354
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale kombinujesz... http://forum.php.pl/index.php?showtopic=108354 Dostajesz pomógł bo tak też można. Ale interesuje mnie jak rozwiązać problem klawisza backspace. Może mi się kiedyś przydać. Pozdrawiam -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat pod FF i IE ale Opera olewa całkowicie funckcję i można wpisać każdy znak. A coś jest w konsoli błędów? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A coś jest w konsoli błędów? Nie, gdyby było to byłby to dla mnie jakiś punkt zaczepienia. Tak jak pisałem, wygooglałem, że w IE podobno nie da się użyć onkeypress i odczytać kodu ASCII klawisza backspace ponieważ ten klawisz jest zarezerwowany. Można użyć onkeydown ale opera sobie nie radzi z onkeydown. A przecież są edytory WYSYWIG w JS więc musi się to dać jakoś napisać. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Cytat A przecież są edytory WYSYWIG w JS więc musi się to dać jakoś napisać. To może przydałoby się pogrzebać w ich źródłach, nie? ![]() Spróbuj jeszcze tego: http://www.breakingpar.com/bkp/home.nsf/0/...7256AFB00141646 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 06:35 |