![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Projektuję właśnie mały skrypt php w połączeniu z elementami JavaScript.
Mam dwa pola do wpisania ceny : cenazl i cenagr. Chciałbym uzyskać efekt, że gdy użytkownik zacznie wpisywać cenę np. 109,50 to po wpisaniu przecinka skrypt przełączy go do pola z groszami Przy takim złożeniu kodu kursor przeskakuje mi kiedy w pierwszym polu wpiszę TYLKO przecinek. Proszę o pomoc. Napewno jest to kwestia sprawdzania każdego znaku po kolei. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod if(wartosc.indexOf(',')>-1)
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdecznie dziękuję zadziałało jednak nie do końca jakbym chciał
Teraz gdy zaczynam wpisywać cenę w pierwszym polu input : 109, - w tym momencie kursor wędruje do kolejnego input'a i zaczyna wpisywać gr. Jak mogę zmodyfikować powyższy skrypt aby przecinka nie było - aby przecinek pełnił funkcję guzika TAB a nie pojawiał się w polu input. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Oprócz onKeyPress masz jeszcze onKeyUp i onKeyDown.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Niestety żadna z tych akcji nie likwiduje mi wpisanego przecinka w polu pierwszym.
Pole to dotyczy wpisywania ceny. Ogólny zamysł mój jest taki aby użytkownik wpisując cenę z przecinkiem nie musiał używać myszy lub tabulatora do przejścia do pola z groszami W tym przypadku wpisując cenę np. 103,90 W pierwszym polu pozostaje 103, W drugim polu pozostaje 90 Pytanie: Jakiej funkcji/akcji użyć by wyeliminować przecinek istniejący w tym polu? Czyli według mnie ... jak z przecinka wpisanego na klawiaturze zrobić tabulację. Funkcja którą mi podałeś działa prawidłowo, lecz pozostaje przecinek. Być może trzeba zrobić tak: Jeżeli wciśnięty został przecinek to - usuń przecinek z tego pola i przeskocz do następnego ? |
|
|
![]()
|
|
Kod <input type="text" onkeyup="var x = this.value.indexOf(','); if(x>-1){ this.value = this.value.substr(0,x); pole.focus}" /> Dostosuj sobie. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Działa świetnie jeszcze raz dzięki - Pomógł x2 pozdrawiam
Temat zamkniety |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:34 |