![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam napisany w PHP formularz kontaktowy. Składa się on z kilku zmiennych. Jedną z tych zmiennych jest pole w którym internauta wpisuje treść.
Jestem totalnie zielony w javascript. Chcę stworzyć skrypt, który będzie miał zdefiniowane jakie znaki można wpisać, a jakie nie. Skrypt na bieżąco sprawdzałby co użytkownik wpisuje i gdy wpisze "zabroniony" znak wyświetliłby komunikat (alert). Np. Skrypt nie zezwala na wpisanie *. Internauta wpisuje tekst i wciśnie *, wtedy wyskoczyłby komunikat: "znak * jest niedozwolony". Tylko tutaj pytanie. Czy jest możliwe przypisanie informacji o konkretnym znaku jaki wciśnie internauta do komunikatu (alert-u)? Żeby nie było! - mam na myśli kod Jeżeli internauta wciśnie * wyświetl komunikat: "znak * jest niedozwolony". Jeżeli internauta wciśnie # wyświetl komunikat: "znak # jest niedozwolony". Jeżeli internauta wciśnie % wyświetl komunikat: "znak % jest niedozwolony".itd Tylko! komunikat: "znak (znak który wciśnie internauta) jest niedozwolony". Jeżeli nie jest to możliwe wystarczy sam komunikat (alert). Kod <script type="text/javascript"> ... alert('Te znaki nie są dozwolone'); </script> Podsumowując nie chcę zablokować internaucie wpisanie znaku "zabronionego", ale jedynie poinformowanie go, że jest on zabroniony. -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Dostosuj sobie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=108354
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem coś mi nie idzie.
Czy nie lepiej byłoby zdefiniować litery, cyfry i znaki które można wpisać niż te których nie można wpisać? -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Można. Zrób sobie wyrażenie regularne, JavaScript też to przecież posiada.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Kod <script type="text/javascript"> function dopuszczalne_znaki(tresc,goodSigns) { for (i=0; i<tresc.length; i++) { sign=tresc.charAt(i) if (goodSigns.indexOf(sign,1234567890abcdefghijklmnoprstuwxyz) == -1) { return false } } else {alert('Te znaki nie są dozwolone!');} return true; } </script> Nie wiem coś takiego? Tylko nie wiem co wpisać w "input" żeby wywołać skrypt. Ten post edytował Szunaj85 6.12.2008, 19:59:33 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
A czytałeś wątek, do którego zalinkowałem?
PS. Kod if (goodSigns.indexOf(sign,1234567890abcdefghijklmnoprstuwxyz) == -1){ return false } sprawdź, jak wygląda składnia indexOf. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jasne, że czytałem. Po prostu mi się pokaszaniło.
Chyba o to chodzi. Kod <script type="text/javascript"> function dopuszczalne_znaki(tresc,1234567890abcdefghijklmnoprstuwxyz) { for (i=0; i<tresc.length; i++) { sign=tresc.charAt(i) if (goodSigns.indexOf(sign,0) == -1) { return false } } else {alert('Te znaki nie są dozwolone!');} return true; } </script> Czy jeszcze gdzieś widzisz błędy. Ten post edytował Szunaj85 6.12.2008, 20:06:11 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ok, powiedz, w jakim celu robisz coś takiego:
Kod function dopuszczalne_znaki(tresc,1234567890abcdefghijklmnoprstuwxyz) Nie wywala Ci przypadkiem błędu? ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Polecam jQuery
![]() -------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:09 |