![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie o ocenę strony
wiem, że za dużo tu do oceniania nie ma, ale jest to moja pierwsza strona. co jeszcze mogłoby się w niej znalesć, brak strony zagraniczne, ale będzie taka sama jak polske. http://tucznik.lua.pl/index.php Ten post edytował grzes22 18.09.2008, 15:14:20 -------------------- www.samochodowyleasing.eu
www.samochodowykredyt.eu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 8 Dołączył: 2.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zmien hosting - strasznie muli,
2. Poszukaj sobie na internecie darmowe szablon css i zobacz jak sie robi strony oparte o CSS, pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedna z stron nie działa i dostaje http://www.luahosting.pl/informacja.html Czarne na białym może kiedyś przodowało. Pomyśl coś o designu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale szablon tej strony jest ściągnięty ze strony http://www.kurshtml.boo.pl/
-------------------- www.samochodowyleasing.eu
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@grzes22
Brak kolorów i grafiki. Warto najpierw porobić kilka stron, porównać z innymi w necie i dopiero dawać coś do oceny. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja wypiszę co trzeba w kodzie zmienić
![]() 1. Masz 2x znacznik <body>. Wywal ten w <div id="menu"> 2. Dlaczego raz id podajesz małymi raz duzymi? Wybierz jedna opcję. Wiekszość programistów pisze małymi. 3. Menu tworzymy za pomocą listy -> <ul> <li>Opcja</li> <li>Opcja</li> <li>Opcja</li> <li>Opcja</li> </ul> 4. Zamiast Możesz dać:
Tabelki służą do rysowania tabelek a nie jako kontener na tekst. Reszta kodu ok(nie sprawdzałem css) ps: nie podawaj w ten sposób adresu e-mail bo boty go wyczają i bedziesz dostawał spam extra na skrzynke ![]() Pozdrawiam -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Dobrym zwyczajem jest sprawdzić poprawność składni nim się odda stronę do oceny. Przynajmniej być sobaczył to podwujne <body>
2. Po co deklarować dokument jako XHTML 1.0 skoro nie wykorzystuje się nic poza HTML? 3. Są poważne różnice w wyświetlaniu strony przez FF i IE 4. Obrzydliwe konstrukcje <br /><br /> jak by nie można było tekstów wstawić w znaczniki <p></p> i ostylować. 5. Podstrony nie mają nagłówka i deklaracji typu. 6. Niektóre linki prowadzą donikąd. 7. W tabelce z etykietami obrzydliwe konstrukcje w stylu , jak by nie można było użyć margin albo padding. 8. Niezamknięty znacznik <hr/> 9. Jeden z lepszych kwiatów. Lista numerowana zrobiona za pomobą <br/> zamiast <ol>
10. Na tej stronie nic nie ma czarny tekst na białej stronie, linki w standardowym kolorze. Co tu oceniać? Kod do kitu. No właśnie widać, że ściągnięty i to nieudolnie, bez zrozumienia tematu... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 19 Dołączył: 30.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale zrozumiałeś jak się tworzy łącza ot plus tego co zrobiłeś, a teraz czytaj, czytaj i jeszcze raz CZYTAJ.
Powodzenia! -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 5 Dołączył: 17.07.2007 Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie wkurza ta reklama u góry
![]() -------------------- Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
ta reklama na gorze to nie moja tylko hostingu,
chce żebyście wiedzieli że ta strona nigdy na poważnie w necie nie zaistnieje, poprostu ją zrobiłem jaką pierwszą w swoim życiu i chciałem poznać waszą opinię. dziękuję wszystkim za porady, będę zmieniał i starał się czytać więcej. //poprawiłem trochę błędów, jakby teraz ktoś mógł rzucić okiem na stronę i podsunąć jakieś trafne uwagi. -------------------- www.samochodowyleasing.eu
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wkradl ci się znacznik </style> niepotrzbnie.
2. Nie poprawiłeś listy numerycznej np. w kawałach. Użyj: <ol> <li> opzycja</li> <li> opzycja</li> <li> opzycja</li> <li> opzycja</li> </ol> Tym razem pokusiłem się także o css ![]() Jest ładnie ale można to zoptymalizować. Zamiast pisać: Kod margin-top: 24px; margin-right: auto; margin-left: auto; margin-bottom: 24px; Można Kod /* top left bottom right */ margin: 24px auto 24px auto; Zamiast background-color możesz użyć po prostu background. itp. -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
a tu mam takie małe pytanie.
wiecie może dlaczego na stronie kontakt zamiast litery Ś pojawia się jakiś dziwny znak. -------------------- www.samochodowyleasing.eu
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo masz złe kodowanie pliku. Zapisz plik w rofmacie utf-8 tak jak masz zadeklarowane w dokumencie.
PS: w tabelce w której masz formularz kontaktowy brakuje Ci jednej komórki w ostatnim wierszu ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, właśnie o to mi chodziło.
Wielkie dzięki //EDIT znacie jakąś dobrą stronę na której są opisane różnice między stylami css w IE i Firefoxie?? Ten post edytował grzes22 11.09.2008, 13:26:30 -------------------- www.samochodowyleasing.eu
|
|
![]()
|
|
Różne ciekawe artykuły są tu: perfection or vanity
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znacie jakąś dobrą stronę na której są opisane różnice między stylami css w IE i Firefoxie?? Może to Ci pomoże: http://kurs.browsehappy.pl/Bugi/HomePage tu są bugi ie, firefoksa, i reszty przeglądarek. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zapisałem wszystkie pliki w formacie UTF-8.
wszystko było dobrze, ale teraz znowu się zaczęło krzaczyć zupełnie nie wiem dlaczego edit: już sobie z tym poradziłem edit 2 mógłby ktoś teraz zerknąć na stronkę, i wytknąć błędy i niedopatrzenia?? Ten post edytował grzes22 14.09.2008, 12:54:04 -------------------- www.samochodowyleasing.eu
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przede wszystkim design. zainwestuj troche w dobry layout.
Ten post edytował scooby_dev 16.09.2008, 12:06:55 |
|
|
![]()
|
|
wiem, że design jest bardzo kiepski, ale ja nie jestem grafikiem, i w pierwszej kolejności chciałem jakoś nauczyć się pisać strony.
I bardziej zależy mi na sprawdzaniu kodu i trochę zawartości niż oceny wizualnej -------------------- www.samochodowyleasing.eu
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Moim zdaniem ten img top to nie najlepszy pomysł. Dałbym go jako background w CSS np. dla div id="ALL". Nie denerwuje Cię, że reklama lua przesłania Ci header:)? Łatwo to zmienić albo przez position:relative dla tego diva, albo przez padding dla niego, a potem background w css przesunięty o ten padding. Coś w tym stylu: Kod div#all{ padding-top:ileś_tampx; background: #000 url('twoja/ścieżka/plik.xxx') no-repeat 0 ileś_tampx; } To bardzo dobrze, że stosujesz title, jak również alt dla img, ale trzeba wiedzieć po co to jest. Alty w img stosuje się tylko wtedy, kiedy obrazek można zastąpić treścią tekstową. Alt="top" jest bez sensu, nie niesie żadnej konkretnej informacji. W takich sytuacjach dajemy alt="". Jak już dajesz title dla anchora, w którym się zawiera img, to nie dawaj już dla img title. Wystarczy alt, albo pusty alt ![]() Zamiast pisać: Kod margin-right: auto; margin-left: auto; można dać: Kod margin:0 auto; To chyba nie powinno tak być ![]() Kod font-family:'Times New Roman', Times New Roman; A być powinno: Kod font-family:'Times New Roman', serif; Nie ustawiaj fontów w PT, ani w PX. Pt jest do druku. Px nie jest dobre dla fontów. Procenty jak najbardziej. Dla body np: Kod font-size:small; a potem już w %, np. Kod h1{font-size:190%;} Procenty się oczywiście zagnieżdżają, czyli jak dasz dla h1 150%, a dla elementu w h1 130%, to element zawarty w h1 będzie miał fonty wielkości 130% ze 150% oryginalnej wielkości. Niestety chyba mało ludzi wie, że to ważne, dopóki jest ie6. On nie powiększa fontów w px. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:55 |