![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z rozmieszczeniem tekstu w divach. Chciałbym, aby to było coś jak w tym przykładzie. http://dzidek.info/xyz.php Czyli "Data" po lewej, "Nick" na środku i "Cos" po prawej. Jednak jak używam znaczników <span> i margin to to jest zależne od ilości liter :/ Jak zrobić, by to było niezależne od liter i stało dokładnie po lewej, prawej i na środku? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ma być coś w rodzaju tabelki? Tabele wcale nie są zakazane, ale nie powinny służyć do projektowania układu strony tylko do przedstawiania danych tabelarycznych.
Jeżeli bardzo chcesz to wstaw 3 divy i nadaj im szerokość po 33% i float: left/right. Ten post edytował kipero 27.08.2008, 15:36:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do przedstawiania danych tabelarycznych służą tabele a nie divy. Tabelki nie są zakazane
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niemalże identyczny temat jest tutaj. Tylko w poszczególnych kolumnach musisz sobie odpowiednio zdefiniować text-align: left/center/right;
-------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, to inaczej to przedstawię o co mi chodzi. To nie ma być tabela z kolejnymi wynikami czy czymś jak w przykładzie, który podał barthpl. To ma być do artykułów/newsów.
Mniej więcej jak tutaj: http://dzidek.info/xyz.php (zedytowałem strone pokazując o co mi chodzi). Czy faktycznie lepiej użyć tabeli mimo wszystko do tego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisałem:
Wstawiasz 3 divy i nadajesz każdemu width: 33% i oczywiście odpowiednie wyrównanie tekstu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego faktycznie div wygląda ok.
i Kod div.content { // ustalić szerokość; width: 500px; overflow: hiddden; } div.tekst{ width: 100%; } div.date, div.nick, div.cos { width: 33%; float: left; } div.date { text-align: left; } div.nick { text-align: center; } div.cos { text-align: right; } Ewentualnie zamiast na procentach możesz poustalać wszystkie rozmiary (łącznie z wysokością) w pikselach. -------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:28 |