generowanie plików *.pdf + polskie czcionki |
generowanie plików *.pdf + polskie czcionki |
3.09.2003, 20:52:34
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin |
Witam Szanowne Grono ...
Idziemy do przodu dlatego też zaczynam (mam nadzieje) nowy rozdzial w zyciu forum.php.pl :-). Chce podzielić się swoimi 3 godzinnymi doświadczeniami z produktem generejucym pliki pdf. Produkt ten ukrywal sie pod adresem www.ros.co.nz/pdf/ lecz Nalfein][WR znalazl łobuza i podzielił się adresem na #php.pl irc.php.pl (polecam czasami tam sie wiele można dowiedzieć). ==================================== moj sprzęcik winXP, PIII 750 MHz, 396 MB RAM, FoxServ 3.0 www.foxserv.net zassałem pliki stąd. Plki są ładnie spakowane i niewielkie. Znajduje się tam dokumentacja i zródła. Rozpakowałem i skopiowałem do katalogu C:/FoxServ/www/pdf/. Pierwszym pisanym adresem był http://localhost/pdf/readme.php - pojawi sie ładny plik *.pdf 34 strony w około 15 s. całkiem całkiem biorąc pod uwagę że przedmiotowa klasa jest pisana w php. W dokumentacji można odnaleść kaweł kodu typu Witam Świat i oto ukazał się mi mój pierwszy pdf utworzony za pomocą php . i inny kawałek kodu który tworzy tabele
Oczywiście są wady tej clasy (np interfejs - ps. Jutro tj 04.09.2003 czwartek - jest spotkanie na #php.pl w sprawie stworzenia interfejsu w XML-u - pomysl jest Nalfein][WR zobaczymy ..... robi się obiecujaco) i zalety wszystko pozostawiam Waszej ocenie. teraz parę linków dla zainteresowanych strona: www.ros.co.nz/pdf/ dokumentacja: www.ros.co.nz/pdf/readme.pdf downloadzik: www.ros.co.nz/pdf/downloads.php?f=pdfClassesAndFonts_009e.zip czego oczekuje?? 1. Oczekuje od Was moi mili, iż przestaniecie się bać pdf-a... 2. Zaczniecie się tym bawić (a jest czym zapewniam Was) 3. Podzielicie się swoimi doświadczeniami (KODAMI) 4. Ci którzy już z tym walczyli zapraszam ze swoimi przykładami ... ps. nie dałem tego na PRO php gdyż nie ma sensu z tego robić czegoś nadzwyczajnego .... ps2. nalezy miec zainstalowany Acrobat Reader -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
4.09.2003, 06:18:00
|
|
czas na lekka kontynuacje ...
ponizej przedstawiam drugi projekt, ktory moze wzbudzic u Was większe zainteresowanie. http://www.fpdf.org/ zrodełka: http://www.fpdf.org/en/dl.php?v=151&f=zip manual w jezyku polskim: http://www.fpdf.org/en/dl.php?id=57 Tutorials: http://www.fpdf.org/en/tutorial/index.php skrypty: http://www.fpdf.org/en/script/index.php
oto kawelek kodziku Hello World! http://www.fpdf.org/en/tutorial/tuto1.php wynik: http://www.fpdf.org/en/tutorial/tuto2.php kod i przyklady ^c ^v z http://www.fpdf.org/ mam nadzieje ze zacheci Was to do dzialania adres podal mi dragossain zas przypomnial kameleon @kameleon: cos tam robisz - podziel sie tym z Nami. Pozdrawiam wszystkich chetnych wiedzy :-) -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
10.09.2003, 14:40:26
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) |
Ja chciałbym tylko dodać że ostatnio popełniłem tłumaczenie FPDF-a i postatram sie je w piątek gdzieś zamieścić
-------------------- |
|
|
11.09.2003, 02:23:57
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) |
Oto krótki tutorial jak tworzyć polskie czcionki i jak z nich korzystać w dokumentach PDF, tworzonych przez darmową klasę (FPDF). Użyjemy do tego narzędzia (Makefont) zawartego w dystrybucji FPDF. Służy ono do generowania czcionki, którą później będziemy wykorzystywać w naszym dokumencie PDF.
Najpopularniejsze formaty czcionek to: Type1 i TrueType. Są typowymi czcionkami wektorowymi stosowanymi w środowiskach graficznych niezależnie od platformy. Twórcą formatu Type1 jest firma Adobe, a formatu TrueType firmy Apple i Microsoft. Aby uzyskać polskie ogonki w PDF'ie należy przekonwertować czcionkę z formatu TrueType do formatu Type1. _______________________________ 1. Krok pierwszy (generowanie metrycznego pliku *.afm). Aby wygenerować plik *.afm przydatne będzie darmowe narzędzie ttf2pt1 konwertujące czcionkę w formacie TrueType do formatu Adobe Type1. Dostępne jest pod adresem: http://ttf2pt1.sourceforge.net/download.html Binaria Windows dostępne są pod adresem: http://www.fpdf.org/fr/dl.php?id=22 W linii poleceń wpisujemy: Cytat ttf2pt1 –a nazwa_czcionki.ttf nazwa_pliku_afm np. dla czcionki arial.ttf Cytat ttf2pt1 –a arial.ttf arialpl Powinieneś otrzymać pliki: arialpl.afm i arialpl.t1a. To najważniejszy moment w budowaniu czcionek. Ponieważ są one dołączane do pliku PDF w tym momencie musimy zadbać o rozmiar generowanych plików. Aby ograniczyć czcionkę do konkretnego kodowania można użyć zawartych w katalogu /font/makefont/ plików *.map zawierających mapę znaków dla konkretnego kodowania. Generowanie czcionki arialpl dla kodowania ISO-8859-2: Cytat ttf2pt1 –b -L iso-8859-2.map arial.ttf arialpl Można również usunąć z pliku mapy znaki, których nie będziemy używali. To również spowoduje zminiejszenie rozmiaru wynikowego pliku czcionki, ale ta metoda nie jest polecana zwłaszcza przy dynamicznym generowaniu PDF'ów. _______________________________ 2. Krok drugi (generowanie pliku czcionki za pomocą narzędzia Makefont) Tworzymy krótki skrypt php.
np. dla czcionki arial.ttf i utworzonego wczesniej pliku arialpl.afm
Powinieneś otrzymać pliki: arialpl.php i arialpl.z. Oba pliki tworzą czcionkę, która możesz wykorzystywać w dokumencie PDF. Należy pamiętać, że stylem wygenerowanej czcionki arialpl jest REGULAR. Dla stylu BOLD i ITALIC istnieja inne pliki ttf: -- arialbd.ttf (BOLD) -- ariali.ttf (ITALIC), -- arialbi.ttf (ITALIC BOLD), _______________________________ 3. Krok trzeci (Instalacja czcionki). Przekopiuj wcześniej utworzone pliki *.php i *.z do katalogu z fontami (domyślnie w FPDF to 'font/'):
przykład dla naszej czcionki arialpl:
Od tego momentu każdy wypisany tekst w dokumencie PDF, będzie używał czcionki arialpl o rozmiarze 12. PAMITAJ: Jeśli ustalisz kodowanie na ISO-8859-2, tekst przekazywany do PDF'a również musi być w formacie ISO-8859-2. _______________________________ A oto efekt: test.pdf Wykorzystałem czcionkę Verdana: REGULAR, BOLD i ITALIC Do ściągnięcia: tutaj. Inne czcionki to wasze zadanie domowe :wink: PS. Sorry Itsme... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
16.09.2003, 05:42:12
|
|
jedna wspaniała wiadomość otoż tłumaczeniem dokumentacji http://www.ros.co.nz/pdf/ czyli R&OS zajmie się rzseattle. Znając jego osobe i wcześniejsze tłumaczenie dokumentacji smarty wiem ze to bedzie dobre. Na początku zostaną przetłumaczone funkcjie nastepnie reszta. Czas realizaji (funkcje około 2 tygodni). Termin na pozostała cześć zostanie podany na forum po sprecyzowaniu przez rzseattle.
DZIĘKUJEMY CI rzseattle. :-) czekamy ........... |
|
|
18.09.2003, 10:03:01
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) |
co do polskich liter w R&OS po wielu probach UDAŁO sie
a wiec tak: 1) uzycie programu ttf2pt1 do wygenerowania fonu ttf2pt1 -b -l latin2 c:windowsfontstahoma.ttf tahoma 2) wpisanie kodu:
3) gotowe ------------------------------------------------------------------------ tekst napisany jest pod iso 8859-2 jezeli wyslietli sie wam komunikat: The font 'Tahoma' contains a bad /BBox zmiencie wielkosc liter w nazwie czcionki folder z fontami musi miec prawa do zapisu (przy pierwszej generacji tworzony jest plik php_tahoma.afm) wygenerowany plik ma 30k i jest elegancki.. pozdrawiam |
|
|
1.10.2003, 21:34:51
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) |
Cytat A oto efekt: test.pdf Tak wlaśnie przeglądam sobie forum, patrzę, a temat powrócił. Jakiś czas temu sam uczestniczyłem w <b>dyskusji</b> o generowaniu pdf'ów, więc postanowiłem się wtrącić też tutaj. Wszystko pięknie KaMeLeOn opisałeś: krok po kroku (sam osobiście nie sprawdzałem poprawności tego co napisałeś, ale zakładam, że wszystko jest ok). Zauważ tylko, że rozmiar wygenerowanego przez Ciebie pdf'a to - 249KB. Nie sądzisz, że na te 3 linijki tekstu, to dużo za dużo? -------------------- "There are no problems, only opportunities"
|
|
|
2.10.2003, 00:33:11
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) |
Cytat Zauważ tylko, że rozmiar wygenerowanego przez Ciebie pdf'a to - 249KB. Nie sądzisz, że na te 3 linijki tekstu, to dużo za dużo? Nigdzie nie napisałem, że rozmiar będzie mały. Napisałem za to, że czcionki są dołączane do PDF'a, a jak nam wszystkim wiadomo czcionki wektorowe to dość duża zabawka. Można oczywiście ograniczyć wielkość pliku wynikowego, ale to trzeba robić z głową. Najważniejszy jest zestaw znaków, który będziemy używać - resztę można usunąć ręcznie podczas budowania pliku czcionki. Do tego dochodzi styl czcionki. Jak wiemy są 4 podstawowe: REGULAR, ITALIC, BOLD, BOLD ITALIC. Każdy z tych stylów to osobny plik, który trzeba dołączyć, więc wszystko rośnie. Niestety coś kosztem czegoś... stawiasz na jakość albo na rozmiar. Jeśli chcesz aby, w każdym miejscu na świecie Twój PDF wyglądał tak samo... hmm, ja wybieram jakość. Dodam tylko, że ten rozmiar to wynik dołączenia tych 3 czcionek, sama zawartość PDF'a zajmuje bardzo malutko. No Chyba, że nawciskasz tam grafikę. -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
24.10.2003, 19:15:47
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) |
jak uzwac ttf2pt1.1? to tylko kod w C. Co z tym zrobic? ma ktos kompilacje pod Winzgroze?
-------------------- ..::tHe FoE::..
|
|
|
24.10.2003, 22:35:12
|
|
Udostępniam program pod Windowsa bo widzę, że link nie działa: ttf2pt1
-------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
25.10.2003, 15:58:55
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) |
co polskich czcionek w ezpdf - za chiny mi nei dzialaja w 100%. Wyswietla mi sie cos takiego :
witaj polski ¶wiecie a±A-ccC-s¶¦-nnN-lłŁ-oóÓ-eeE-zz¬-z¿¯ poza tym nie moge za chuiny pozbuc sie komunikatu o zlym BBOXIE czcionki. -------------------- ..::tHe FoE::..
|
|
|
31.12.2003, 00:39:11
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) |
Witam,
R&OS jest wykorzystywane do generowania PDF'ów z poziomu b. dobrego open sourcowego CMS'a - MamboServer (www.mamboserver.com). Tradycyjnie pojawił się problem z polskimi literami. Zrobiłem dokładnie, tak jak było to opisane poniżej (łączenie z wyborem czcionki) - jednak cały czas mam krzaczki - czy ktoś ma pomysł co zostało pominięte. Pozdrawiam, Andrzej Cytat co do polskich liter w R&OS po wielu probach UDAŁO sie
a wiec tak: 1) uzycie programu ttf2pt1 do wygenerowania fonu ttf2pt1 -b -l latin2 c:windowsfontstahoma.ttf tahoma 2) wpisanie kodu:
3) gotowe ------------------------------------------------------------------------ tekst napisany jest pod iso 8859-2 jezeli wyslietli sie wam komunikat: The font 'Tahoma' contains a bad /BBox zmiencie wielkosc liter w nazwie czcionki folder z fontami musi miec prawa do zapisu (przy pierwszej generacji tworzony jest plik php_tahoma.afm) wygenerowany plik ma 30k i jest elegancki.. pozdrawiam |
|
|
2.01.2004, 15:28:43
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) |
Witajcie !
Cytat co polskich czcionek w ezpdf - za chiny mi nei dzialaja w 100%. Wyswietla mi sie cos takiego : witaj polski ¶wiecie a±A-ccC-s¶¦-nnN-lłŁ-oóÓ-eeE-zz¬-z¿¯ poza tym nie moge za chuiny pozbuc sie komunikatu o zlym BBOXIE czcionki. Mam podobny problem ale w FPDF. Czy moze ktos z Was podeslac mi jedna przerobiona czcionke z polskimi znaczkami, np. Arialpl? Te ktore wygenerowalem wg opisu podanego na forum nie wyswietlaja mi polskich znaczkow. Potrzebuje w celach testowych. Darek |
|
|
18.01.2004, 20:28:19
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) |
Cytat Dodam tylko, że ten rozmiar to wynik dołączenia tych 3 czcionek, sama zawartość PDF'a zajmuje bardzo malutko. No Chyba, że nawciskasz tam grafikę.
Wydaje mi się jednak, że coś jest nie tak. Dla przykładu, mam przed sobą 8-stronicowy dokument, który wygenerowałem przez docbook -> saxon -> FOP. Wyłącznie moje własne czcionki, 3 różne kroje. Wynik: 80 kB. 250 kB to jednak dużo, ale istotnie, jest to prawdopodobnie wynik dołączania czcionek, które nie wygląda mi na optymalne. |
|
|
19.02.2004, 09:55:10
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) |
A jak można za pomocą klasy FPDF wygenerować ciągły tekst? Bo mam w bazie danych pod polem typu 'text' i jak to wrzucam do PDF'a to mam to wszystko w jednej linii.
Oto kod:
|
|
|
19.02.2004, 10:11:37
|
|
Cytat A jak można za pomocą klasy FPDF wygenerować ciągły tekst? Bo mam w bazie danych pod polem typu 'text' i jak to wrzucam do PDF'a to mam to wszystko w jednej linii.
Użyj metody MultiCell()... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
5.03.2004, 10:45:14
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) |
Witam!
Czy istnieje taki konwerter który przerobiłby html na PDFa? Chodzi mi o możliwość dynamicznego tworzenia takich plików gdzie źródło pobierane jest z mySQL'a. Narazie udaje mi się jedynie umieścić kod źródłowy strony w PDFie, ale będę wdzięczny za informacje czy da się zinterpretować tego HTML'a i stworzyć ładnie wyglądający pliczek bez widocznych tagów. Z góry dziękuję za informacje. |
|
|
14.03.2004, 22:27:39
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) |
Pobaw się tym: http://www.hotscripts.com/Detailed/13301.html
-------------------- Krzysztof Wójcik
Zend Certified Engineer |
|
|
22.05.2004, 13:52:13
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) |
dobra tylko jak używać tego programu ttf2pt1??
-------------------- gg:5216061
Warsztat: Win XP HE | Apache - 2.0.49 | PHP - 5 RC | MySQL - 4.0.18 | Narzędzia: WinSyntax Artykyłu v0.2beta[b]lllllllllllllllllllllllll 100% |
|
|
22.05.2004, 20:39:16
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) |
Jeśli masz dostęp do shell_exec(); to PDFy bardzo łatwo wygenerować, niestety dziś już mało takich serwerów postaram się o tym napisać na php.pl - może ekipa doda jakby co - prv.
-------------------- Krzysztof Wójcik
Zend Certified Engineer |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.11.2024 - 00:22 |