Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Segregowanie po ID
Nidan23
post 20.05.2019, 21:23:34
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 97
Pomógł: 2
Dołączył: 26.04.2019

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Otóż tak, mam drobny problem, bo chciałbym, aby rekordy w tabeli były segregowane według kolumny "miejsce", ponieważ narazie w tabeli panuje syf, jednak nie wiem jak to zrobić.

Poniżej wklejam schemat tabeli, może on rozjaśni moją wypowiedź:


  1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `klan` (
  2. `miejsce` int(11) DEFAULT NULL,
  3. `liga` varchar(25) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  4. `poziom` int(11) DEFAULT NULL,
  5. `tag` varchar(10) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  6. `nick` varchar(25) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  7. `ranga` varchar(10) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  8. `donated` int(11) DEFAULT NULL,
  9. `received` int(11) DEFAULT NULL,
  10. `roznica` int(11) DEFAULT NULL,
  11. `puchary` int(11) DEFAULT NULL,
  12. `aktualizacja` varchar(100) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  13. `data` varchar(100) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL
  14. ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci;
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 20.05.2019, 21:27:57
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 463
Pomógł: 1495
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kolejność przechowywania rekordów w tabeli jest bez znaczenia.

Chcesz wyciągnąć uporządkowane dane, to zastosuj zapytanie z klauzulą ORDER BY.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 21.05.2019, 05:34:20
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 447
Pomógł: 170
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja proponuję abyś podszkolił się z podstaw zanim będziesz zabierał się za takie projekty.
Bo sortowanie, grupowanie i inne które są dla Ciebie ścianą będą Ci potrzebne wcześniej czy później.

Tutaj np. prosty kurs z SQL, https://www.codecademy.com/courses/learn-sql/
Możesz zapytania tworzyc bez potrzeby tworzenia dodatkowych plików i baz testowych na swoim serwerze.
Go to the top of the page
+Quote Post
Nidan23
post 21.05.2019, 07:09:10
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 97
Pomógł: 2
Dołączył: 26.04.2019

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Może trochę źle sformułowałem pytanie, nawet bardzo, bo mi chodziło czy w samej bazie danych można takie cudo uczynić.


Ale dzięki za pomoc smile.gif

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 21.05.2019, 08:58:18
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 682
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




Cytat(Nidan23 @ 21.05.2019, 07:09:10 ) *
Może trochę źle sformułowałem pytanie, nawet bardzo, bo mi chodziło czy w samej bazie danych można takie cudo uczynić.

No przeciez ci napisano: ORDER BY - to wlasnie sortuje w bazie


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Nidan23
post 21.05.2019, 11:24:06
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 97
Pomógł: 2
Dołączył: 26.04.2019

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Spokojnie Panie Moderatorze, zrozumiałem, jednak chciałem się obejść bez używania wyzwalacza bądź CronJoba.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 21.05.2019, 11:25:38
Post #7





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 682
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




Niespokojny moze jestes ty nie ja.

Cytat
jednak chciałem się obejść bez używania wyzwalacza bądź CronJoba.
Ke? A kto ci tutaj kaze uzywac wyzwalacza czy cronjoba? Nie rozumiesz co sie do ciebie pisze, cos sobie dopowiadasz i jeszcze wymyslasz ze ktos jest niespokojny. Cos przeoczylem? tongue.gif

Moze poprostu napisz co chcesz osiagnac tak naprawde a nie wymyslasz?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Nidan23
post 21.05.2019, 15:24:59
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 97
Pomógł: 2
Dołączył: 26.04.2019

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Ależ nie wymyślam. Chodzi mi o cykliczne segregowanie wyników, po każdej aktualizacji bądź wprowadzeniu, która to odbywa się co minutę, gdy wprowadziłem takie zapytanie do skryptu aktualizującego jako kolejną funkcję:

  1. SELECT * FROM klan ORDER BY miejsce ASC


To dostaję błąd. Poniżej wklejam link do SS z bazy żeby rozjaśnić.


https://poznanacademy.pl/baz.png
Go to the top of the page
+Quote Post
Lord
post 21.05.2019, 15:43:59
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 199
Pomógł: 29
Dołączył: 10.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. SELECT * FROM klan ORDER BY miejsce ASC


To wyniki ci sortuje w momencie kiedy masz taką potrzebę, to nie jest tak, że poprzestawia ci kolejność w tabeli "NA ZAWSZE" jak ci pisali wcześniej nie ma takiej potrzeby i jest to zbędne. Jak tak bardzo chcesz to kliknij w listingu na nagłówek miejsce w phpmyadmin i będziesz miał posortowane wg miejsca. Inna sprawa, że coś mi się wydaje, że nie masz kluczy ustawionych i chyba coś bardzo złego próbujesz zrobić, ale to tylko moje domysły smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Nidan23
post 21.05.2019, 16:29:35
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 97
Pomógł: 2
Dołączył: 26.04.2019

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Tyle zauważyłem biggrin.gif oba spostrzeżenia biggrin.gif , ale dobra, po problemie, jakoś przeżyje bez tego. Dzięki wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.08.2019 - 08:25