Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Segregowanie po ID
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Nidan23
Otóż tak, mam drobny problem, bo chciałbym, aby rekordy w tabeli były segregowane według kolumny "miejsce", ponieważ narazie w tabeli panuje syf, jednak nie wiem jak to zrobić.

Poniżej wklejam schemat tabeli, może on rozjaśni moją wypowiedź:


  1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `klan` (
  2. `miejsce` int(11) DEFAULT NULL,
  3. `liga` varchar(25) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  4. `poziom` int(11) DEFAULT NULL,
  5. `tag` varchar(10) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  6. `nick` varchar(25) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  7. `ranga` varchar(10) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  8. `donated` int(11) DEFAULT NULL,
  9. `received` int(11) DEFAULT NULL,
  10. `roznica` int(11) DEFAULT NULL,
  11. `puchary` int(11) DEFAULT NULL,
  12. `aktualizacja` varchar(100) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
  13. `data` varchar(100) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL
  14. ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci;
trueblue
Kolejność przechowywania rekordów w tabeli jest bez znaczenia.

Chcesz wyciągnąć uporządkowane dane, to zastosuj zapytanie z klauzulą ORDER BY.
Tomplus
Ja proponuję abyś podszkolił się z podstaw zanim będziesz zabierał się za takie projekty.
Bo sortowanie, grupowanie i inne które są dla Ciebie ścianą będą Ci potrzebne wcześniej czy później.

Tutaj np. prosty kurs z SQL, https://www.codecademy.com/courses/learn-sql/
Możesz zapytania tworzyc bez potrzeby tworzenia dodatkowych plików i baz testowych na swoim serwerze.
Nidan23
Może trochę źle sformułowałem pytanie, nawet bardzo, bo mi chodziło czy w samej bazie danych można takie cudo uczynić.


Ale dzięki za pomoc smile.gif

nospor
Cytat(Nidan23 @ 21.05.2019, 07:09:10 ) *
Może trochę źle sformułowałem pytanie, nawet bardzo, bo mi chodziło czy w samej bazie danych można takie cudo uczynić.

No przeciez ci napisano: ORDER BY - to wlasnie sortuje w bazie
Nidan23
Spokojnie Panie Moderatorze, zrozumiałem, jednak chciałem się obejść bez używania wyzwalacza bądź CronJoba.
nospor
Niespokojny moze jestes ty nie ja.

Cytat
jednak chciałem się obejść bez używania wyzwalacza bądź CronJoba.
Ke? A kto ci tutaj kaze uzywac wyzwalacza czy cronjoba? Nie rozumiesz co sie do ciebie pisze, cos sobie dopowiadasz i jeszcze wymyslasz ze ktos jest niespokojny. Cos przeoczylem? tongue.gif

Moze poprostu napisz co chcesz osiagnac tak naprawde a nie wymyslasz?
Nidan23
Ależ nie wymyślam. Chodzi mi o cykliczne segregowanie wyników, po każdej aktualizacji bądź wprowadzeniu, która to odbywa się co minutę, gdy wprowadziłem takie zapytanie do skryptu aktualizującego jako kolejną funkcję:

  1. SELECT * FROM klan ORDER BY miejsce ASC


To dostaję błąd. Poniżej wklejam link do SS z bazy żeby rozjaśnić.


https://poznanacademy.pl/baz.png
Lord
  1. SELECT * FROM klan ORDER BY miejsce ASC


To wyniki ci sortuje w momencie kiedy masz taką potrzebę, to nie jest tak, że poprzestawia ci kolejność w tabeli "NA ZAWSZE" jak ci pisali wcześniej nie ma takiej potrzeby i jest to zbędne. Jak tak bardzo chcesz to kliknij w listingu na nagłówek miejsce w phpmyadmin i będziesz miał posortowane wg miejsca. Inna sprawa, że coś mi się wydaje, że nie masz kluczy ustawionych i chyba coś bardzo złego próbujesz zrobić, ale to tylko moje domysły smile.gif
Nidan23
Tyle zauważyłem biggrin.gif oba spostrzeżenia biggrin.gif , ale dobra, po problemie, jakoś przeżyje bez tego. Dzięki wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.