Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php/serwery]Jak długo są przechowywane pliki tmp z uploadu?, Czyli pytania dotyczące formularzy z uploadem plików
piotr94

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Wykonuję mini-galerię zdjęć do pewnego większego projektu i w formularzu z wieloma innymi polami są przesyłane m.in. pliki z obrazkami. I teraz pojawia się problem. Mianowicie mamy następujące sytuacje:
a) formularz jest wypełniony poprawnie, następuje poprawny zapis do bazy danych, zdjęcia są przenoszone z katalogu tymczasowego serwera do docelowego i następują dalsze działania
(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) formularz jest błędnie wypełniony i trzeba go wyświetlić poprawnie lub z powodu innego błędu trzeba wyświetlić go ponownie
i teraz w sytuacji (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) mam mały zgryz co zrobić ze zdjęciami, ponieważ nie chcę kazać użytkownikowi ponownie ich ładować przez formularz.
Idealnym rozwiązaniem byłoby zapisanie w sesji nazw tymczasowych i późniejsze korzystanie z plików tymczasowych, którymi zarządza serwer. i tu moje pierwsze pytanie:
Jak długo serwer przechowuje pliki tymczasowe z uploadu i od czego zależą ewentualne ustawienia tych opcji?
Ewentualnie:
Czy macie jakieś inne sugestie dot. rozwiązania tej kwestii ze zdjęciami? Robić jakiś dodatkowy cyklicznie czyszczony katalog ze zdjęciami i w przypadku porzucenia formularza usuwać zdjęcia?
Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 30.09.2025 - 10:42