Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/serwery]Jak długo są przechowywane pliki tmp z uploadu?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotr94
Witam!
Wykonuję mini-galerię zdjęć do pewnego większego projektu i w formularzu z wieloma innymi polami są przesyłane m.in. pliki z obrazkami. I teraz pojawia się problem. Mianowicie mamy następujące sytuacje:
a) formularz jest wypełniony poprawnie, następuje poprawny zapis do bazy danych, zdjęcia są przenoszone z katalogu tymczasowego serwera do docelowego i następują dalsze działania
cool.gif formularz jest błędnie wypełniony i trzeba go wyświetlić poprawnie lub z powodu innego błędu trzeba wyświetlić go ponownie
i teraz w sytuacji cool.gif mam mały zgryz co zrobić ze zdjęciami, ponieważ nie chcę kazać użytkownikowi ponownie ich ładować przez formularz.
Idealnym rozwiązaniem byłoby zapisanie w sesji nazw tymczasowych i późniejsze korzystanie z plików tymczasowych, którymi zarządza serwer. i tu moje pierwsze pytanie:
Jak długo serwer przechowuje pliki tymczasowe z uploadu i od czego zależą ewentualne ustawienia tych opcji?
Ewentualnie:
Czy macie jakieś inne sugestie dot. rozwiązania tej kwestii ze zdjęciami? Robić jakiś dodatkowy cyklicznie czyszczony katalog ze zdjęciami i w przypadku porzucenia formularza usuwać zdjęcia?
Z góry dziękuję za wszystkie porady.
cycofiasz
"The file will be deleted from the temporary directory at the end of the request if it has not been moved away or renamed. "
Najlepiej skopiuj je do jakiegoś pośredniczącego katalogu i go oczyszczać cronem (względem daty utworzenia pliku)
tehaha
ja to rozwiązuje tak:
- mam folder temp na tymczasowe pliki z uploadu, gdzie tworzę jakiś unikalny folder tymczasowy o nazwie unikalnego haszu, ewentualnie nazwa ID użytkownika, jeżeli to zalogowany użytkownik robi, zależy od sytuacji
- nazwę, rozmiar i rozszerzenia zapisuje w sesji i przy ponownym wyświetleniu formularza zamiast pole input/file pokazuję już nazwę i rozmiar pliku i obok link usuń na wypadek gdyby użytkownik się pomylił/rozmyślił
- jeżeli wszystko poprawnie wypełnił i formularz może iść dalej -> pliki są przetwarzane/skalowane i umieszczane w docelowym folderze a folder tymczasowy zostaje usunięty
piotr94
Dzięki za rady, właśnie też wpadłem na taki pomysł. Co do czyszczenia w przypadku "porzucenia formularza" to skrypt i tak będzie używał cron'a, więc dodam po prostu zadanie czyszczenia plików, które nie zostały przeniesione max. 12h od uploadu.
jackraymund
może zrób tak jak imageshack
gdy jest już plik o takiej samej nazwie to zmieniaj nazwe np. dodając na końcu cyfre
piotr94
Sama sprawa nadawania nazw plikom to już dla mnie nie problem ;-)
Czyszczenie ma zapobiegać namnażaniu się na serwerze niepotrzebnych zdjęć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.