![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki temat jak wygląda sprawa pobierania z ogólnie dostępnych serwisów stron www za pomocą skryptu php ( a więc wybranych selektywnie i w dużej ilości np. 200, a więc występuje tu zapytanie do serwera 200 razy o różne strony a nie tą samą i raz na jakiś czas). Oczywiście jeżeli się nie zabezpieczyli i zwracają w odpowiedzi skryptu treść strony www a nie puste strony, raz tak miałem). Pobieram i zapisuje aby wydobyć informacje zawarte na wielu stronach serwisu aby szybciej i lepiej przeglądać dane na własny użytek. Czy pobieranie takie jest legalne?. Jeżeli tak to: - czy coś zmienia jak na stronie www jest w tym stylu ze treść, grafika, znaki towarowe ..itp. podlegają ochronie - tylko na własny użytek czy niekoniecznie Pozdrawiam Mietek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem ze są programy takie jak HTTrack Website Copier i inne które zapisują strony internetowe do pliku.
Interesowało mnie to czy można zgodnie z prawem: 1) pobrać i zapisać" w taki sposób (niezależnie czy jest w treści "Wszelkie prawa zastrzeżone..." lub "... bez pisemnej zgody autora"). 2) pobrać z plików pewne fragmenty treści i umieścić w zestawieniu jakiego nie ma w serwisie (np. wszystkie modele i ich parametry). Czy takie zestawienie to mogę zrobić tylko dla siebie czy mogę udostępnić innym np. w Internecie. I czy zależne to jest również od tego czy było w treści "Wszelkie prawa zastrzeżone...","... bez pisemnej zgody autora. Na odpowiedzi: 2. Jeśli coś jest na stronie ogólnodostępnej to znaczy ze możesz to obejrzeć i przeczytać. nie poruszałem problemu 'obejrzenia i przeczytania' tylko 'automatycznego pobrania przez skrypt php'. 3. Nie możesz korzystać z dostępnych tam treści bez zgody autorów Nie wiem jak rozumieć 'korzystać' w kontekście mojego pytania. Są serwisy które pobierają z innych np. kursy walut. To mam rozumieć mają zgodę autora i dostają od niego surowe dane albo zgodę aby sami 'wydobyli' co ich interesuje z jego strony internetowej lub czytają i wklepują na klawiaturze ?. Jeżeli znaczyły one coś innego to nie zrozumiałem. Pozdrawiam Mietek Ten post edytował m_2011 28.05.2012, 12:49:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem ze są programy takie jak HTTrack Website Copier i inne które zapisują strony internetowe do pliku. Interesowało mnie to czy można zgodnie z prawem: 1) pobrać i zapisać" w taki sposób (niezależnie czy jest w treści "Wszelkie prawa zastrzeżone..." lub "... bez pisemnej zgody autora"). nie poruszałem problemu 'obejrzenia i przeczytania' tylko 'automatycznego pobrania przez skrypt php'. To nie ma znaczenia jakim programem/skryptem masz dostęp do zawartości materiału. Chyba że są to wyspecjalizowane programy/strony jak np. serwis allegro gdzie np. podbijanie aukcji automatem, nie korzystając z ich API, jest zabronione. Są serwisy które pobierają z innych np. kursy walut. To mam rozumieć mają zgodę autora i dostają od niego surowe dane albo zgodę aby sami 'wydobyli' co ich interesuje z jego strony internetowej lub czytają i wklepują na klawiaturze ?. Kursy walut to lekko chybiony przykład, bo nikt nie pobiera ich na partyzanta, tylko są do tego przygotowane odpowiednie pliki XML, np. na stronach NBP, tak samo jest z prognozą pogody. thek - a jak prawo przedruku ma się do tego: Cytat 2) pobrać z plików pewne fragmenty treści i umieścić w zestawieniu jakiego nie ma w serwisie (np. wszystkie modele i ich parametry). Czyli wystarczy podać informacje w stylu "inspirowane zestawieniem ze storny xxxx.com", biorąc pod uwagę ogólnodostepność ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 08:03 |