Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> pobieranie stron internetowych - legalność
m_2011

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Mam taki temat jak wygląda sprawa pobierania z ogólnie dostępnych serwisów stron www
za pomocą skryptu php ( a więc wybranych selektywnie i w dużej ilości np. 200, a więc występuje tu zapytanie do serwera 200 razy
o różne strony a nie tą samą i raz na jakiś czas).
Oczywiście jeżeli się nie zabezpieczyli i zwracają w odpowiedzi skryptu treść strony www a nie puste strony, raz tak miałem).
Pobieram i zapisuje aby wydobyć informacje zawarte na wielu stronach serwisu aby szybciej i lepiej przeglądać dane na własny użytek.
Czy pobieranie takie jest legalne?.
Jeżeli tak to:
- czy coś zmienia jak na stronie www jest w tym stylu ze treść, grafika, znaki towarowe ..itp. podlegają ochronie
- tylko na własny użytek czy niekoniecznie

Pozdrawiam
Mietek
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Crozin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

O ile pod danym materiałem nie stwierdzono inaczej, np. informując, że dany materiał jest dostępny na licencji XYZ, to tenże materiał jest chroniony bardzo restrykcyjnymi prawami autorskimi. Oznacza to, że jak najbardziej możesz go pobrać (nie ma żadnej różnicy pomiędzy pobraniem danych przez przeglądarkę i skrypt PHP - robią to tak samo), magazynować i przetwarzać na użytek własny, jednak z publicznym wykorzystaniem w Internecie jest już inaczej. Nie możesz od tak przekopiować całości tekstu i dodać na końcu źródło: abc. Bez zgody autora możesz co najwyżej umieścić fragmenty (prawo cytatu) danego materiału.

Ten post edytował Crozin 28.05.2012, 12:50:42
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 01:39