![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy istnieje jakiś sposób by połączyć się przez netbeans z serwerem ftp i otworzyć plik do edycji? Znalazłem wtyczkę: http://plugins.netbeans.org/PluginPortal/f...?pluginid=13195, i po zainstalowaniu nadal nie wiem jak się połączyć z ftp. Zauważyłem w Narzędzia opcje Servers ale po kliknięciu Add servers wyskakuje taki komunikat: Bardzo proszę o pomoc. Ten post edytował webmaniak 27.01.2011, 15:11:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na google masz całe mnóstwo tutoriali, ale dobra napiszę po krótce a resztę musisz sobie doczytać:
1. Na serwerze SVN tworzysz jakieś repozytorium, czyli miejsce gdzie będzie trzymany Twój projekt. 2. U siebie na kompie tworzysz jakiś projekt. 3. Ten projekt na Twoim kompie wrzucasz do SVN'a. Polecenie Import. 4. Teraz żeby wszystko działało, musisz pobrać ten projekt z SVN(z repo) za pomocą polecenia Checkout. I tak oto na dysku powstaje tzw. kopia robocza, na której będziesz pracował i która jest odzwierciedleniem tego co jest w repo. Checkout robisz tylko pierwszy raz. Potem jeśli chcesz pobrać aktualną wersję z serwera robisz Update. Update powinno się robić zawsze przed przystąpieniem do pracy nad projektem, aby mieć zawsze aktualną wersję w kopii roboczej. No chyba, że tylko Ty korzystasz z SVN to nie musisz, bo przecież sam wiesz kiedy coś zmieniałeś a kiedy nie. 5. Jeśli wprowadziłeś jakieś zmiany w kopii roboczej, wypadało by to wrzucić do repozytorium(Commit), aby inni użytkownicy też widzieli Twoje zmiany w projekcie. Czyli podsumowując 'serwer svn' jest takim centralnym miejscem gdzie trzymane są projekty w tak zwanych repozytoriach. Każdy programista może wrzucić do takiego projektu swój kod aby inni mogli zrobić update i mieć cały czas aktualną wersję projektu. Cytat Na serwerze mam zainstalowane wszystko, prócz tego sliksvn Slik to jest klient SVN, ty musisz mieć tam zainstalowany serwer SVN.A może najpierw zainstaluj sobie serwer SVN na swoim kompie (chyba jako moduł Apacha można) i poćwicz sobie importy, checkouty, commity, updaty itd. Ten post edytował kaem 17.12.2011, 15:05:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 21:07 |