Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netbeans a FTP
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
webmaniak
Witam,
czy istnieje jakiś sposób by połączyć się przez netbeans z serwerem ftp i otworzyć plik do edycji? Znalazłem wtyczkę: http://plugins.netbeans.org/PluginPortal/f...?pluginid=13195, i po zainstalowaniu nadal nie wiem jak się połączyć z ftp. Zauważyłem w Narzędzia opcje Servers ale po kliknięciu Add servers wyskakuje taki komunikat:

Bardzo proszę o pomoc.
Fantazyn
Nie wiem co zainstalowałeś ale to co próbujesz zrobić to dodać server aplikacji do Javy : ).
Netbeans już od dawna ma w sobie klienta FTP:

http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/ftp_support_added

Tak w skrócie u mnie to wygląda tak, prawym przyciskiem na projekt PHP -> "Set Configuration" -> "Customize" -> "Run Configuration" -> "Run As" -> "Remote Web Site (FTP, SFTP)".

Powodzenai
webmaniak
Dziękuję za szybką odpowiedź. Zrobiłem jak napisałeś, utworzyłem nowy projekt, skonfigurowałem nowe połączenie, test połączenia wyszedł pomyślnie, jednak jak dam OK to nadal nie widzę plików z serwera w żadnym oknie(Projects, Files). Określiłem nawet ścieżkę na /var/www/html/, a także inne i nadal nie wiem czemu ale te pliki nie są dla mnie widoczne. W jakim oknie powinny one byćquestionmark.gif
Eh, na tej stronie jest wyraźnie rozwiązanie, odpowiedź na moje obecne pytanie.
Fantazyn
W zakładce "Run Configuration" upewnij się, że masz "Upload Directory" dobrze ustawiony (prawdopodobnie powinno być puste okno - tak żeby wskazywało na główny katalog ftp'a).

A okno co chcesz ściągnąć pojawia się jak klikasz na rozwiniętym projekcie "Source Files", prawym przyciskiem myszy i "Download". Wtedy czekasz dłuższą chwilę (Netbeans przegląda wszystkie pliki na serwerze), potem zaznaczasz co chcesz ściągnąć ... i ściągasz : ).
webmaniak
Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Podczas pobierania wyskakiwały mi jakieś błędy-zaznaczyłem żeby pobrało wszystkie pliki i foldery z listy, ale nie pobrało, zatrzymało się przy 79%, a co najgorsze chwile później serwer padł. Więc na dziś niestety koniec, jutro go uruchomię i ponownie się spróbuję połączyć, a jeśli będą wyskakiwać nadal błędy to napiszę. Jeszcze raz dziękuję.
krzysztof_kf
Witam mam ten sam problem z wyświetlaniem zawartości FTP po połączeniu mimo połączenie nie wyświetla plików z ftp chodzi mi głównie o edytowanie tylko i wyłącznie plików po przez NetBeans na serwerze zewnętrznym .
webmaniak
Witam, odnowię nieco temat, Netbeans jest świetny, ale no właśnie... jedno ale, FTP jest niedoskonałe. Czy da się zainstalować jakiś plugin który sprawi że po włączeniu Netbeans ftp automatycznie pobierze mi pliki które zostały w międzyczasie zmienione? Oczywiście ze wcześniejszą informacją? Jeśli nie to czy jest jakiś inny edytor z taką możliwością? Ważne żeby był darmowy, ale jeśli ktoś zna jakiś płatny to też proszę o napisanie(wiem że phpdesigner ma to co potrzebuję).
kaem
@webmaniak, a może lepiej użyć SVN? I np. co jakiś czas ręcznie albo automatycznie np.cronem updatetujesz pliki z svn do katalogu ftp z projektem.
webmaniak
No ale właśnie czytam teraz trochę o svn, z wysyłką plików nie mam kłopotu, tylko chodzi mi głównie żeby jak włączę netbeans to żebym widział że ktoś inny dopisał coś do pliku. Bo nawet jeśli przez jakiś czas będę robił lokalnie i wrzucę później na serwer, to druga osoba nie będzie też widziała zmian, bo włączy netbeans, zapomni dać donwload i będzie zmieniała coś co może już jest zmienione smile.gif-nie dawno sam tak zrobiłem, dlatego szukam sposobu na zapomnienie właśnie o pobraniu aktualnych plików z serwera. Czy zespoły projektowe opierają się właśnie na SVN, czy jest na to inny sposób?
Edit:
Czytam o tym SVN i wygląda na to że to jakieś rozwiązanie, jeśli ktoś zna jakąś stronkę z konfiguracją pod netbeansa to bardzo poproszę, ja jeszcze szukam smile.gif
kaem
Do Netbeansa jest plugin SVN. Tutaj masz wszystko opisane. Ważne dwie rzeczy jeśli używasz 64-bitowego systemu operacyjnego w szczególności Win7
1. Musisz zainstalować SlikSVN i podać do jego pliku .exe ścieżkę w opcjach Netbeansa (jeśli jest to system 64-bitowy)
2. Musisz wyłączyć indeksowanie plików dla katalogu do którego chcesz zrobić checkout projektu, bo będziesz miał błędy. (jeśli jest to Win7 i chyba Vista. Nie wiem jak wygląda sprawa w Linuxach)
Trochę mi zajęło rozkminienie tego, gdy przesiadłem się z XP na Win7 64-bit, może komuś pomoże.

Oczywiście w Netbeansa masz wbudowanego klienta. Musisz też gdzieś zainstalować sobie serwer SVN, na którym będą trzymane repozytoria z projektami.
Cytat
Czy zespoły projektowe opierają się właśnie na SVN, czy jest na to inny sposób?

Głównie SVN, ewentualnie Github. Ale podejrzewam, że na Twoje potrzeby SVN aż nadto wystarczy.
webmaniak
Na moje potrzeby to SVN to za dużo smile.gif. Co do tych podpowiedzi. Mam system 64-bit, win7, instalowałem nawet tego slika, korzystałem z porad z tej strony:
http://blog.kamil-biela.pl/2009/10/svn-i-netbeans/
ale tam jest napisane żeby po zainstalowaniu wpisać:
svn log http://svn.symfony-project.org/branches/1.0/LICENSE
ale u mnie jest w tym momencie błąd, zapewne dlatego że pewnie ten tutek był robiony kilkanaście miesięcy wcześniej. Jednak mam problem z tym checkout, gdzie to się robi? ja nie widzę tego okna co jest na tej stronie netbeansa pokazane, nie wiem czy jestem ślepy, czy nie wiem gdzie. Można prosić o jakiś screen? Bo wybieram Opcje->rózne->versioning->subversion i nie widzę możliwości wyboru tego checkout. używam netbeansa 7.0.1 Nie wiem jak wyłączyć to indeksowanie, szukałem w google, ale widzę wyłączenie indeksowania dla całego dysku, no chyba że inaczej się nie da.
kaem
W tools->options->miscellaneus->versioning tam gdzie masz subversion musisz podać scieżkę do katalogu bin gdzie jest .exe SlikSVN. A checkout projektu robisz w menu Team->checkout. Oczywiście jak już pisałem, wcześniej musisz zainstalować do Netbeansa plugin Subversion. A indeksowanie katalogu wyłączasz w explorerze -> prawy klik na katalogu -> właściwości i tam poszukaj
webmaniak
Eh, człowiek się bierze za php i svn, a prostych rzeczy nie umie, indeksowanie oczywiście znalazłem, dziękuję, ten checkout też. Mam jeszcze ostatnie pytanie, jak zrobić tak żebym ten checkout zrobił na serwer zdalny, bo tam pojawia się przycisk z konfiguracją proxy, muszę zainstalować na serwerze serwer proxy? nie znam się na proxy, więc będę wdzięczny za podpowiedź, patrzyłem na jakieś serwery proxy, ale nie wiem czy trzeba to zainstalować i skonfigurować a później u siebie to skonfigurować? Serwer mam na windows 2008 R2. Oczywiście tam też wszystko zainstalowałem.
kaem
Hmm ale czekaj. Checkout robisz z serwera do swojej kopii roboczej a nie na serwer. Jeśli wrzucasz jakieś nowy projekt do SVN (co jest oczywiście pierwszym krokiem pracy z SVN - nie liczac zainstalowania i skonfigurowania serwera SVN) to robisz wtedy Import.
A co do proxy, ja nigdy tam nic nie ustawiałem i ty pewnie też nie musisz. Proxy to taki serwer pośredni między twoim kompem a z serwerem z którym się łączysz. Po za szczególnymi przypadkami raczej nic się tam nie ustawia. Wystarczy url do repozytorium SVN, login i hasło.
Rozumiem, że na tym zdalnym serwerze z windows 2008 R2 zainstalowałeś już serwer SVN ?
webmaniak
Na serwerze mam zainstalowane wszystko, prócz tego sliksvn, ale to kwestia chwili. Chodzi mi po prostu że projekt chce robić u siebie, bez łączenia się z serwerem. Czyli muszę na serwerze wszystko robić, a później ten checkout? Nie za bardzo rozumiem chyba logikę działania tego SVN closedeyes.gif
kaem
Na google masz całe mnóstwo tutoriali, ale dobra napiszę po krótce a resztę musisz sobie doczytać:
1. Na serwerze SVN tworzysz jakieś repozytorium, czyli miejsce gdzie będzie trzymany Twój projekt.
2. U siebie na kompie tworzysz jakiś projekt.
3. Ten projekt na Twoim kompie wrzucasz do SVN'a. Polecenie Import.
4. Teraz żeby wszystko działało, musisz pobrać ten projekt z SVN(z repo) za pomocą polecenia Checkout. I tak oto na dysku powstaje tzw. kopia robocza, na której będziesz pracował i która jest odzwierciedleniem tego co jest w repo. Checkout robisz tylko pierwszy raz. Potem jeśli chcesz pobrać aktualną wersję z serwera robisz Update. Update powinno się robić zawsze przed przystąpieniem do pracy nad projektem, aby mieć zawsze aktualną wersję w kopii roboczej. No chyba, że tylko Ty korzystasz z SVN to nie musisz, bo przecież sam wiesz kiedy coś zmieniałeś a kiedy nie.
5. Jeśli wprowadziłeś jakieś zmiany w kopii roboczej, wypadało by to wrzucić do repozytorium(Commit), aby inni użytkownicy też widzieli Twoje zmiany w projekcie.

Czyli podsumowując 'serwer svn' jest takim centralnym miejscem gdzie trzymane są projekty w tak zwanych repozytoriach. Każdy programista może wrzucić do takiego projektu swój kod aby inni mogli zrobić update i mieć cały czas aktualną wersję projektu.
Cytat
Na serwerze mam zainstalowane wszystko, prócz tego sliksvn
Slik to jest klient SVN, ty musisz mieć tam zainstalowany serwer SVN.

A może najpierw zainstaluj sobie serwer SVN na swoim kompie (chyba jako moduł Apacha można) i poćwicz sobie importy, checkouty, commity, updaty itd.
webmaniak
Dziękuję za cierpliwość i wytłumaczenie wszystkiego jak należy, wszystko działa, w sumie robiłem podobnie na początku, tylko że nie wiedziałem dlaczego, robiłem metodą prób i błędów, ale przy kopiowaniu nazwy z visual svn wpisywało pełną nazwe komputera, dlatego miałem błąd, wystarczy usunąć tą nazwe i jest ok. Dziękuję jeszcze raz za Twoją pomoc.
Koriolan
Mam problem z wysyłaniem pliku na FTP.
Połączenie jest ustawione, jak dam test połączenia to jest ok.
Ustawiłem tak, żeby wysyłał plik po save.
Jak zmienię jakiś plik źródłowy to nawiązuje połączenie i :
- jak jest tryb pasywny to stoi po komendzie PASS.
Jak nie daję to po komendzie CWD.

Pojawia się komunikat o błędzie ... Okienko w którym pisze by sprawdzić czy firewall Windy nie blokuje JDK ...
ale ustawiałem to na firewallu - włączyłem wszystko co dotyczyło javy ..

ale błąd dalej się pojawia.

Nie wiecie co pogrzebać ?

Win 7, NetBeans 7.1
( inny klient ftp dostaje się tam bez problemu)

Poradziłem sobie z tym.
Problem jest w sumie opisany w komentarzach do tego błędu w NetBeans 7.1.
Problem jest z zaporą win 7 i JDK. Próbowałem przepuścić JDK przez nią ale mi się nie udało.
Wyłączyłem zaporę i poszło... więc normalnie :
Zmieniłem zaporę na comodo i problem znikł.
webmaniak
Odświeżam temat, mam bowiem problem z FTP w Netbeans. Mianowicie projekt mam na serwerze zdalnym, czasem- a ostatnio coraz częśćiej pojawia mi się komunikat że nie udał się upload plików, z pytaniem czy anulować upload przy zapisie pliku. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, sądziłem że to może wina tego że mam Netbeansa z edytorem java, bo wtedy to się nasililo, jednak odinstalowałem netbeansa, zainstalowałem samo php i nadal to samo, zmieniłem netbeansa na 7.1.2 i nadal to samo, obecnie mam 7.1.1. Czasem te komunikaty są wnerwiające, bo daje zapis a tu mi komunikat że upload się nie udał. Moje pytanie jest proste: czy ktoś z Was też miał taki problem z Netbeansem? jeśli tak to jak sobie z tym poradzić? Przy następnym takim komunikacie wrzuce screen dla lepszego zobrazowania problemu.
Zgodnie z obietnicą zamieszczam screen:

Oczywiście wiem co ten komunikat oznacza ale on się powtarza od czasu do czasu. Jednym razem wszystko jest ok, a innym ten błąd występuje.

Pomoże ktoś? Nie miał nikt podobnego problemu? To kwestia antywirusa?-używam comodo internet security, jak zainstalowałem samego antivirusa to zapora windows blokowała mi jdk. Proszę chociaż o jakąś sugestię.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.