![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Byłoby to bardzo pożądane jak dla mnie, jak wiadomo zawiść ludzka nie zna granic, czasami chciałbym by ktoś mi, lub ja komuś mógł wpłacić bez konieczności wymieniania się danymi, oczywiście w bazie serwisu były by te dane i w razie oszustwa były by podejmowane odpowiednie kroki, myślę że wielu by było zadowolonych gdyby znaleźli serwis naprawdę dbający o jakąś prywatność a nie "dane trochę poufne" jak teraz.
Niezależnie czy jest to bank, czy portfel elektroniczny, chciałbym móc poczytać o czymś pozwalającym na zachowanie poufności, wielu ludzi pewnie również, nie każdy jest fanem dawania siebie podglądać jak na facebooku, a to coś gorszego, bo pozwala się podglądać najbardziej intymną sferę ![]() Znalazłem niedawno Bitcoin - ktoś testował? Ale niepokoi mnie to że mają tam "walutę niezależną od realnych", więc wolałbym coś raczej typu paypal, ale z zakryciem danych nadawcy, lub odbiorcy jeśli tego sobie nie życzy. Znacie inne podobne serwisy? Może masz jakieś własne doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. Ten post edytował Tho 17.11.2011, 22:49:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale obracasz kota ogonem. Nie wiem skąd twoje wnioski że jestem łatwowierny skoro napisałem wyraźnie że dla mnie moje imię, nazwisko czy adres zamieszkania nie jest czymś co można ukrywać bo ktoś to wykorzysta. No i jak może to wykorzystać? Powie całemu światu gdzie mieszkasz? I co w związku z tym? Jakieś realne zagrożenia dostrzegasz? A co z konsultantami chociażby online którzy podają swoje dane? Co z konsultantami z którymi rozmawiasz przez telefon? Co z kasjerkami w sklepie? Głupoty wymyślacie. Chcecie być anonimowi, tak żebyście tylko wy wiedzieli jak macie na imię, to życzę powodzenia i zamknięcia się gdzieś w jakiejś piwnicy
![]() Również nigdzie nie napisałem że nie należy dbać o prywatność. Jak i nigdy nikomu nic takiego nie wspomniałem, jedynie mówię że według mnie to obłuda myśleć że można być anonimowym czy że nasze dane zawsze będą bezpieczne. Swoje domysły i pseudo psychoanalizę zostaw dla siebie. To czy chcesz chronić dane użytkownika czy nie, ma znaczenie tylko dla twojej świadomości, bo każdy właściciel strony internetowej ma takie prawo i obowiązek chronić te dane i są od tego odpowiednie paragrafy. Dalszą rozmowę uważam za bezsensowną, bo jak widać lepiej wiesz co myślę niż ja sam. Podsumowując - nie ma takiej płatności gdzie ktoś nie trzyma jakichkolwiek twoich danych. Zawsze będzie to jakiś adres ip, jakiś numer telefonu, dane osobowe i tym podobne. Bezsensu jest też myślenie że to jest niepotrzebne. Przykład: kupujesz coś na allegro, skąd sprzedawca ma wiedzieć jaki masz adres zamieszkania? Płacąc przelew w banku przecież mogłeś pomylić numer konta, lub nawet kasjerka w banku mogła go pomylić (raz znajomy miał taką sytuacje, płacił wówczas za samochód który kupił i była to spora gotówka) i co wtedy jeżeli twoje dane będą fałszywe? Masz po kasie. Widzę tylko kilka powodów dla których można by nie podawać swoich danych: - wstydzimy się swojego imienia, przykładowo mój sąsiad nazywa się Euzebiusz, jego żona dowiedziała się jak ma na imię dopiero na ślubie, jak zostało odczytane - śmieszne, ale tacy są ludzie. - boisz się że ktoś będzie wiedział jak się nazywasz i jeszcze na publicznym forum wyjawi twoje imię! - obawiasz się że sprzedawca u którego kupiłeś akumulator wykorzysta twoje imię do napisania w newsie statystyk że 25 Romanów kupiło u niego akumulator. Dla mnie to trochę dziecinada i obłuda że ktoś coś strasznego z moim imieniem/nazwiskiem zrobi. Inną rzeczą są numery kart, bo z tym już ktoś może zrobić coś co nam zaszkodzi. EOT. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No i jak może to wykorzystać? Powie całemu światu gdzie mieszkasz? I co w związku z tym? Jakieś realne zagrożenia dostrzegasz? A co z konsultantami chociażby online którzy podają swoje dane? Co z konsultantami z którymi rozmawiasz przez telefon? Co z kasjerkami w sklepie? Co w związku z tym? Mściwość i zawiść czai się w różnych ludziach, niczego nie można przewidzieć. Co z konsultantami i kasjerami w sklepie, no chyba żartujesz! Czy przypominasz sobie by jakikolwiek z nich podał Ci kiedyś coś więcej niż swoje imie(czasem z nazwiskiem). Przejdź się do sklepu, bo widzę że chyba dawno nie byłeś, spytaj się kasjerki gdzie mieszka, by podała Ci swój numer telefonu, adres, pesel(wszystko naraz, tak jak twierdzisz że lubisz rozpowiadać) to albo weźmie cię za niegroźnego zboczeńca tylko zrobi dziwną minę, albo oskarży cię o molestowanie i zadzwoni po policję! Pokolenie facebooka nie wie co robi... Pomyśl o tym zamiast bez zastanowienia popisywać się swoją naiwnością i tym jaki to ty "jawny" jesteś i naiwnie ufny. Pozdrawiam. Ten post edytował Tho 19.11.2011, 14:35:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 22:45 |