![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Byłoby to bardzo pożądane jak dla mnie, jak wiadomo zawiść ludzka nie zna granic, czasami chciałbym by ktoś mi, lub ja komuś mógł wpłacić bez konieczności wymieniania się danymi, oczywiście w bazie serwisu były by te dane i w razie oszustwa były by podejmowane odpowiednie kroki, myślę że wielu by było zadowolonych gdyby znaleźli serwis naprawdę dbający o jakąś prywatność a nie "dane trochę poufne" jak teraz.
Niezależnie czy jest to bank, czy portfel elektroniczny, chciałbym móc poczytać o czymś pozwalającym na zachowanie poufności, wielu ludzi pewnie również, nie każdy jest fanem dawania siebie podglądać jak na facebooku, a to coś gorszego, bo pozwala się podglądać najbardziej intymną sferę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) sferę dochodów. Znalazłem niedawno Bitcoin - ktoś testował? Ale niepokoi mnie to że mają tam "walutę niezależną od realnych", więc wolałbym coś raczej typu paypal, ale z zakryciem danych nadawcy, lub odbiorcy jeśli tego sobie nie życzy. Znacie inne podobne serwisy? Może masz jakieś własne doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. Ten post edytował Tho 17.11.2011, 22:49:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prywatność to też obłuda. Numer telefonu to wystarczy mieć znajomego w odpowiedniej sieci. Przykładowo mam znajomą która pracuje w wydziale komunikacji, szukam kogoś a mam tylko numery tablic jeden telefon i mam dane osoby na które są zarejestrowane tablice. Póki co powiedziała że jakbym potrzebował to mogę się pytać, a nie potrzebuje i potrzebować nie będę. Znajomości to jest jedna kwestia, drugą są pieniądze i prawdę mówiąc im więcej ich masz, tym łatwiej dostać pożądane dane. Także według mnie anonimowość jak i prywatność to obłuda. Co z tego że dana firma trzyma twoje dane i nikomu ich nie przekazuje, skoro mogą mieć włam (ostatnim czasy sony - dużo danych poleciało; czy też steam - dane łącznie z numerami kart). Już nie mówiąc o wielu wielu innych przypadkach. Prywatność jest średnio możliwa, musiałbyś mieszkać na bezludnej wyspie.
Osobiście mam po części wywalone w tym temacie, zarówno jeżeli chodzi o prywatność jak i o anonimowość. Gdzieniegdzie udostępniam swoje dane, nie pełne (w sensie pesel/nr dowodu itp, ale imię, nazwisko, adres może znaleźć każdy), nie udostępniam ich na żadnych portalach społecznościowych bo z takich nie korzystam. A te dane nawet jeżeli ktoś sobie weźmie to w sumie nie przychodzi mi nic do głowy co by z nimi mógł zrobić, co najwyżej mnie odwiedzić osobiście. Nie mam nic do ukrycia, spamu jako takiego nie dostaje, więc mi to lata, czy muszę podać swoje imię czy nazwisko i kto co z tym zrobi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 06:10 |