![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Byłoby to bardzo pożądane jak dla mnie, jak wiadomo zawiść ludzka nie zna granic, czasami chciałbym by ktoś mi, lub ja komuś mógł wpłacić bez konieczności wymieniania się danymi, oczywiście w bazie serwisu były by te dane i w razie oszustwa były by podejmowane odpowiednie kroki, myślę że wielu by było zadowolonych gdyby znaleźli serwis naprawdę dbający o jakąś prywatność a nie "dane trochę poufne" jak teraz.
Niezależnie czy jest to bank, czy portfel elektroniczny, chciałbym móc poczytać o czymś pozwalającym na zachowanie poufności, wielu ludzi pewnie również, nie każdy jest fanem dawania siebie podglądać jak na facebooku, a to coś gorszego, bo pozwala się podglądać najbardziej intymną sferę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) sferę dochodów. Znalazłem niedawno Bitcoin - ktoś testował? Ale niepokoi mnie to że mają tam "walutę niezależną od realnych", więc wolałbym coś raczej typu paypal, ale z zakryciem danych nadawcy, lub odbiorcy jeśli tego sobie nie życzy. Znacie inne podobne serwisy? Może masz jakieś własne doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. Ten post edytował Tho 17.11.2011, 22:49:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przypadku paypala te dane również są przesyłane, jedyne czego nie dostaniesz od paypala to numeru karty. A dane takie jak imię, nazwisko czy adres praktycznie przy każdej płatności są przesyłane. Raz że możesz w skrypcie je otrzymać, to dwa dostajesz powiadomienie na adres e-mail.
Aby móc zapłacić prawie anonimowo to możesz wysłać powiedzmy sms premium, a numer po płatności zniszczyć. W czasie płatności najlepiej jak wykonasz ją gdzieś na ulicy, żeby ostatnie zebrane dane przez operatora nie doprowadziły do ciebie. Trochę przesadzacie, samo korzystanie z internetu nie jest anonimowe, cokolwiek byś nie używał (proxy, tor itp) to zawsze twoje dane operator. Jak się podłączasz na lewo do kogoś, to te dane zawsze będzie mieć router czy inne urządzenie. Tak więc anonimowość to trochę obłuda. Możesz wykonać przelew w banku, wypełniając zlecenie przelewu (na poczcie też, ale idzie wtedy taki przelew cały kwartał..) i wypełniając jakimiś zmyślonymi danymi. Nie mniej, w przypadku błędu banku lub twojego, zwrotu nie otrzymasz i sam sobie będziesz winny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dane takie jak imię, nazwisko czy adres praktycznie przy każdej płatności są przesyłane. Naprawdę, adres mojego domu, tak poważny serwis mógłby już zachować dla siebie a nie pokazywać dla wszystkich bez ograniczeń, czy to jest ta słynna internetowa prywatność?! (IMG:style_emoticons/default/nerdsmiley.png) Raz że możesz w skrypcie je otrzymać W "skrypcie"? Poprostu w panelu w widoku przelewu? (IMG:style_emoticons/default/headsetsmiley.png) Tak więc anonimowość to trochę obłuda. Niepotrzebna jest mi anonimowość, ale prywatność! Proszę to odróżnić! Zawsze ktoś musi mieć moje dane, właściciel serwisu udostępniający płatności, właściciel banku który odbiera płatności z mojego konta e-portfela(niezleżnie od tego czy mi się to podoba, tak musi być), to akceptuję, ale gdy serwisy rozdają do moich klientów, (niezależnie od mojego przyzwolenia!) adres, imie i nazwisko, kod pocztowy, numer domu, numer telefonu, zaczyna to być już uciążliwe, może jeszcze pesel, a najlepiej wymieniajmy się od razu całą swoją historią życia z dziesiątkami/setkami/tysiącami swoich przelotnych klientów! Cieszy mnie ten temat, bo widzę że przynajmniej widzę że nie tylko ja mam takie zdanie. Chrońmy swoją prywatność, to tak samo ważne jak ochrona przed oszustami czy wyciekającymi pieniędzmi. Kiedyś padłem ofiarą szantażu(nieskutecznego, ale nerwy pozostały) w związku z tym że nieznany mi człowiek "dostał" moje dane, dlatego zależy mi na tym by to zmienić i uchronić innych przed tym w przyszłości. Pozdrawiam. Ten post edytował IIFF 18.11.2011, 14:22:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 13:52 |