![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak ukryć/zamaskować prawdziwy adres url wyświetlany w pasku adresu, np. poprzez jego skrócenie tak aby skopiowanie, wklejenie i później bezpośrednie kliknięcie w pasku adresu nie otwierało pliku który pod nim się znajduje? -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Opisz problem dokładniej: Czemu dokładnie ma to posłużyć ? Chodzi tylko o to aby ukryć przed użytkownikiem prawdziwą ścieżkę do pliku, która wyświetla się w pasku adresu po wejściu na jakąś podstronę. Poniżej mam przykładowy adres i użytkownik po wejściu na jakąś podstronę jak na tacy widzi gdzie ten plik się znajduje. A jak się uprze to i sprawdzi gdzie się znajdują (pod jaką ścieżką) obrazki i inne elementy strony. www.jakis_adres.pl/folder/folder_2/podstrona.html -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi tylko o to aby ukryć przed użytkownikiem prawdziwą ścieżkę do pliku, która wyświetla się w pasku adresu po wejściu na jakąś podstronę. Poniżej mam przykładowy adres i użytkownik po wejściu na jakąś podstronę jak na tacy widzi gdzie ten plik się znajduje. A jak się uprze to i sprawdzi gdzie się znajdują (pod jaką ścieżką) obrazki i inne elementy strony. www.jakis_adres.pl/folder/folder_2/podstrona.html Jeżeli naprawdę tylko o to chodzi no to musisz zaimplementować jakieś jak najprostsze SEO, w takim przypadku chyba .htaccess jest najbardziej 'łopatologicznym' rozwiązaniem. Ale nadal każdy może zobaczyć twoje skrypty i skopiować grafikę, istnieje takie coś jak podgląd źródła strony no i cache przeglądarki, nie istnieje sposób na zabezpieczenie zawartości strony. Tutaj pozostaje jeszcze pytanie czy strona generowana jest dynamicznie czy sa to statycznie spięte w całość podstrony, w pierwszym przypadku potrzebujesz napisać takie coś jak router http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t41020.html w przypadku numer dwa, w zupełności powinien wystarczy dobrze napisany .htaccess, tutaj masz przykład implementacji: http://zenverse.net/seo-friendly-urls-with-htaccess/ Powodzenia. Ten post edytował Uriziel01 10.11.2011, 08:41:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 10:12 |