Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][HTML][PHP]Ukrycie adresu url
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Witam,

Jak ukryć/zamaskować prawdziwy adres url wyświetlany w pasku adresu, np. poprzez jego skrócenie tak aby skopiowanie, wklejenie
i później bezpośrednie kliknięcie w pasku adresu nie otwierało pliku który pod nim się znajduje?

Uriziel01
Za mało detali aby móc ci pomóc. Opisz problem dokładniej:
Czemu dokładnie ma to posłużyć ?
To ma być przy okazji Twoje SEO czy nie ?
Chodzi o pliki na serwerze czy podstrony ?
Jeżeli chodzi jedynie o zablokowanie hotlinkowania do Twoich stron no to wystarczy tutaj proste sprawdzanie sesji i/lub HTTP_REFERER.
Będę mógł coś konkretniej powiedzieć jak dokładniej opiszesz problem.
by_ikar
Możesz użyć tokena. Takie tokeny są stosowane chociażby na hostingach plików (wiem że na megaupload i megavideo) jest odpowiedni token i musisz użyć odpowiednich funkcji żeby móc spreparować taki token, byle kto takiego czegoś umieć nie będzie, a sam token ma jakieś czasowe ograniczenie, do tego dodaj sprawdzanie adresu IP i może nawet useragenta i jeżeli ktoś nawet równolegle w tym samym czasie próbuje pobrać ten sam plik, ale z dwóch różnych adresów ip, pierwsze pobieranie się powiedzie, drugie już niestety nie wink.gif tak to przynajmniej działa w przypadku megaupload/megavideo. A konkretny link wygląda mniej więcej tak: http://www488.megaupload.com/files/a16b958...MinecraftSP.exe gdzie token to: "a16b9584cf2c9cca9c097dee961542fb" do tego dochodzi jeszcze serwer: "www488" i ogólnie spora liczba ludzi niestety sobie z tym nie poradzi. Ale nie jest to najskuteczniejsze zabezpieczenie wink.gif
Sephirus
Popieram obu kolegów ale bardziej pierwszego smile.gif Napisz coś więcej co chcesz uzyskać? smile.gif

Mi to się kojarzy z tzw systemem linków wygasających (coś takiego robiłem).

Użytkownik wyknywał jakąś akcję i otrzymywał za to wygenerowany link - po wejściu na ten link wszystko działało ale po kolejnych przerzucało go na główną (można to także zabezpieczyć na dany adres IP, na czas, na liczbę odwiedzin itd...)

Nie wiem czy o coś takiego Ci chodzi... smile.gif
Szunaj85
Cytat
Opisz problem dokładniej:
Czemu dokładnie ma to posłużyć ?

Chodzi tylko o to aby ukryć przed użytkownikiem prawdziwą ścieżkę do pliku, która wyświetla się w pasku adresu po wejściu na jakąś podstronę.
Poniżej mam przykładowy adres i użytkownik po wejściu na jakąś podstronę jak na tacy widzi gdzie ten plik się znajduje.
A jak się uprze to i sprawdzi gdzie się znajdują (pod jaką ścieżką) obrazki i inne elementy strony.

www.jakis_adres.pl/folder/folder_2/podstrona.html
by_ikar
htaccess ? nie do końca rozumiem o co ci dokładnie chodzi i po co ci to. Generalnie jeżeli tej ścieżki do obrazka/styli nie zwrócisz, to jak niby chcesz wyświetlać obrazki? Wyraź się jaśniej, napisz dokładnie po co ci to.
nospor
Ładne url rozwiązują twój problem. Pogooglaj bo pełno tego w necie. Inne hasło na to, to "nice url"

Cytat
Poniżej mam przykładowy adres i użytkownik po wejściu na jakąś podstronę jak na tacy widzi gdzie ten plik się znajduje.
Zastanawia mnie jednak co ci szkodzi, że user zobaczy gdzie jest plik?
Uriziel01
Cytat(Szunaj85 @ 9.11.2011, 18:59:37 ) *
Chodzi tylko o to aby ukryć przed użytkownikiem prawdziwą ścieżkę do pliku, która wyświetla się w pasku adresu po wejściu na jakąś podstronę.
A jak się uprze to i sprawdzi gdzie się znajdują (pod jaką ścieżką) obrazki i inne elementy strony.

www.jakis_adres.pl/folder/folder_2/podstrona.html

Jeżeli naprawdę tylko o to chodzi no to musisz zaimplementować jakieś jak najprostsze SEO, w takim przypadku chyba .htaccess jest najbardziej 'łopatologicznym' rozwiązaniem. Ale nadal każdy może zobaczyć twoje skrypty i skopiować grafikę, istnieje takie coś jak podgląd źródła strony no i cache przeglądarki, nie istnieje sposób na zabezpieczenie zawartości strony.

Tutaj pozostaje jeszcze pytanie czy strona generowana jest dynamicznie czy sa to statycznie spięte w całość podstrony, w pierwszym przypadku potrzebujesz napisać takie coś jak router
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t41020.html
w przypadku numer dwa, w zupełności powinien wystarczy dobrze napisany .htaccess, tutaj masz przykład implementacji:
http://zenverse.net/seo-friendly-urls-with-htaccess/

Powodzenia.
iwosz
Cytat(by_ikar @ 9.11.2011, 19:40:14 ) *
htaccess ? nie do końca rozumiem o co ci dokładnie chodzi i po co ci to. Generalnie jeżeli tej ścieżki do obrazka/styli nie zwrócisz, to jak niby chcesz wyświetlać obrazki? Wyraź się jaśniej, napisz dokładnie po co ci to.

Dokładnie, htaccess to najszybsze i najprostsze rozwiązanie Twojego problemu. Tylko jak już kolega by_ikar zauważył pamiętaj aby obsłużyć ścieżki dla obrazków, js'a czy css'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.